суботу, 16 лютого 2019 р.


У п'ятницю, 15 лютого, виповнилось 30 років з часу, коли відбулося виведення радянських військ з Демократичної Республіки Афганістан.

    За час десятирічної війни 1979-1989 років з цієї країни додому не повернулися 3360 українців. З них: 3280 - загинули, а 70 пропали безвісти та потрапили в полон. За даними Міністерства оборони України, поранення отримали 8 тис. наших співвітчизників, близько 4,5 тис. з них залишилися інвалідами. З моменту розпаду СРСР Україні вдалося розшукати лише 10 українців, зазначених в офіційно переданому керівництву нашої країни списку осіб, які зникли безвісти чи потрапили у полон. 
   Щороку бущани вшановують ветеранів афганської війни та усіх учасників бойових дій на території інших держав, згадують тих, хто не повернувся з гарячих точок планети, та тих, хто відійшов у вічність уже повернувшись додому.
"Ми дякуємо кожному з Вас за мужність та відданість військовому обов’язку та схиляємо голову перед світлою пам’яттю тих, кому не судилося повернутися з місць військових кофліктів і воєн. Нехай біль війни залишиться в минулому. Нехай людські шана та вдячність залишаються з Вами назавжди", - сказав голова РДА Петро Мороз, звертаючись до учасників районної акції, яка відбулася сьогодні у Буському РНД.
    До його слів приєднався голова районної ради Богдан Глова, який навів жахливі цифри втрат серед українців за час війни у Афганістані, повідомив, що 7 березня, коли відбудеться чергова сесія Буської райради, депутати мають намір виділити одноразову грошову допомогу усім ветеранам.
    Також слово до присутніх мав настоятель церкви Св.Юрія м.Буськ отець Андрій Баглай та учасник бойових дій у Афганістані Василь Коломієць. Про це проінформували на офіційному сайті Буської райдержадміністрації.
    Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам'ять усіх українців, які полягли під час воєнних конфліктів, запалили свічки в пам'ять про Віктора Ющенка та Олександра Мурського - двох бущан, які загинули в ДРА під час виконання військового обов'язку, та дев'ятнадцятьох мешканців району, які померли вже після повернення додому. 
    Надалі учасники заходу мали нагоду переглянути документальні кадри та світлини до 30-річчя виведення військ з Афганістану, послухати пісні про подвиг військових, рідну землю, Україну у виконанні Оксани Приставської та Оксани Метельської. Вела захід методист РНД Ірина Калиновська.

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ