середу, 20 вересня 2017 р.

Осінь – сезон збору грибів, а значить, і підвищеного ризику отруєння грибами. З початком кожного грибного сезону повідомлення про отруєння грибами стають звичними. Протягом 2017 року в Буському районі випадків отруєння грибами не реєструвались, а за аналогічний період 2016 року – 3 випадки харчових отруєнь, що викликані їстівними та неїстівними грибами. З трьох потерпілих, 2 людей померло внаслідок отруєння, з них 1 дитина.

   Більшість отруєнь спричинені, як правило, вживанням пластинчатих отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики, шампіньйони), що помилково сприймаються за їстивні, та умовно-їстивних грибів (при розламуванні виділяють молочковий сік – дощовики, чорнильний гриб, сморчки та ін.) – внаслідок невмілої або неправильної кулінарної їх обробки. Проте чимало випадків отруєнь їстивними грибами, що є підставою вважати причинами отруєнь й інші фактори (місце збирання грибів, вік грибів тощо). Отруєння грибами переважно бувають випадковими (потерпілі впевнені, що вживали їстивні гриби) й здебільшого мають “сімейний” характер. Серед потерпілих нерідко зустрічаються завзяті та досвідчені в цій справі грибники. Симптоми отруєнь розвиваються в діапазоні від 30-ти хвилин до 24-х годин. Отруєння грибами протікають набагато важче, аніж інші харчові отруєння, й нерідко ускладнюються внаслідок вживання алкогольних напоїв. Щорічно серед потерпілих від отруєнь грибами спостерігається високий рівень смертності, в тому числі серед дітей. Однією з основних причин смертельних випадків є запізніле звертання за медичною допомогою. 
  Щоб не отруїтися дикорослими грибами: 
1. Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазина. 2. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте. 
3. Ніколи не вживайте у їжу незнайомі гриби. 
4. Добре знайте відміни їстівних і отруйних грибів. 
5. Не купуйте на ринках суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів. 
6. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, що викликає захворювання ботулізмом. 
7. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером. 
8. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин. 
9. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби. 
10. Обов’язково перевіряйте гриби на радіоактивність. 
11. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю. 
12. Сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий; ніколи не застосовуйте „домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах. 
   Окремо хочемо наголосити, що гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Лікарі взагалі не рекомендують вживати гриби дітям до 12 років. Бережіть своє здоров'я та життя, рідних і близьких Вам людей!
 Буське районне лабораторне відділення 
Бродівського МРВ ДУ "ЛОЛЦ МОЗ України"

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ