середу, 27 січня 2016 р.

Днями дружня родина працівників відділу культури та туризму Буської РДА відвідали Етно-галерею, що розміщується в історичному передмісті Львова.

  Власниця галереї – відома майстриня, колекціонер – Роксоляна Шимчук. Особистість настільки цікава, що вже саме спілкування з нею принесло багато задоволення. Ця творча жінка близько 25 років збирає та повертає до життя старовинний, автентичний одяг з усіх регіонів України, створює розкішні жіночі прикраси, схожі на ті, які носили найвибагливіші українські пані, а також виготовляє кумедні ляльки…. І це далеко не усі захоплення пані Роксоляни…
 Та, мабуть, найбільшим зацікавленням, а, можливо, й покликанням у житті мисткині є Етно-галерея. Переступивши поріг експозиційної кімнати, дух захоплює від кількості вишиванок, розмаїття барв, кольорів та орнаментів… Чотири невеличкі кімнати (ще є технічні приміщення) вщент забиті стародавнім одягом, головними уборами, жіночими прикрасами, предметами побуту стародавніх українців.
У щільному графіку п.Роксоляна знайшла час і провела цікаву екскурсію для працівників культури Бущини. А розповідати було про що. Кожна річ у галереї має свою цікаву, а часом і трагічну історію. А про походження сотень вишиванок, прив’язку орнаменту до певної місцевості, змісту кольорів та символізм вишитих елементів  можна слухати безкінечно.
  Незабутні, яскраві враження залишили у серцях і думках відвідини та спілкування з Роксоляною Шимчук. Насамперед – це здивування від кількості, орнаментів, вишуканого стилю вишиванок-коду української нації. Такого ми ще не бачили!!! І з’явилася гордість за те, що історія вишиванки, яка є частиною всесвітньої культурної спадщини, є й нашою історією, яку ми в сьогоденні відкриваємо, вивчаємо і зберігаємо для наших нащадків.
    Найщиріші слова подяки висловлюємо Роксоляні Шимчук за титанічну, клопітку працю, яку на громадських засадах провадить справжня берегиня української культурної спадщини.
    Етно-галерея розташована за адресою: м. Львів, вул.Високий Замок, 7, радо приймає у будні (пон.-п'ят.) відвідувачів, поціновувачів традиційного українського мистецтва вишивки.
Працівники відділу культури та туризму Буської РДА

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ