пʼятницю, 26 травня 2017 р.

   За  4 місяці  2017 року захворюваність на гострі кишкові інфекції у Буському районі зросла у 1,6 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року. Так,сума ГКІ становить 40 випадків захворювання з інтенсивним показником на 100 тисяч населення 86,2  проти 25 випадків захворювання з інтенсивним показником на 100 тисяч населення 53,9 в 2016 році. В сумі гострих кишкових інфекцій гастроентероколіти встановленої етіології складають 70%, гастроентероколіти невстановленої етіології – 22,5%,  сальмонельоз -  7,5%. Зареєстровано високі показники захворюваності на ротавірусну інфекцію - 13 випадків проти 3 випадків за аналогічний період минулого року. Найвища ураженість спостерігається у віковій групі 1-4 роки – 53,8%. Перебіг епідпроцесу з групи кишкових інфекцій характеризується спорадичною захворюваністю, відсутністю спалахів і групових вогнищ, в т.ч. в лікувально - профілактичних закладах району і організованих колективах.

          Захворюваність на вірусний гепатит «А» за аналогічний період 2017 року не  реєструвалась, а у 2016 році – 2 випадки, з інтенсивним показником на 100 тисяч населення 4,3, з них 1 дитина вікової категорії  5-9 років, які між собою не пов’язані.
         Аналіз показників захворюваності на гастроентероколіти в розрізі вікових груп вказує на те,що найбільш ураженим з року в рік є дитяче населення району. Питома вага захворілих дітей у віковій групі до 17  років склала 77,5% (31 дитина) від загальної кількості захворілих проти 60% (15 дітей ) у 2016 році. Однією із  причин захворюваності у віковій групі до 1 року є порушення гігієни при догляді за дітьми.
        Серед чинників інфікування  домінують м’ясна кулінарія  домашнього приготування; молоко та молокопродукти як домашні так і ринкові; салати домашнього приготування ;фрукти та овочі,  тощо.  
         Збудники кишкових інфекцій та вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотриманням правил особистої гігієни.
                          Основні ознаки захворювання на вірусний гепатит А:
1.   У більшості випадків хвороба починається гостро. Підвищення температури тіла до 38,50С спостерігається протягом перших 2-3 днів, грипоподібний стан з короткочасною ломотою у тілі, першінням у горлі.
2.     Загальна слабість, погіршення апетиту, нудота, іноді блювота.
3.     Біль або відчуття важкості у правому  підребер’ї  та надчеревній ділянці.
4.     На третій день захворювання сеча набуває темного кольору (міцного  чаю або пива), кал-білого кольору. Можливе свербіння шкіри.
       Основні ознаки захворювання на кишкові інфекції:
1.     Загальна слабість, погіршення апетиту, нудота, блювота.
2.     Біль у животі, пронос.
3.     Підвищення температури тіла.
  Як уникнути зараження вірусом гепатиту А та кишковими інфекціями?
1.     Використовувати для пиття лише перекип’ячену воду.
2.     Дотримуватись правил особистої гігієни: часте миття рук з милом, перед вживанням їжі та після відвідування туалету.
3.     Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою та обдати кип’ятком.
4.     Не вживайте продукти після завершення терміну їх  придатності.
5.     При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовувати тільки питну воду.
6.     Не використовувати  воду з незнайомих джерел .
У випадку виявлення перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря!
НЕ ЗАЙМАЙТИСЬ САМОЛІКУВАННЯМ!
Буське районне лабораторне відділення
         Бродівського МРВ ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України»

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ