понеділок, 7 жовтня 2019 р.

Цьогоріч стародавній Буськ відзначив з дня першої документальної згадки у літописі «Повість минулих літ» 922 річчя.

   Цікава та насичена програма складалася зі спортивних змагів, які відбувалися впродовж дня, атракціонів, святкової концертної програми, конкурсу малюнків, привітань від керівництва району та міста та відомих зіркових гостей.
  У святкуванні взяли участь міський голова Буська Ростислав Сліпець, його заступник Володимир Зеленюх, секретар Людмила Рудіон, голова Буської районної ради Богдан Глова, перший заступник голови Буської РДА Олег Ільків, заступниця Тетяна Сай, народний депутат України Михайло Бондар, депутати районної та міської ради тощо.
   На сцені виступили зіркові гості, це – відома співачка, переможниця проекту «Голос країни» Оксана Муха, рок-гурт «Мері» та інші. Ведучою свята була незмінна методист Буського РНД Любов Огородник.
   В рамках святкування Дня міста відбулось нагородження учасників конкурсу малюнків про рідний Буськ. З роботами учасниками можна було ознайомитись на виставці, а ще й сфотографуватись у фотозоні «Я люблю Буськ 922», де поруч був розташований великий лелека – символ міста. Фотозону підготувала відома мисткиня Лілія Андреєва.
 Захід відбувся за фінансової підтримки Буської міської ради, сприяння райдержадміністрації і районної ради, інформаційних спонсорів: районного часопису «Воля народу», Буського радіо і Буського медіа-порталу.
  Попри холод бущани та гості міста не розходились, а щохвилини активно приймали участь у різних атракціях.
  За порядком на святі стежили хлопці із громадської організації «Українська народна самооборона-об’єднання СК «Характер».
   Варто відзначити, що літочислення історії міста прийнято рахувати з дня першої документальної згадки про нього в 1097 році Нестором Літописцем у літописі «Повість минулих літ». Хоча, як свідчать щорічні розкопки археологічних експедицій під керівництвом науковця Петра Довганя, перші поселення на території сучасного Буська були ще в 4-6 століттях. Тому можна з впевненістю говорити, що Буськ – одне з найдавніших міст Київської Русі та є ровесником нашої столиці міста Київ і на кілька століть старшим від столиці Галичини міста Львова. Саме в Буську почала працювати перша папірня – найдавніша з-поміж 146 відомих в Україні мануфактур із виробництва паперу, побудована у 1539–1541. На її папері було надруковано Острозьку біблію (1581 р.) та «Апостол» Івана Федоровича (Федорова) 1574 р.). У 1411 році Буськ в числі перших міст Галичини отримав Магдебурзьке право.
Фото: Роман МАТВІЮК




0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ