вівторок, 29 січня 2019 р.


Сьогодні у 101-ші роковини бою під Крутами вшановуємо світлу пам'ять молодих українських повстанців, котрі ціною власного життя намагалися хоч на короткий час спинити навалу більшовицької червоної армії Муравйова на шляху до Києва. 29 січня 1918 року понад 300 київських студентів та гімназистів сміливо прийняли бій і загинули поблизу станції Крути, стримуючи навалу в понад десять разів чисельнішої ворожої армії. 

   В рамках відзначення цієї важливої історичної події у Буській дитячій бібліотеці відбувся урок мужності «Квіти в полі там, де Крути». Під час заходу бібліотекар Іванна Якимишин розповіла дев’ятикласникам  Буської ЗОШ №2 про тогочасні події, які цьому передували та про значення цього бою для української держави. Повстанцям під Крутами великою ціною вдалося затримати наступ російської армії на Київ і дати можливість уряду Української Центральної Ради укласти вкрай важливий Брестський договір та заручитися підтримкою Німеччини, Австро-Угорщини, Болгарії та Туреччини у боротьбі з більшовиками.
Школярі також довідалися про полковника Армії УНР Аверкія Гончаренка, який вміло керував українськими підрозділами в боях під Крутами. Зокрема бібліотекар звернула увагу присутніх на цікаву книгу під назвою «Герої Крут. Лицарський подвиг юних українців 29 січня 1918 року». У ній подано спогади учасників бою під Крутами, статті і виступи багатьох істориків й тогочасних громадських і політичних діячів та художні твори, присвячені юним лицарям України.
   Старшокласники також переглянули невеличкий  документальний фільм про Крути з історичною реконструкцією цих подій «Бій під Крутами 29 січня 1918 року. Захист Української держави (ч.1)».
   На завершення всі учасники заходу вшанували хвилиною мовчання героїв Крут та сучасних захисників Вітчизни, що полягли в боях за волю України. Заступник директора Буської ЦБС Галина Гораль звернула увагу учнів на проблеми, пов’язані з сучасною військовою агресією Росії в Україні та проросійською пропагандистською кампанією у Франції та багатьох інших державах.
  У читальному залі працівники бібліотеки організували тематичну книжкову виставку-інсталяцію «Згадаймо юність, що горіла в Крутах».

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ