З
настанням весни в колодязі з’являється каламутна і жовта вода, насамперед це
пов’язано з таненням снігу. Інколи ж, незалежно від пори року, вода у колодязі
стає затхлою та брудною. Звісно, споживати воду в таких випадках ризиковано.
Близько
80% населення нашого району використовує воду для господарсько-побутових потреб
із нецентралізованих джерел водопостачання (колодязів та каптажів). Одним із
факторів, що впливають на якість води та її безпечність, є технічний стан
колодязя чи свердловини та умови їх утримання. Тому завдяки дотриманню певних
правил власниками таких джерел водопостачання та самих користувачів можна
запобігти забрудненню води, яка використовується для споживання.
Інфікування води в колодязях збудниками кишкових інфекцій відбувається при
потраплянні забруднених підземних вод з поверхні грунту, вигрібних ям,
санвузлів, негерметичних каналізаційних систем. Забруднення води відбувається
при недотриманні розривів від будівель де утримуються свійські тварини та
при їх водопої. Дуже часто мають місце попадання різних тварин в т.ч. хворих (
гризунів,дрібні домашні тварини) до зрубу криниць.
Епідеміологічна
ситуація протягом останніх років на території Буського району
характеризується як нестійка. Спостерігаються стабільно високі показники
захворюваності гострими кишковими інфекціями (гастроентероколіти, сальмонельоз
тощо). Одним з факторів передачі збудників кишкових інфекцій
є водний фактор. У 41 пробі питної води, відібраної з вогнищ
інфекційного захворювання, де споживають питну воду з колодязів
нецентралізованого водопостачання виявлено 10 % відхилень від
санітарних нормативів на мікробіологічні показники. Як відомо, забезпечення
якісною питною водою, є однією з найважливіших засад гарантії санепідблагополуччя
та профілактики інфекційної захворюваності
У цьому випадку необхідно провести дезінфекційні заходи.
Дезінфекцію колодязя проводять при встановленні бактеріального забруднення
води, при виникненні надзвичайних ситуацій (повеней, затопленні територій, в
результаті відтаювання снігів, сильних злив), а також з профілактичною метою:
очищення та ремонт колодязя, при погіршенні якості води. Кожен, хто
використовує воду з колодязя, повинен усвідомлювати, що знезараження води дасть
довготривалий ефект, якщо будуть дотримані вимоги щодо його розташування та
утримання.
Колодязь повинен знаходитись на незабрудненій та захищеній території, на
відстані не менше, ніж 30 метрів від магістралей з інтенсивним рухом транспорту
та не менше, ніж 50 метрів від вбиралень, вигрібних ям та мереж каналізації,
складів добрив та отрутохімікатів, інших місць забруднення ґрунту та підземних
вод. При користуванні колодязем необхідно приділяти увагу захисту його від
забруднення, оскільки вода в ньому може інфікуватися через несправний
колодязний зруб, через забруднені відра, якими користуються для забору
води.
Не рідше 1 разу на рік необхідно проводити чистку колодязя від
замулювання та намивання породи з одночасним поточним ремонтом кріплення та
обладнання. Після кожного ремонту або чищення колодязя необхідно
проводити його дезінфекцію.
Для
проведення фахової дезінфекції колодязів слід звертатись до Буського
районного лабораторного відділення. (м. Буськ, вул.. Грушевського, 1а ;
тел. 3-00-92) Крім дезінфекції, фахівці відділення мають змогу
провести хімічний та бактеріологічний аналіз води, що дає можливість
переконатися в досягненні бажаного результату знезараження. У розпорядженні
власників будинків з’явиться безпечна чиста колодязна вода.
Буське
районне лабораторне відділення МОЗ України
Немає коментарів:
Дописати коментар