неділю, 13 жовтня 2019 р.

У неділю, 13 жовтня 2019 року, близько 100 мешканців Соколівської сільради, вкотре зібрались в актовому залі місцевої школи, щоб розглянути надання згоди на приєднання до територіальної громади Заболотцівської чи Буської ОТГ. 

   На недільну зустріч завітали заступник голови Львівської обласної ради Юрій Гудима, голова Буської районної ради Богдан Глова, міський голова Буська Ростислав Сліпець, керівник апарату Буської РДА Євген Кичурчак, депутат Львівської обласної ради Степан Рак, голова Тур'янської сільської ради Євген Красіцький, голова Ожидівської сільської ради Олександра Шах, радник з питань децентралізації Львівського центру розвитку місцевого самоврядування Тарас Баранецький. 
   Як відомо, за розподілом у Львівській ОДА розглядається варіант поділу Буського району на дві громади – Красненську та Буську. Звичайно, що Красненська селищна об’єднана територіальна громада зберігається в тому самому складі, тобто об'єднає 15 населених пунктів, але до неї ще приєднуються території Бортківської сільської ради (села Бортків, Мала Вільшанка та Скнилів), які не проти приєднання. Таким чином ОТГ розширюється на одну сільську раду. Щодо Буської територіальної громади, яка раніше об'єднувала 42 населених пунктів, додають Ожидів, Олесько і Кути. А інші надбужанські села Соколівку та Тур'я приєднують до Заболотцівської ОТГ. Відповідно, у двох останніх згаданих селах були проведені громадські обговорення, на яких громада висловилась проти входження до Заболотцівської ОТГ і прийняли рішення про приєднання до Буська. Однак громаду не чують чиновники у вищих кабінетах і два населених пунктів залишаються на папері в Заболотцівській ОТГ. Тому громада змушена була вкотре зібратись, щоб заявити про свою тверду позицію. 
   Голова Буської районної ради Богдан Глова розповів присутнім, що на початку вересня Асоціація місцевих рад «Ради Львівщини» скинула табличку об'єднання ОТГ, де Буський район поділений на дві ОТГ – Красненську та Буську. Але коли пан Глова побачив, що відсутні населенні пункти Соколівка та Тур'я то подумав, що це може бути технічна помилка. Після декількох телефонних дзвінків з'ясувалось, що помилки не має. Справді, Соколівську і Тур’янську сільські ради віднесено було до Заболотцівської ОТГ. Постало питання, чи було по цьому громадське обговорення? Ні районну раду, ні райдержадміністрацію, ні мешканців – не питали. Очевидно, що пішла вказівка зверху.
   19 вересня 2019 року сесії Соколівської та Тур’янської сільських рад закріпили рішення сходів сіл, що відбулись 8 вересня, щодо приєднання до Буської ОТГ. Дані копії протоколи сесій та зборів були направлені до голови Львівської облради Олександра Ганущина та голови Львівської ОДА Маркіяна Мальського. Наступного дня голова Буської райради Богдан Глова на черговому обговоренні зборів членів Асоціації місцевих рад висловив думку громади і передав також відповідний пакет документів з надією, що громаду почують. Але йшли дні і все безрезультатно.
  Лише за ініціативою голів місцевих рад 7 жовтня знову відбулось засідання Асоціації, де вкотре було порушено питання про відмову громад об'єднатись із Заболотцівською ОТГ. На цьому заході директор Львівського центру розвитку місцевого самоврядування Галина Гречин сказала, що ніби існує протокол сходу сіл минулого року, де мешканці проголосували за входження до Заболотцівської ОТГ. Однак, як з’ясувалось – це була цілковита брехня. Голова Буської райради зателефонував до сільської головихи Соколівської сільської ради  Мирослави Леськів, щоб з’ясувати, чи існують такі протоколу. З’ясувалось, що їх не існує. Невідомо, звідки взяла директор ЛЦРМС ці протоколу, які не існують взагалі. На прохання показати їх – вона відмовилась. До речі, радник з питань децентралізації Львівського центру розвитку місцевого самоврядування Тарас Баранецький, який був присутній сьогодні на сході сіл, не зміг пояснити дії своєї начальниці, мовляв, треба її запитувати. Громада розкритикувала роботу організації, а самому представнику так і не дали змогу відповісти на чимало запитань.
   Представники Офісу реформ Асоціації міст приїжджали до міського голови Буська Ростислава Сліпця. Намагались, як то кажуть, торгуватись, аби очільник відмовився від цих сіл для входження в Буську ОТГ. Ростислав Сліпець свою заявив тверду позицію, що цих сіл не покине.
   На даний момент відомо, що документи про приєднання вищезазначених сіл до Заболотцівської ОТГ, без громадського обговорення, вже знаходяться в Міністерстві розвитку громад територій України. Але громада віри не втрачає і готова йти до кінця. На сході села мешканці вкотре проголосували і зафіксували документально про намір об’єднатись до Буської ОТГ. Підтримку їм висловив заступник голови Львівської облради Юрій Гудима (уродженець села Ожидів), який заявив, що не відстоює Олеську ОТГ, а намагається допомогти всім розібратись як краще поступити. На наступному тижні Верховною радою України має бути затверджений закон, яким забирають всі повноваження обласної ради приймати і голосувати за перспективні плани.
  Підтримку громаді пообіцяв депутат Львівської облради, член ВО «Батьківщина» Степан Рак. Каже, що, якщо в разі все ж таки облрада буде голосувати за перспективні плати, то їхні члени партії готові голосувати лише за рішення громади.
  Сьогодні також громада Тур'янської сільської ради підтримала намір приєднатись до Буської ОТГ.
   Мешканці населених пунктів все ж сподіваються, що вдасться чиновникам їх почути, а, якщо у разі їх не почують, вони готові вдатись до радикальних дій. Днями має ще відбутись зустріч з головою Львівської ОДА Маркіяном Мальським. Про результати будемо надалі інформувати. 

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ