За останні роки кількість зареєстрованих
спалахів інфекційних та паразитарних захворювань в Україні стрімко зростає: за
2013 рік зареєстровано 48 спалахів, за 2014 рік - 67, за 2015 рік – 101, в
2016рік – 140.
Впродовж
5-ти місяців 2017 року на території Львівської області відбулося зростання рівня захворюваності на
гострі кишкові інфекції на 9,84%.
Ситуація із захворюваності на гострі
кишкові інфекції на території району характеризується як нестійка. Рівень
захворюваності на гострі кишкові інфекції за 6 місяців 2017 року зріс у 1,5
рази у порівнянні з аналогічним періодом 2016р.
Аналіз показників захворюваності на
гастроентероколіти в розрізі вікових груп вказує на те, що найбільш ураженим є
дитяче населення району. Питома вага захворілих дітей у віковій групі до 17
років склала 72,4 % (42 дітей) від загальної кількості захворілих
проти 58,5% (24 дітей) у 2016 році. З них, діти до 1 року – 15,5 %, 1-4 роки складають –
43,1%, 5-9 років – 6,9%, 10-14 років – 5,2%, 11-17 років – 1,7%. Найвищі
показники реєструвалися у віковій групі 1-4 роки (неорганізоване дитинство).
Захворювань, пов’язаних із закладами
громадського харчування та торгівлі, з відвідуванням організованих колективів
не зареєстровано. Більшість вогнищ з одним випадком захворювання, хоча були і
сімейні вогнища (6 вогнищ з 2-ма захворілими). Захворюваність
гастроентероколітами в населених пунктах району носить спорадичний характер,
випадки епідеміологічно не зв’язані між собою, поодинокі.
Згідно проведеного аналізу,
етіологічна розшифровка гастроентероколітів викликаних встановленим збудником
наступна: ентеробактер – 16,3%, клебсієла – 23,3%, гафнія – 4,7%, золотистий
стафілокок – 2,3%, цитробактер – 16,3%, рота вірусна інфекція -30,2%, протей –
6,9%.
По Буському районі за 6 місяців 2017
року питома вага гастроентероколітів становить 95 % від всіх гострих кишкових
інфекцій.
Причинами
виникнення гострих кишкових інфекцій, як правило, є недотримання правил
особистої гігієни , порушення
технологічних процесів приготування страв ,
використання при приготуванні страв продуктів не гарантованої якості, а
також, зберігання продуктів харчування, які швидко псуються, з порушенням
температурного режиму.
Тому,
не зайвим буде ще раз нагадати про профілактичні заходи, завдяки яким можна
уникнути харчового отруєння, які є досить простими та потребують тільки
регулярності та відповідального відношення до власного здоров'я. Мінімізувати
ризик , знизити тяжкість і небезпеку наслідків захворювання допоможуть
дотримання правил особистої та загальної санітарної гігієни.
Профілактика
кишкових інфекцій:
• Регулярно мити руки, після кожного
відвідування громадських місць (ринки, магазини, офіси, транспорт, тощо). Про
те, що необхідно мити руки після кожного відвідування туалету, навіть,
нагадувати не потрібно.
• Руки варто мити не лише після
відвідування громадських місць, але і перед та після приготування їжі,
особливо, якщо готувались сирі м'ясо та риба.
• Систематично забезпечувати чистоту у
місцях приготування їжі. Не стільки важлива краса на кухні, скільки її чистота.
Мити потрібно усе столове приладдя, посуд, частіше міняти кухонні рушники та
губки.
• Дотримуватись чистоти у жилому
приміщенні, оскільки деякі види бактерій чудово уживаються із побутовим пилом.
• При покупці продуктів харчування
потрібно звертати увагу на умови їх зберігання, терміни реалізації, зовнішній
вигляд.
• Не купувати продукти на стихійних
ринках, у місцях, непридатних для торгівлі, не обладнаних холодильними
установками, тощо.
• Дотримуватись у домашніх умовах правил
зберігання продуктів.
• Не використовувати для пиття, приготування
їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера,
підземні джерела, поверхневі води тощо);
• Не використовуйте для пиття,
приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. Для
пиття і приготування їжі використовувати воду тільки гарантованої якості перевірену лабораторно
або питну бутильовану;
• Без вагань викидати навіть злегка
зіпсовану їжу. Не допускати її повторної переробки.
• Дотримуватись правил термічної обробки
продуктів — молоко кип'ятити, яйця варити або смажити, так само м'ясо та рибу.
• Зберігати приготовану їжу не більше
1,5-2 годин у відкритому вигляді при кімнатній температурі.
• Зберігати напівфабрикати, сирі продукти
окремо від готових страв, бажано у закритому вигляді.
• Не споживати у їжу гриби сумнівного
виду, гриби, які ростуть біля трас, промислових об'єктів, куповані на стихійних
ринках у незнайомих продавців.
• Сміттєві
корзини, відра тримати закритими та очищувати якомога частіше.
• Овочі, фрукти, ягоди повинні піддаватись
обробки водою. Якщо консистенція продукту дозволяє, краще обдати його
кип'ятком.
• Продукти варто зберігати відповідним
способом — у закритому вигляді, у холоді, тощо.
• Готові продукти повинні зберігатись
окремо від сирих.
• Практично усі продукти потрібно
піддавати тепловій обробці — смаженню, варінню, запіканню.
Профілактика
— це основний захід, що допоможе убезпечити себе та своїх близьких від гострих
кишкових інфекцій. Адже, харчове отруєння — це на 90% неуважність, недотримання
санітарії самою людиною.
Буське районне
лабораторне
відділення ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України»
0 коментарі:
Дописати коментар