вівторок, 20 лютого 2018 р.

Завод Аліції Бадені виробляв пиво трьох сортів: світле Маркове (Piwo Marcowe) та Експортове (Piwo Eksportowe) міцністю 4-5% і темне пиво Бок (Piwo Bok) міцністю 5%. 

 На одну варку 100 гектолітрів (10 тонн) маркового пива (10% екстракту) використовували 1440 кг солоду і 25 кг хмелю, на 100 гектолітрів експортового (12-13%) – 1800 кг солоду і 32 кг хмелю, на 100 гектолітрів чорного пива “Бок” (12-13%) – 950 кг ясного і 300 кг темного солоду та 18 кг хмелю. За добу здійснювали 1-2 варки пива, середня тривалість варки складала 6-8 годин. Перемелювання солоду розпочинали за 12 годин до початку варіння, після чого його запарювали 32 гектолітрами гарячої води у варильному котлі. У вимішану суміш додавали сусло і хміль. Після двох годин варіння суміш перекачували до холодильного чану. Після охолодження пивну суміш зливали до ферментаційних чанів, в які додавали пивні дріжджі. Ферментація пива з температурою 5-8 градусів тривала від 8 (10-процентне пиво) до 13 днів (13%). Охолоджували суміш шматками льоду, які зберігали впродовж року у спеціально підготовлених пивницях-льодовнях. 
  Після закінчення процесу бродіння пиво перекачували електричними насосами з ферментаційних чанів до пивних складів. Після цього пиво дозрівало і доброджувало від 3-6 тижнів (10% міцності) до 1-3 місяців (13%). Після повного дозрівання пиво перекачували на фільтраційну станцію, де наповнювали у бочки. Наповнення пляшок проводили тільки з очищеного бочкового пива. Осад і нечисте пиво (120-160 літрів), яке залишалося після процесу фільтрації, зливали у канал (у Полтву). 
 Після кожної варки пива з 17-ої до 19-ої години працівникам розливали безкоштовні порції напою.

Іван ЦІХОЦЬКИЙ, 
опубліковано на сторінці «Краєзнавчий музей міста Буськ»

1 коментар:

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ