неділю, 23 грудня 2018 р.


Керівника Радехівської місцевої прокуратури М.В.Друзюка просять провести перевірку на законність набуття прав приватної особи на водні об’єкти (ставки) та гідротехнічні споруди (водонапуски, дамби, тощо), що розташовані на території Куткірської, Сторонибабської сільських та Буської міської рад.

  Як стало відомо, на розгляд у Буську районну раду подані три технічних документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок водного фонду, на яких розташовані водні об’єкти, що перебувають у користуванні ПрАТ “Львівський облрибкомбінат”. Та знаходяться на території вищесказаних сільських та міської рад. Під час розгляду профільною постійною комісією районної ради зазначених технічних документацій було встановлено, що заявник - Карпінець Роксолана Андріївна, як підставу для набуття права на земельну ділянки, які оцінювалися вказала таке: 
   1. По земельній ділянці на території Сторонибабської сільської ради у додатках до документації наявна копія нотаріально посвідченого приватним нотаріусом Жовківського районного нотаріального округу Головач О.Р. договору купівлі-продажу нежитлових будівель від 24 листопада 2017 року, а саме, рибацького дому (позначений за планом літ. “А-1”), площею 40,6 кв.м., та складу кормів (позначений за планом літ. “Б-1”), площею 116,3 кв.м.
   У цьому договорі (п.1.2) зазначено, що предмет договору (приміщення) знаходяться на земельній ділянці площею 59,600 га (кадастровий номер 4620685900:04:000:0005) і це при тому, що загальна площа придбаного нерухомого майна складає лише 156,9 кв.м!
   Крім цього, у додатку до документації додана копія договору купівлі-продажу від 24.11.2017 року, укладеного без нотаріального посвідчення між ПрАТ “Львівський облрибкомбінат” та Карпінець Р.А., за яким остання нібито набула: Басейн, став №1, став №4, став №7, зимувал №9, зимувал №12, зимувал №15, водонапуск, став №2, став №5, став №8, маточний став №10, зимувал №13, водоподаючий канал, став №3, став №6, нерестовик, маточний став №11, зимувал №14.
   Тобто, предметом цього “договору” є ряд водних об’єктів, які нібито належать Продавцю на праві приватної власності. При цьому, як доказ належності зазначених об’єктів Продавцю, зазначено баланс підприємства (п.3 договору).
   Між тим, баланс підприємства (організації) є формою бухгалтерського обліку, визначення складу і вартості майна. Баланс не визначає підстав знаходження майна у власності (володінні) підприємства. Такої правової позиції притримується Верховний суд України (постанова від 12.06.2007 року у справі №4/793 та неодноразово констатував Вищий господарський суд України. 
  Отже, такий договір купівлі-продажу, не будучи нотаріально посвідченим, незважаючи на те, що його предметом є нерухоме майно, є нікчемним. А якщо врахувати те, що предметом договору було майно, яке не належало продавцю, такий договір може містити ознаки зловмисної домовленості сторін з метою незаконного заволодіння земельною ділянкою, на якій розміщені об’єкти водного фонду, що перебувають у державній власності.
   2. По земельній ділянці на території Куткірської сільської ради у додатках до документації наявна копія нотаріально посвідченого приватним нотаріусом Жовківського районного нотаріального округу Головач О.Р. договору купівлі-продажу нежитлових будівель від 23 березня 2018 року, а саме, будинку рибака (позначений за планом літ. “А-1”), площею 36.9 кв.м та складу комбікормів (позначений за планом літ “Б-1”, площею 124,5 кв.м).
   У цьому договорі (п.1.2) зазначено, що предмет договору (приміщення) знаходяться на земельній ділянці площею 71,400 га (кадастровий номер 4620682800:06:000:0001) і це при тому, що загальна площа придбаного нерухомого майна складає лише 161,4 кв.м.
   Крім цього, у додатку до документації додана копія договору купівлі-продажу від 23 березня 2018 року, укладеного без нотаріального посвідчення між ПрАТ “Львівський облрибкомбінат” та Карпінець Р.А. за яким остання нібито набула: водонапуск, під’їзна дорога, спортивний став, нагульний став, перепускна дорога, контурна дамба, розподільна дамба).
   Тобто, як і по Сторонибабській сільській раді, предметом такого “договору” є ряд водних об’єктів, гідротехнічних споруд та дорога, які нібито належать Продавцю на праві приватної власності. При цьому, як доказ належності зазначених об’єктів Продавцю, знову зазначено наявність таких об’єктів на балансі підприємства (п.3 договору).
   Таким чином, як і аналогічний договір по Сторонибабській сільській раді, договір купівлі-продажу ряду водних об’єктів від 23.03.2018 року, не будучи нотаріально посвідченим, незважаючи на те, що його предметом є нерухоме майно, також є нікчемним. А якщо врахувати те, що предметом договору було майно, яке не належало продавцю, такий договір може містити ознаки зловмисної домовленості сторін з метою заволодіння земельною ділянкою, на якій розміщені об’єкти водного фонду, що перебувають у державній власності.
   3. По земельній ділянці на території Буської міської ради у додатках до технічної документації, як підстава заінтересованості Карпінець Р.А. у розробленні цієї документації та підставності її прав (зобов’язань) як замовника додані: копія договору оренди землі від 15.06.2004 року, укладеного між Буською РДА та ВАТ “Львівський обласний виробничий рибний комбінат” на оренду 47,2 га ставка терміном на 25 років.
   Цей договір є чинним на даний час, а Карпінець Р.А, ніколи не була і не є його стороною. Тобто права замовника документації таким договором не посвідчується. 
   Крім цього, у додатках до документації додана копія згаданого вище: нотаріально посвідченого договору купівлі-продажу нежитлових будівель від 23 березня 2018 року, розміщених на території Куткірської (!) сільської ради (с.Куткір, урочище “Золотий лан”, будинок №1), які не мають жодного відношення до земельної ділянки на території Буської міської ради!
   Оскільки у поданих на розгляд технічних документаціях відсутня будь-яка інформація про те, що Карпінець Р.І. має достатні підстави набути право на усю площу земельних ділянок водного фонду без проведення процедури земельних торгів (аукціону) у Буській районні раді припускають, що у даному випадку мають місце ознаки шахрайських дій з метою заволодіння державним майном в обхід визначеної законом процедури. Безумовно, такими діями може бути заподіяна шкода державі.
    У Буській районні раді звертають увагу прокуратури і на те, що усі зазначені вище технічні документації успішно, без жодних зауважень, пройшли державну експертизу землевпорядної документації в Головному управлінні Держгеокадастру у Львівській області, що підтверджується копіями висновків. Тобто посадові особи, що проводили таку експертизу, дали позитивні висновки, прискається, що вони також прямо чи опосередковано можуть бути зацікавлені у незаконному заволодінні Карпінець Р.І. земельними ділянками. А оскільки районна рада не є правоохоронним органом, перевірити це не може, тому звертається до прокуратури здійснити перевірку законності набуття Карпінець Р.А, прав на водні об’єкти та гідротехнічні споруди та перевірити законність дій посадових осіб Головного управління Держгеокадастру у Львівській області, які проводили державну експертизу землевпорядної документації.
   Про результати перевірки просять проінформувати районну раду на черговому пленарному засіданні на початку 2019 року.
/Буський медіа портал/

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ