суботу, 8 квітня 2017 р.

Одним із провідних видів мистецтва є театр – мистецтво творення світлого, чистого, доброго. У кожному  Народному домі присутній цей жанр. Вистави, уривки з вистав, театралізовані постановки, гумористичні сценки, сценки патріотичного спрямування завжди є гарною окрасою масових заходів, що проводяться в закладах культури.

   Але керівникам слід вдосконалювати роботу над  майстерністю учасників колективів, добором репертуару, в деяких НД потрібно і активізувати  сам творчий процес.
  Тому, відділ культури та туризму Буської РДА провів районний семінар – практикум керівників аматорських театральних колективів,  директорів та художніх керівників сільських Народних домів на тему:  «Сучасні тенденції розвитку аматорського театрального мистецтва в Народних домах Бущини».
  Мета даного заходу: підвищення та удосконалення  професійного рівня керівників аматорських театральних колективів,   активізації їх творчої діяльності, покращення добору репертуару, подальшого розвитку аматорського театрального мистецтва в районі.
   Семінар відбувся на базі Народного дому с.Ракобовти. Директор Народного дому Ірина Приставська разом із артистами театрального колективу  гостинно зустріли учасників семінару.
   Купчанський сільський голова Богдан Смолінський  звернувся до всіх із вітальним словом та побажав плідної праці.
   Методист театрального жанру Буського РНД Оксана Шквір, звертаючись до учасників семінару, наголосила: «Сучасні аматорські театральні колективи повинні сприяти естетичному вихованню і актора  - аматора, і  глядача.  Ви, як керівники, покликані  виховувати своїх власних акторів:  прищеплювати їм загальнолюдські цінності,  стимулювати їх загально естетичний розвиток, творчі здібності та мислення, здатність до художнього самовираження,  привчати  до самоосвіти.
  Адже, специфікою сучасного аматорського театру є те, що його мистецька програма не може не реагувати на час, не відображати його, не зважати на проблеми і потреби сучасного глядача. Необхідно рухатися вперед, розвиватися, відповідати духові часу.
   Тому, сучасні театральні аматорські колективи району   покликані швидко реагувати на політичні зміни, що відбуваються в країні, на життєві обставини, що складаються в місцевій громаді і, добираючи актуальний репертуар, уже опрацьовувати його в естетичному плані і через сценічні образи доносити до глядача» .
 Подальша робота учасників семінару була досить цікавою, активною та жвавою.  Керівники охоче розповідали про специфіку занять театральних колективів в своїх Народних домах, з радістю і гордістю говорили про ті вистави, театралізовані постановки, літературно – музичні композиції, якими поповнився діючий репертуар колективів. Відрадно, що їх є чимало: «До нас музи прилетіли»  театральний колектив «Пролісок» НД с. Андріївка (кер. Г. Ясниська); «Шляхами Тараса» та театралізована постановка «Зустріч зими і весни» театральний колектив «Перлина» НД с. Кізлів (кер. Н. Дзюба); «Зоряний хлопчик»,  «Тополя» та театралізована «Хресна дорога»  театральний колектив «Євшан» НД смт. Красне; «Різдвяна ніч» та уривок із твору «Лісова пісня» театральний колектив «Бужани» НД с.Задвір’я (кер. М.Блага та М.Дума); казка «Коза –дереза» театральний колектив «Дивенсвіт» НД с. Журатин (кер. Г. Нарольська); «Тополя» та казка «Пам’ятайте добру вість – хто не робить, той не їсть»  театральний колектив «Прометей» НД смт.Олесько кер.М.Соломка;  «Студентські варіації», «Тополя» театральний колектив «Дозвілля» НД с. Ожидів кер. М.Коза; «Мати –наймичка», «Фараони», містерія «Великий льох» та постановка «Роздуми над страстями Ісуса Христа.Слідами відкуплення» театральний колектив «Самоцвіт» НД с. Ракобовти( кер. І. Приставська); «Мати наймичка», «Тарас і хлопчик» театральний колектив «Берегиня» НД с.Топорів (кер. О.Таланчук); «Лісова пісня» театральний колектив «Мирко» НД  с. Циків (кер.Мирослава Нестер) та інші.
  Учасники семінару обговорювали також питання підготовки сільських театральних аматорських колективів до обласного  фестивалю «Театральна осінь», який відбудеться у вересні місяці в м. Кам’янка – Бузька.
Сподобалася усім творча лабораторія  із скоромовками, який провела методист О.Шквір. У цій  частині практичного заняття  керівники  театральних колективів  навчалися і розуміли, що з  допомогою скоромовок їх актори – аматори зможуть відшукати свій тембр голосу, зробити його гнучкішим і приємнішим, виробити чітку дикцію, правильний інтонаційний малюнок тексту.
Поему «Провісник Незалежності», приурочену  мученику – пророку, стигматику Степану Навроцькому, прочитала автор Марія Смолінська, завбібліотекою села.
В цей день театральний аматорський колектив «Свічадо» Буського РНД (кер. О.Шквір) презентув театралізовану постановку «Тополя» за твором Т.Г. Шевченка у досить незвичайній, своєрідній інтерпретації. До постановки  були задіяні головний спеціаліст відділу культури та туризму Ігор Стефанюк, провідний методист Ірина Калиновська, методисти Любов Огороднік та Світлана Баб’як та директори Народних домів сіл Яблунівка- Оксана Піджарко, Вербляни – Оксана Кушинська та Ракобовти – Ірина Приставська.
  Директор НД с. Ракобовти Ірина Приставська звернулася до присутніх із повчальними словами: «Час посту - час роздумів над Христовими страстями, над Його великими стражданнями, що їх Він переніс з любові до нас. Коли нарешті приходить весна, ми робимо порядок у своїх домівках та садках, але чи задумуємося над чистотою своєї душі, свого серця. Готуючись до Великодня ми забуваємо що страсті Христа - ціна Паски, що Ісус перемагає смерть, але смертю. З великої любові до нас Господь подарував нам Великий піст, щоб ми могли глибше задуматися на собою, над своїми щоденними гріхами та над нашим хрестом, що нам дає Бог, щоб ми наблизилися до нього. Пропонуємо вам разом з ракобовтівськими акторами - аматорами душевно пройти Христову дорогу на Голгофу, пронизитися болем Христа, його муками та стражданнями, взяти камінь, як символ нашого гріха, а натомість отримати слово Боже». Учасники семінару переглянули театралізовану постановку «Слідами відкуплення»  театрального аматорського колективу «Самоцвіт» НД с. Ракобовти, кер. І. Приставська.  В постановці брали участь: Ольга Гавлюк, Іванна Якимишин, Мар’яна Базюк, Іванна Мацюк, Наталя Приставська, Олег Кіра, Степан Остап, Роман Лось, Богдан Мусій, Володимир Романів.
  Провідний  методист Львівського державного обласного центру народної творчості і культурно – освітньої роботи Оксана Шніцар подякувала організаторам даного заходу. Вона звернулася до  усіх керівників аматорських  театральних колективів: «Ви, як працівники культури, зобов’язані кожен у своїй місцевості вишукувати оті діаманти - таланти, допомагати їм  розвиватися та удосконалювати свої здібності в царині чарівного світу театрального аматорського мистецтва. Творчих вам успіхів!».
  Начальник відділу культури та туризму Л. Ціхоцька підвела підсумки семінару – практикуму, побажала керівникам цікавих режисерських постановок, акторських робіт  та вручила подяку директору Народного дому с. Ракобовти Ірині Приставській за допомогу в організації та проведенні заходу.
  Програма семінару була досить насиченою. Тому і робота учасників семінару була цікавою  та результативною. Керівники театральних аматорських колективів не тільки  перейняли творчий досвід своїх колег, а  й отримали позитивний заряд для подальшої ефективної роботи у своїх колективах.
Відділ культури та туризму Буської РДА

1 коментар:

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ