середу, 6 лютого 2019 р.

 Вчора, 5 лютого виповнилося 100 років з часу трагічної загибелі від вибуху бомби в Красненській авіаційній школі Української Галицької Армії.

   У цей день 1919 року під час лекції полковника Бориса Губера в школі для старшин на тему бомбування ворожих цілей, бомба, що її хотів продемонструвати полковник Губер, розірвалася у нього в руках. Загинули на місці: полковник Борис Губер, поручик Орест Гумецький, хорунжий Хазбулат Кануков, хорунжий Михайло Нестор і хорунжий Осип Швець. Від ран померли в лікарні поручики Олекса Васан, Василь Томенко, Іван Люпул. З поранених вилікувався тільки сотник Іван Фостаковський. Всі старшини української авіації, що загинули, були поховані на приватному кладовищі графині Русоцької в Красному. На їх могилах поставили хрести з авіаційних пропелерів.
  Захід пам'яті за загиблими летунами відбувся сьогодні, у день 100-річчя цієї трагічної події, біля братської могили борців за волю України, що в центрі селища Красне. Саме там перепоховані останки шістьох загиблих захисників українського неба.
    Панахиду провели настоятелі місцевих храмів - о.Володимир Целень та о.Юрій Толочний.
   Запалили лампадки та поклали квіти до могили перший заступник голови РДА Олег Ільків, заступник голови райради Роман Фурда, заступник голови РДА Тетяна Сай та голова РО Братства ветеранів ОУН-УПА Мар'ян Длугош. З промовами до учасників вшанувань, серед яких було чимало учнівської молоді, звернулися історик, громадський діяч Всеволод Іськів і Красненський селищний голова Микола Чучман.
   На завершення хор Красненського народного дому виконав гімн українського летунства УГА - пісню, яка лунала наприкінці кожного льотного дня. Відео  виконання тут.
   Квіти від керівництва РДА та районної ради цього дня лягли також до підніжжя пам'ятника Героям українського неба, який нещодавно встановили у Красному до 100-річчя летунства.
 Буська РДА

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ