суботу, 18 лютого 2017 р.

Вчора відзначали 125-ту річницю видатного українського просвітителя та духовника, вченого й громадського діяча Йосифа Сліпого.

  Йосиф Сліпий належить до постатей світового виміру. Він – світоч християнської віри, він – один з фундаторів сучасної Української греко-католицької церкви, він – знаний учений на терені світової богословської науки. У своєму Посланні з нагоди 125–річчя Й.Сліпого Блаженніший Святослав Шевчук пише: 
  «Він був собою, коли відкрив у собі потяг до науки і присвятив цьому все своє життя не так власною академічною працею, як творенням умов та інституцій для інших. Він був собою, коли відчув поклик до священства і віддав цьому покликанню всього себе, незважаючи на обмеження і заборони здійснювати це служіння. Він був собою, коли відмовився від обіцяної свободи та високих посад, якщо відречеться від своєї Церкви. Він був собою, коли, потрапивши на Захід, став голосом і символом «мовчазної Церкви» у СРСР та всіх переслідуваних безбожною тоталітарною владою. Він був собою, коли обстоював право релігійної спільноти, яку очолював, на патріаршу гідність. Лише така позиція дала йому можливість не залежати від карколомних змін довкола нього і гідно пройти всі ці перипетії історії».
  З нагоди ювілею Й.Сліпого у Буській ЦРБ відбулася година духовності «Великий Пастир українського народу», яку організували та провели працівники Буської районної книгозбірні. Учасники заходу мали унікальну можливість поспілкуватися із колишнім в’язнем сталінських таборів, який відбував покарання разом з Йосифом Сліпим, мешканцем с.Куткір Омеляном Хом’якевичем. Також ми ще раз послухали пророчі напутні слова  безцінного «Заповіту патріярха», залишеного нащадкам Й.Сліпим. Дуже цікаво було познайомитися із книгою Й.Сліпого «Спогади», яка побачила світ 2014 року. У дійстві взяли участь  перший заступник голови Буської РДА Олег Ільків та начальник відділу культури й туризму Буської РДА Людмила Ціхоцька.
Леся Вовк, зав. методичного відділу Буської ЦРБ

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ