неділю, 14 жовтня 2018 р.


Сьогодні,  у селищі Красне біля пам’ятника Борцям за Волю України відбулись урочистості, присвячені сьогоднішнім святам Покрови Пресвятої Богородиці та Дню Захисника України.  Головною подією свята стало освячення нового пам’ятника Героям Революції Гідності та всім Захисникам Незалежності та Соборності України.

   Обряд освячення пам'ятника здійснили місцеві священнослужителі Юрій Толочний та Степан Жукровський. 
  Господар селища Микола Чучман розповів, що  пам’ятник вдалось втілити завдяки місцевому підприємцю Михайлові Котулові, який виготовив та встановив пам’ятник повністю за свій власний кошт. Коштом селищної ради було здійснено реконструкцію, розширення та оновлення площі довкола меморіального комплексу. Від імені громади селищний голова вручив підприємцю подяку.
  У своєму виступі голова Буської РДА Петро Мороз подякував нашим захисникам, які щодня боронять нашу землю та невпинно наближають нашу перемогу.
    Вітаючи громаду зі святом голова Буської районної ради Богдан Глова зазначив, що день 14 жовтня приурочений багатьом подіям. Перш за все це Свято Покрови, яке знаменне подією, коли Богородиця захистила мешканців Константинополя своєю Покровою. Запоріжські козаки вважали цей день своїм, оскільки Діву Марію мали за свою захисницю. Проте, як наголосив голова райради, вояки Української повстанської армії цей день також вважають своїм. Історично, після невдалого відновлення Української державності у Львові в самім лігві німецької окупації 30 червня 1941 року, коли фашисти заарештували Степана Бандеру та Ярослава Стецька та багатьох оунівців і відправили їх в табір Заксенгаузен, Організація українських націоналістів вирішила утворити свою бойову одиницю, яка б збройно відстоювала нашу землю та ефективно боролась за Незалежність України. Так була створена УПА, бійці якої навіть успішно розбивали німецькі в’язниці та випускали полонених, як це до прикладу сталось в Ковелі у 1943році. Як зауважив історик за освітою Богдан Глова, УПА одразу з часу свого створення воювала на два фронти, як проти фашистів, так і проти військ НКВД. Після загибелі Романа Шухевича у 1950 році Українську повстанську армію очолив наш відомий земляк Василь Кук. На наших теренах у 1944 році була організована так звана сотня Малинового, яка налічувала біля 160 чоловік і яку очолив Мар’ян Кравчук на псевдо Малиновий. Відомий бій УПА з фашистами в околицях села Яблунівка, де сотня Малинового розбила фашистський загін. Останній бій УПА зафіксований у 1960 році на Тернопільщині біля хутора Лози, де троє упівців дали бій величезній армаді кадебістів  і усі троє загинули.
  Богдан Глова зазначив, що правильно у 2014 році цей день офіційно оголошений Днем захисника України, оскільки в цей день ми згадуємо усіх, хто боровся за утвердження Незалежності нашої держави у різні часи, включаючи і учасників Революції Гідності та бійців, які воюють на Сході нашої держави.
  Та голова райради звернув увагу на ще одну подію, яка сталась напередодні. На третій день засідання зборів Синоду Вселенського Константинопольського патріархату 11 жовтня  прийнято рішення про надання Автокефалії Українській православній церкві. Москві зробили ляпас та показали її місце в історії. Може навіть виникнути питання канонічності самого Московського патріархату. Та Богдан Глова наголосив, що тепер потрібно провести об’єднавчий Собор усіх православних церков України, утворити єдину помісну Українську православну церкву, обрати єдиного Патріарха і тільки тоді Українській православній церкві офіційно вручать Томос. Проте дане питання виходить далеко за межі просто церковного і є утвердженням Незалежності України.
   Слово також мали голова РО Братства ветеранів ОУН-УПА Мар'ян Длугош, та керівник благодiйного фонду сприяння розвитку творчостi та мистецтв "Вiкторiя" та член "Всеукраїнської спiлки учасників бойових дій в АТО "Побратими України" Олександр Саримсаков, який здійснив офіційне нагородження учасників АТО.
   Окрім слів вітання лунали патріотичні пісні від хористів церкви св.Володимира та вчителя Красненської ЗОШ №1 Оксани Приставської.
   Квіти до пам’ятника поклали голова Буської РДА Петро Мороз, голова Буської районної ради Богдан Глова, депутат Львівської обласної ради Петро Жукровський, заступник голови районної ради Роман Фурда, відома надбужанська волонтерка Марія Матвіїв та інші.
   У спільній молитві громада селища вшанувала пам’ять Героїв Небесної Сотні й усіх полеглих вояків за волю та незалежність України!
фото Роман МАТВІЮК

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ