неділю, 27 березня 2016 р.

Стихійна торгівля в Україні заборонена законом, однак у Буську на Львівщині про те знають. Тут запровадили власний винахід: плати 24 грн. в певну касу – і отримуй одноразовий дозвіл на торгівлю в несанкціонованому місці, іноді просто на асфальті, землі у центрі міста. Однак, у міськраді не вважають це беззаконням.

   Про це розповідають журналісти у програмі «Таємниці Ратуші» (щочетверга о 22:00) на телеканалі ZIK.
 «То не стихійна торгівля, бо люди культурно стоять. Далебі, щоб узаконити такий вид торгівлі, ми вже таке вигадали», – розповідає про дозвіл торгувати з землі за 24 грн. міський голова Буська Ростислав Сліпець.
   Самі «стихійні» торговці зізнаються – не торгують на цивілізованому приватному ринку, що поруч, бо насправді місць там у рази менше, ніж охочих  торгувати. «Де нам там працювати? Нехай дадуть людям місце, і вони будуть працювати. Ми ладні платити по 30 грн. офіційних платежів за легальне місце на ринку, але ж їх нема. От стоїмо тут, міліція нас не ганяє», – пояснює ситуацію нелегальна продавчиня.
   За п’ять років у тамтешньому магістраті так і не спромоглися спорудити комунальний ринок, ні розширити приватний, тому більшість людей змушені торгувати з землі.  Поблизу центрального базару данину зі «стихійників» збирає тутешній мешканець на ім’я Володимир. Він стверджує, що є представником комунгоспу, натомість гроші кладе собі просто до кишені, без жодних чеків і квитанцій. А по факту – майже офіційно займається рекетом.
   «Квитанція коштує 24 гривні. А що входить в квитанцію? Нічого, будете тут на дорозі торгувати просто», – розповів Володимир журналістам, що замаскувались під торгашів.
  Знімальну групу Володимир переконує, що десь у приміщенні адміністрації ринку є касовий апарат, який видає квитанції. І коли чоловік прийде вдруге, він ніби роздасть підтвердження про оплату. Утім, побачивши камери, у комунгоспі журналістам видають чек, на якому зазначено – «за вивіз сміття».
   За скромними підрахунками, щодня в руках у комунальників готівкою опиняється майже тисяча гривень, а за місяць набігає двадцять шість тисяч гривень, однак ці гроші ніде не обліковуються, хоч в приміщенні адміністрації ринку й справді стоїть касовий апарат.
   Скільки грошей проковтне касовий апарат, а скільки залишиться у кишені збирача данини – залежить від доброї волі Володимира або його начальниці.  «Вони беруть гроші з людей і на тому збагачуються. Місто не отримує з кусочка тротуару навіть 25 відсотків», – наголошує місцевий активіст Василь Кашуба.
   Ба більше – стихійну торгівлю у мерії Буська назвали  ярмарком і наказали збирати гроші до міської скарбниці. «Ярмарок у нас по вівторках, п’ятницях, суботах. А в понеділок і четвер просто продають», – намагається вигадати пояснення міський голова Буська Ростислав Сліпець. Він додає: через ситуацію, що склалася, місцеві депутати навіть прийняли спеціальне рішення, в якому дозволили торгувати з землі продуктами, що не потребують спеціальних умов зберігання. Однак, продають місцеві тут здебільшого яйця, молоко і набіл, тушки свійських птахів тощо, якими за санітарними нормами, торгувати з асфальту заборонено.
    Із чеком, рішенням міськради та  заявою журналісти ZIKу звернулись до правоохоронців з вимогою провести розслідування щодо поборів  та перевірити реєстрацію нерухомого касового апарату. 
Телеканал ZIK

   Р.S. Нагадаємо, проблема стихійної торгівлі у Буську вже існує давно. У місцевих медіа неодноразово писалось, що незважаючи на заборону стихійної торгівлі, керівництво Буської міської ради разом з комунальним підприємством очолили незаконну торгівлю, збираючи кошти за ненаданні послуги. Головна мотивація, яку озвучив Р.Сліпець: винні у всьому міські депутати, бо проголосували, і тим самим узаконили вуличну торгівлю на тротуарі біля ринку.

10 коментарів:

  1. дайте людям роботу а тоді гоніть бабок з базару з молоком ... не такий там ринок стихійний і все добуте ияжкою працею .... але рекіт наш і з того собі кішенні набє

    ВідповістиВидалити
  2. Оце наше вічне "Дайте..." Не такі бідні ті бабки, як здається. Не всі, але...

    ВідповістиВидалити
  3. Та не в роботі справа, а в тому, чого з цих продавців готівку збирають, а чеки почали давати коли камеру побачили. І то чеки ліві. Хіба не місцева Батьківщина так кошти отримує ?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Хіба то як?
      От один вічний револіціонер щось придумав собі, журналісти на рівному місці зробили сенсацію, а тут вже почались дописи.
      До речі, а які результати перевірки проведеної поліцаями?

      Видалити
  4. Диму без вогню небуває!!! Коли закінчується базарний день працівники-"трудяги" - касири комунального підприємства за людські гроші тащуть в торбах продукти додому, що ледь в руки поміщається,а інші легко розіждають на джипах! Ось так працюємо на благо казни міста!

    ВідповістиВидалити
  5. Ця Наталя з комунгоспу на відео – то вічний секретар місцевого виборчого штабу Батьківщини. Лівак однозначно своїм іде. Наш мер як Юля, тільки та по крупному (здача Путіну інтересів України по газу – купівля за завищеними цінами), а член керівних органів місцевої Батьківщини по місцевому. Так, щоб на хліб з маслом вистачало. Та гнати це партійне кодло з міста!!!!!

    ВідповістиВидалити
  6. Інтересно, чи буде хтось покараний... Навряд чи.
    За кордоном таке би було- то зразу би посадили, ще й майно конфіскували.

    ВідповістиВидалити
  7. A в той час під Авдіївкою лунають залпи і ляється кров ...
    З такими талантами, на джипах, з чеками і паличками - хай збирають міни і данину від бойовиків !!! Моральні виродки - потвори !!!

    ВідповістиВидалити
  8. Батьківщина у вогні і крові!!! Не збирайте данину з бідних матерів з маленьких халуп ... Вперед на фронт, щоб змити позор !!!

    ВідповістиВидалити
  9. Та тих партійних батьківщинців на місяць тре випровадити. Вони як комуняки, навіть схожі. Партійні сходки називаються бюро - як за Сталіна. Досить чесний народ обдурювати. Геть з Буська!

    ВідповістиВидалити

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ