понеділок, 8 травня 2017 р.

Напередодні 72-ої річниці перемоги над фашизмом у Другій світовій війні у Буській районній бібліотеці для дітей було проведено урок історичної пам’яті «Мужність і відвага крізь покоління», учасниками якого були учні 7-Б класу ЗОШ І-ІІІ ст. №2.

 Під час цього заходу заступник директора Буської ЦБС по роботі з дітьми Галина Гораль презентувала учасникам книгу нашого земляка із Золочівщини Степана Петелицького «До Освенціму за Україну». Автор спогадів два роки  перебував у фашистських концентраційних таборах  за участь у націоналістичному русі і особисто пережив усі жахіття війни, описав знущання над в’язнями німців та їхніх посіпак. Він зазначив, що найбільше над українцями знущалися наглядачі єврейського походження. Голод, холод і катування, яких С.Петелицький  та інші в’язні зазнали у концтаборах Освенціму, Маутгаузена та Ебензе, з особливою гостротою описані у розділі «Незліченні кола пекла». Попри важкі умови життя в концтаборі, в’язні допомагали ослабленим побратимам, розділяючи з ними останній шматок хліба і оберігаючи тих, хто був знесиленим і не міг виконувати непосильну роботу. С.Петелицький стверджує, що вижити йому допомогли велика жага до життя та віра в Бога.
   Учні також ознайомились із оповіданням Олександра Довженка «Мати», в якому розповідається про сільську жінку Марію Стоян, котра, рятуючи радянських льотчиків під час війни, була повішена за це фашистами на власному подвір’ї.
   Діти також дізналися про те як червоний мак став символом пам’яті про загиблих під час війни. Графічне зображення є своєрідною алегорією, що уособлює з одного боку квітку маку, а з іншого – слід від кулі. Створення цього символу пов’язане з іменами канадського війського лікаря Джона МакКрея та працівниці Християнської асоціації молодих жінок Мойни Майкл, котрі свої вірші присвятили загиблим у Першій світовій війні. Мак, як символ пам’яті, в Україні використано у 2014 році.

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ