четвер, 11 жовтня 2018 р.

Депутати Буської райради підтримали звернення Львівської обласної ради до Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України щодо внесення змін до Податкового кодексу в частині оподаткування лісових земель земельним податком.

Подаємо текст звернення:
                                                          ЗВЕРНЕННЯ
до Президента України, Голови Верховної Ради України,  Прем’єр-міністра України щодо внесення змін до Податкового кодексу України в частині оподаткування лісових земель земельним податком 

 Законом України від 10.07.2018 № 2497-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств» була внесена поправка до статті 273 Податкового кодексу України, що передбачає сплату земельного податку на лісові землі із набранням чинності з 15 серпня 2018 року.
   За чинною системою оподаткування справлявся податок за лісові землі як складова рентної плати. Об’єктом оподаткування рентною платою за спеціальне використання лісових ресурсів були заготовлена деревина в деревостанах понад 40 років та другорядні лісові матеріали, побічні лісові користування та використання корисних властивостей лісів.
Законом, окрім рентної плати, введено ще один податок на лісові землі, що призведе до подвійного оподаткування підприємств лісового господарства України.
Встановлення більших ставок податку спричиниться до таких наслідків:
- подорожчання деревини (до 100%), що реалізується на ринку, у тому числі на дрова паливні для населення;
- унаслідок високої вартості деревини більшість підприємств деревообробної промисловості припинить виробництво або збанкрутує;
- зважаючи на надмірний податковий тиск, незабаром лісокористувачі будуть доведені до фінансового краху;
- до ризиків збільшення інтенсивності рубок, що може негативно вплинути на підвищення продуктивності, поліпшення якісного складу лісів і збереження біорізноманіття в лісах.
   Львівська обласна рада вважає, що Закон України від 10.07.2018 № 2497-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств» – це прихований спосіб знищення лісового господарства держави шляхом загнання господарств до фіскальної ями.
  Вказані поправки також заблокують інвестиції в деревообробну галузь, унеможливлять створення нових робочих місць у лісових регіонах України та завдадуть непоправної шкоди економіці.
   Окрім того, нарахування земельного податку на лісові землі з 15 серпня 2018 року суперечить основним засадам податкового законодавства в частині відповідності принципу стабільності, згідно з яким Закон України № 2497-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств» повинен застосовуватися за загальними правилами встановлення місцевих податків та зборів не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом.
  Зважаючи на вищевикладене, Львівська обласна рада звертається до Вас із проханням внести зміни до Податкового та Бюджетного кодексів України з метою скасування зазначених поправок у частині оподаткування лісових земель земельним податком, недопущення фінансового краху лісогосподарських підприємств та комплексного вирішення питань оподаткування і фінансування в лісовому господарстві України.

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ