вівторок, 22 березня 2016 р.

Здоров’я генофонду будь-якої нації залежить від охорони довкілля, зокрема водних ресурсів як ключового фактору, тож наше завдання — зберегти чисту воду для наступних поколінь.
  
              22 березня 2016 року світова спільнота відзначає Всесвітній день води, проведення якого у 1992 році започатковано Генеральною Асамблеєю Організації Об′єднаних Націй з метою привернення уваги до проблем, пов′язаних з водним фактором.

  Цьогорічна тематика Всесвітнього дня води проходить під гаслом “Вода та робота”, що фокусується на тому, як достатня кількість і якість води може змінити життя, умови праці, і навіть трансформувати суспільство і економіку.
             Метою проведення заходів, присвячених цій даті, є привернення уваги до проблем якості питної води, необхідності охорони водних ресурсів та їх раціонального використання.
           Територія,на якій ми проживаємо тісно пов’язана з водою.  Місто Буськ часом називають Галицькою Венецією. Символ міста пов’язано з птахом, який в нашій уяві асоціюється з життям на воді.
           На території району знаходиться  217 водних об’єктів: 14 річок – Західний Буг, Гологірка, Солотвина, Рокитна, Золочівка, Стир, Богданівка, Березівка, Родославка, Пуста, Покрова,  Люберця,Полтва, Ставченка; 66 озер, ставків, водойм, копанок;                      
  20 міліоративних систем; 132 струмки.  Загальна площа водних об’єктів становить 1520,5 га. Водопостачанням населення району здійснюється від 2 комунальних водопроводів, 4 сільських, 55 відомчих , які стоять на балансі підприємств. Один водопровід безгосподарний -  с. Хватів.
          Децентралізоване водопостачання – це 8575 індивідуальних криниць в населених пунктах району.
 Близько 90 % сільського населення споживає тільки криничну воду та  через  глобальні проблеми з потеплінням , потерпають через відсутність достатньої кількості води у власних джерелах.
За результатами  спостережень, гідрологічна ситуація на водних об’єктах  району набула ознак маловоддя (тривала гідрологічна посуха). Через це протягом минулих років рівні води на річках Бузеччини досягнули мінімальних відміток в порівнянні за весь період спостережень. Рівні ґрунтових вод понизились до мінімально-критичних значень. погіршилася ситуація з забезпеченням водою населення  щодо якісних та кількісних показників. В   населених пунктах  району рівень води в свердловинах і колодязях критично зменшився. За прогнозом Укргідрометцентру, на найближчий період очікується подальше зменшення кількості опадів, що приведе    до  подальшого  пониження рівня   води в криницях основного джерела водопостачання населення нашого району.  Якість криничної води   набагато гірша за водопровідну . За результатами лабораторних досліджень  у 2015 році 34% води не відповідали вимогам санітарних норм за  органолептичними та хімічними показниками  та 25% за мікробіологічними. 
              Проблеми, які виникають з якістю  питної води  негативно впливають  на здоров’я людини та стан інфекційної  захворюваності серед  населення району . Захворюваність на гострі кишкові інфекції за 2015 рік збільшилась в 1,1 рази з аналогічним періодом 2014 р. У вогнищах інфекційних захворювань було відібрано 50 проб води. Виявлено відхилення по НТД ДЕСТ у 19 пробах води криничної , що становило 38%.
                Вода - це наше життя, це наше здоров’я. Саме від якості води, яку ми  п’ємо, залежить стан нашого здоров’я, якість нашого життя. Вода варта того, щоб ми нею  цікавилися, що ми п’ємо і зробили все можливе, щоб ця  вода була чистою і фізіологічно повноцінною.
             Тому кожен з нас повинен зробити якусь маленьку добру справу для збереження, охорони та відтворення водних ресурсів. Хтось з Вас вчасно закриє кран на кухні чи у ванній кімнаті й тим самим збереже десяток літрів чистої води, інший – викине випиту пляшку води не в річку, а в спеціальний сміттєвий контейнер, а дехто навіть очистить джерело, яке повністю замулене і може просто пересохнути спекотним літом. А що саме зробити Вам, хай підкаже Вам серце. Не відмовляйтесь від добрих справ, адже все що Ви зробите повернеться Вам сторицею. Не будьте байдужими, не будьте осторонь.
         Буське районне лабораторне 
відділення ДСЕС України  

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ