середу, 22 листопада 2017 р.

Сільським, селищним та міським головам Буського району надійшов лист №03/03-411 від 19.10.2017 року за підписом голови районної ради Богдана Глови щодо делегованих повноважень. У листі районна рада просить в найкоротші терміни, письмово підтвердити делегування виконавчому апарату повноваження органів виконавчої влади з контролю за дотриманням законодавства щодо захисту прав споживачів чи не підтвердити такі свої рішення або, взагалі, відкликати таке делегування. Щоб зрозуміти, що це за лист, ми запитали у начальника відділу захисту прав споживачів Буської районної ради Василя КАШУБУ:

  - До мене, як до начальника відділу захисту справ споживачів, телефонують деякі голови і депутати сільських та селищних рад, щоб я розтлумачив їм зміст щодо поданого листа від Буської районної ради, бо ніхто не може його зрозуміти. Я сам спочатку не міг нічого зрозуміти читаючи цей лист. Бо, інформація у ньому написана завуальовано. Там дуже заплутано для простої людини. Але спробую пояснити по-іншому: вже пройшло більше двох років і комусь вкрай знову закортіло написати якийсь лист, щоб звести рахунки зі мною. Все йде до того, щоб відділ захисту прав споживачів ліквідувати. На своїх сесіях сільські ради відклали це питання, бо ніяк не можуть зрозуміти викладу тексту цього листа. Про це я казав голові районної ради, що даний лист є однобоким, але той каже, що він добре написаний. Так, й, справді він так добре написаний, що під ним ховається єдина мета, – ліквідувати відділ захисту прав споживачів, який я очолюю вже багато років. Ліквідувавши даний відділ, прості люди не матимуть в районі захисту. Всі чудово знають, що якщо ми йдемо до виконавчої влади, РДА, міської чи сільської ради, ми не можемо захистити себе, бо питання які їм доведеться порушити, для них неприйнятні. Вони не можуть їх самі вирішувати, не можуть самі себе контролювати чи захищати людей, а лише відстоюють власні інтереси. Таких питань є багато. Користуючись нагодою через Ваш незалежний медіа ресурс хочу, щоб до людей та депутатів донести важливе, щоб вони все таки делегували повноваження Буській районній раді. Я за посаду не тримаюсь, але чи то буде Кашуба, чи то буде хтось інший, мені все рівно, але нехай цей відділ існує, щоб захищати інтереси нашого пересічного громадянина як споживача.

- Чи не вбачаєте Ви тиск Буської РДА на Буську районну раду, щодо розсилання даного листа головах сільських та селищних рад, бо відомо, що Ви піднімали чимало важливих питань по перевезенню та ремонту доріг в районі, що вкрай обурювало керівництво РДА?
  - Воно, по суті, так як Ви сказали, так і є. Для керівництва РДА та райради – я став неугодний. Я просто стараюсь вирішувати проблемні питання, але не афішую їх розв’язання, як це роблять наші керівники. Якщо голова сільської ради боїться сказати вищому за рангом керівнику, що є проблеми і треба їх вирішувати, я тоді їду сам до керівництва області чи департаменту і намагаюсь розв’язати проблему: чи то із перевізниками, які відмовляються їздити по проблемних дорогах, чи то по неякісній продукції тощо. Спільно з мудрими людьми стараємось отримати хоч якісь матеріали для ремонту проблемних доріг, куди відмовляються їхати автобуси. Добрий керівник мав би подякувати, що вирішуються питання, бо повірте, оббивати пороги в області, вкрай важко, однак там йдуть на співпрацю. Якщо дають матеріали, а потім на нараді запитують у керівництва РДА, скільки було привезеного машин каміння, вони відповідають, що шість. Хоча знаю, що привезти лише дві машини. Навіщо брехати керівнику департаменту? Цей обман не лише громадян, а й керівництва області. Має бути взаємодопомога всіх структур, у нас в районі керівники лише власні інтереси відстоюють. Якщо я збираюсь поїхати по справі до Львова, то голова каже, - не їдь, то не твоя справа. Я так розумію, що мене голова вчить, як працювати. Але я не можу сидіти за комп’ютером і бавитись у ігри. Я – людина, що постійно в русі.

- З якими скаргами люди звертаються до відділу захисту прав споживачів?
  - Звернень є багато, як усних так і письмових. Чимало надаю людям консультацій, як захистити свої права. Приходять мешканці району з проханням проаналізувати договори перевізників по наданню послуг, звертаються із скаргами щодо неналежної неякісної продукції та недобросовісної роботи перевізників. Але наша доблесна влада любить тишу, хочуть, щоб ніхто нікуди не ходив, щоб ніхто їх не турбував, щоб вони займались лише своїми справами. Тому Кашуба їм неугодний. Зазначу, що протягом майже 10 років вже 6 разів через депутатів районної ради, були спроби ліквідувати відділ, однак ніяк не виходило, бо все таки є справжні депутати, які можуть зрозуміти, що це все є зведення зі мною рахунків вищого керівництва. Знаючи, що у сьомий раз це не вдасться, по сільських та селищних радах було надіслано вищезгаданий лист, зміст якого навіть голови не можуть зрозуміти.

- Якщо відділ захисту прав споживачів у Буській районній раді все ж ліквідують, чи відомо, куди будуть змушені звертатись мешканці району?
   - У нас є Держпродспоживслужба, однак вона виконує зовсім іншу функцію. Якщо відділ ліквідують, мешканці району будуть змушені із своїми скаргами їздити до Львова, що є проблематично для багатьох людей старшого віку.
Розмовляв Роман МАТВІЮК
фото з архіву редакції

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ