понеділок, 10 червня 2019 р.

Вчора, у неділю, село Полоничі радо вітало учасників дев'ятого фестивалю «Душа моя величить Бога» з нагоди 208-річниці від дня народження нашого славного земляка, якого називають Будителем Галичини, народного поета, прозаїка, публіциста, автора першої книжки українською мовою «Русалка Дністрова», отця Маркіяна Шашкевича. 
  Вшанування Маркіяна Шашкевича у Полоничах розпочалося молебнем у місцевому храмі, в якому раніше служив Маркіян Шашкевич.
 Маркіян Шашкевич багатьох людей став тією провідною зіркою у пошуку дороги до істини, дороги до Церкви, до Господа Бога. 
  Естафету проведення духовного фестивалю «Душа моя величить Бога» представникам громади с.Полоничі врочисто передала громада с. Новосілки, очолювана парохом о.Юрієм Годісем і сільським головою Володимиром Яворським. Парох Полоницької церкви святого Архистратига Михаїла Володимир Залуцький поблагословив учасників фестивалю і побажав їм натхненної, богоугодної праці на ниві духовного відродження. 

   Фестиваль духовної пісні – велелюдне і сповнене патріотичними емоціями дійство. Пісенно і молитовно вшановували о. Маркіяна учасники художньої самодіяльності Народних домів сіл: Задвір’я, Новосілки, Ожидів, Лісок та інші. А також в рамках фестивалю гостинності до Полонич завітали творчі колективи Миколаївського району, які подарували пісенні та танцювальні номери. Кожен номер вирізнявся самобутністю і високим рівнем виконання. 
   На згадку про фестиваль учасникам та гостям голова Буської РДА Петро Мороз та голова Буської районної ради Богдан Глова вручили Подяки та подарунки, а також подякували усім учасникам фестивалю, які навіть тут зі сцени центру села несуть українське слово, українську пісню, плекають українські традиції громаді за гостинність, щирість і жертовну працю в організаційних питаннях.  
  Ведучою традиційного фестивалю була методист Буського РНД Оксана Піджарко.
   Нагадаємо, що постать Маркіяна Шашкевича в українській історії неможливо переоцінити. Маркіян Шашкевич боровся за національно-культурне відродження, був письменником, поетом, духовним просвітителем. Чимало дослідників порівнюють його з Тарасом Григоровичем Шевченком, вважаючи отця Маркіяна будителем Галичини. Маркіян Шашкевич чимало уваги приділив захисту української мови, про що свідчить видання брошури «Азбука», у якій український алфавіт фактично захищали від латини. 
/Буський медіа портал/
фото Роман МАТВІЮК

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ