понеділок, 27 серпня 2018 р.

До початку нового навчального року залишилися лічені дні. У більшості шкіл і садочків Бущини вже завершують поточні та капітальні ремонти, тож навчальні заклади будуть готові з 1 вересня приймати дітей. Нещодавно журналіст «Буського медіа порталу» завітав до Буської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, де завершується капітальний ремонт західного корпусу школи. За останні місяці ремонту ця школа із директором через, мовляв, неякісний ремонт, з боку певних батьків та активістів, піддались нищівній критиці у соціальній мережі. Чи дійсно 1 вересня школярі цієї школи не розпочнуть навчання?

  Розпочну з того, що історія заснування цієї школи починається у 1903 році. Тоді у спеціально збудованому приміщенні, де було 6 класних кімнат, 1 квартира для директора і 1 квартира для обслуги, почали навчатись діти жителів міста. У ній навчались лише дівчатка, а хлопці біля костелу святого Станіслава, де сьогодні знаходиться райвідділ поліції.
   До 1939 р. школа мала статус початкової неповно середньої. З 1939 р. по 1960 рік школа працювала як середня. З 1940 року значні зміни відбулися в системі освіти. Припинилося роздільне навчання хлопців і дівчат. Польська школа залишилася в приміщенні колишньої хлоп'ячої, а українська, яка поступово переросла у середню, розмістилася в будинку колишньої жіночої біля церкви св. Миколая. Згодом в період з 1963 по 1965 рр. пройшла перша добудова школи (ще 6 класних кімнат), а у 1972 р. школа добудована вдруге (ще 12 класних кімнат, їдальня, 2 майстерні, спортзал). У 2012 році школа втретє на 180 учнів була добудована. Вартість добудови склала 1,5 млн грн. Це були кошти державного та місцевого бюджетів.
    З 2006 року директором Буської ЗОШ №2 працює Богдан Басараб, який у ній вчителює з 1995 року. Чоловік на наше спонтанне прохання показати, як проходить ремонт в школі, через який розгорівся так званий скандал у соцмережі, люб’язно погоджується нас провести.
   Підходимо до головного входу в школу. Директор показує нам вгору, де видніється обвалений карниз (на фото).
 Все через те, що ринва не підвісна, а накладна, - пояснює директор школи Богдан Басараб. - Коли будівельники робили добудову 2012 року, то зробили ринву не підвісну, а накладну, чим порушили технічні вимоги. Тому через це вода підтікає під ринву і карниз трохи обвалився, а відповідні світлини оприлюднили батьки та активісти звинувативши мене у цьому. Але там найбільша проблема, що туди немає ніякого доступу: машина не під’їде, а потрібно пожежну, але, то є висотні роботи і я не можу заставити когось із своїх працівників лізти туди і зробити, бо у разі якогось нещасного випадку мені загрожуватиме тюрма. Зараз ми проблему стараємось вирішити.
   Заходимо у приміщення школи. Освітянин розповідає, що це корпус 1903 року. На першому поверсі є їдальня та майстерня, на другому навчаються молодші класи, а на третьому –  основна, базова школа.
    Далі прямуємо у добудову 1962 року.
  – На першому поверсі добудови є три класні кімнати, так само й на другому, - розповідає директор школи. - Найбільше було сперечань за одну із класних кімнат, в якій навчатиметься 8 клас, бо тут не було підлоги. Зараз підлогу підняли, залишилось лише відремонтувати систему опалення, бо через те, що підлогу підняли, потрібно підрізати трохи труби. Як повідомило керівництво будівельної фірми, проблема була в тому, що підлогу, згідно кошторису, не міняли вчасно, бо фірмі не були перераховані кошти. Зараз вже повністю замінені двері на дерев’яні, занесені карнизи, дошки для навчання, тож діти з 1 вересня вже спокійно будуть тут навчатись. Між поверхами поміняли вікна. 
 На другому поверсі в трьох класах також замінено підлогу, де навчатиметься 9 і 6-А класи. Щодо туалетів, то ми відновили їх власними силами. На першому поверсі розташовується туалет для хлопців, а на другому – для дівчат. Також на останньому поверсі ми повністю поміняли покрівлю: замінили частину кроку, частину балок, зараз маємо металеве перекриття. 
Також окремі батьки скаржились через те, що коли будівельна фірма робила ремонт підлоги, то добре не закріпила лігари і вона трохи підсіла. Вже потім будівельники змушені були зривали дошки і повністю лігари закріпити. Зараз усі недоліки усунуті.
   На горищі добудови повністю замінено перекриття: із шиферного на металеве. Через шиферне покриття багато разів вода затікала, що доводилось ставити відра та миски.
  Разом із директором виходимо із приміщення добудови на подвір’я школи.
  - Бачите, зараз вже завершуються фасадні роботи, - показує на роботу будівельників директор школи Богдан Басараб. - Повністю зроблене перекриття і вже сьогодні (наш візит був 23 серпня - Авт.) хлопці знімуть будівельні риштовки, тобто зовнішні роботи вже завершені. Залишиться зробити тільки набризк на фундамент і відмостку. Трохи може не встигнуть будівельники із відмосткою, але з 1 вересня діти 100% приступлять до навчання і це ніяк не заважатиме їхній праці.
   Варто нагадати, що ремонт цієї добудови розпочався ще наприкінці минулого року. Від самого початку проблема була в тому, що коли проводився тендер на роботи не можна було визначити переможця. Тендер відбувався два рази, через це кошти були виділені наприкінці осені, що спричинило затягування ремонтних робіт.        
  Запитую у директора про суму коштів виділених на ремонт.
   - На реконструкція західного корпусу та проведення енергозберігаючих заходів у Буській школі №2 спочатку була заявлена вартість первинної кошторисної документації у сумі 3 млн 277 тис грн, але потім якось знімали державну субвенцію і сума склала 2 млн 849 тис грн., а остаточна сума нам вийшла так: у минулому році було освоєно 2 млн 938 тисяч 121 грн, а для завершення та здачі даного об’єкта у 2018 році потреба у коштів становила 326 тис 548 грн. Це були кошти державного фонду регіонального розвитку. Кошти ДФР були розподілені таким чином, що повністю мали бути зроблені ремонт західного корпусу і замінено покриття у спортзалі, проведення утеплення спортзалу, поміняні вікна і проведення зовнішніх робіт. А в цьому році ми вигравши мікропроект ще й почали робити у спортзалі внутрішні роботи: оздоблення і ремонт підлоги.
   За словами директора школи, скандал в соцмережі розгорівся із нібито неякісним ремонтом, через те, що він не пішов на угоду певних батьків, які хотіли, щоб він поставив потрібного їм класного керівника. І саме вони мотивують і виписують у соцмережі, що це поганий директор і що за час його роботи в цій школі нічого не було зроблено.
   - Навіть попередні директори не зробили 10% того, що зроблено від часу мого перебування на посаді директора, - відзначає Богдан Басараб. -  Я така людина, що якщо щось потрібно в школу, я візьму із дому, як-от останню банку фарби. Батьки не розуміють, що я не підписую акти робіт, я лише можу контролювати роботу, тим самим просити будівельників, щоб якісь недоліки ліквідували, але я не маю безпосереднього прямого впливу, я можу лише просити допомоги у районного керівництва. Я писав звернення до керівництва району з проханням посприяти у виділені коштів західного корпусу і нас почули, нам допомагають, але інші натомість шкодять.
  Спілкуючись із директором спостерігаю його змарніле лице, питаю, чи бував цьогоріч у відпустці.
   – Пане, я не був у школі лише 5 днів. Це така моя відпустка. Я кожного літнього дня у школі.
  Далі директор веде мене до добудови 2012 року через нове асфальтове покриття волейбольного майданчику, де часто проходять різні шкільні заходи. Поруч із майданчиком – спортивний зал. Тут якраз будівельники монтують захисні решітки на вікна, незабаром мінятимуть двері. З 1 вересня ще спортзал не буде функціонувати, але самі будівельники обіцяють до кінця жовтня завершити внутрішні роботи.
  У добудові 2012 року навчаються в основному школярі молодших класів. Тут розташовані 6 кімнатних класів, які утеплені, є окремі туалети, холодна та тепла вода. Є й актова зала для проведення урочистостей.
   - Цього року у актовій залі  зробили побілку, вчепили багети і помалювали підлогу. Це було зроблено завдяки спонсорським коштам, - мовить освітянин.
  Під час розмови питаю у директора, чи існує у школі «шкільний фонд», куди батьки здають гроші. Директор відповідає, що створено благодійний фонд «Шкільна перспектива». Всіма батьківським коштами розпоряджається фонд. Він, як директор, до цього фонду і його коштів доступу не має. Керівником фонду є мама двох дітей. За ремонт батьківських коштів було зроблено ремонт холу.
   - Вдячний, що батьки допомагають, бо коли у Києві міністерка освіти каже, що держава повністю освіту фінансово підтримує, то на практиці виглядає зовсім інакше, допомагають батьки.
   З оглядин актової зали спускаємось у їдальню. Богдан Басараба відзначає, що це перша школа в районі, яка знайшла орендатора, який орендує їдальню, що дає змогу забезпечити гаряче харчування для всіх бажаючих. У їдальні готують смачні гарячі обіди.
   - У нас забезпечені безкоштовним гарячим харчуванням діти учасників АТО, а також учні молодших класів за рахунок міського бюджету. Всі решта за помірні ціни можуть придбати смачні страви. До нас навіть діти із музичної школи приходять зі своїми батьками на обід. Та й самі скандальні батьки, які виписують про мене у соцмережі, неодноразово підходили і дякували за харчування.
   А тим часом гряде «нова українська школа» – це ключова реформа Міністерства освіти і науки. Головна мета – створити школу, у якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, як це відбувається зараз, а й вміння застосовувати їх у житті.
  Реформа НУШ розрахована на роки, адже неможливо швидко змінити освітню традицію, що плекалася в Україні протягом десятків років. Проте зміни вже розпочались, і Міністерство освіти і науки робить усе, аби вони були невідворотними. Зокрема, у вересні 2017 року було ухвалено новий закон “Про освіту”, який регулює основні засади нової освітньої системи. На черзі – ухвалення нового закону “Про загальну середню освіту”, в якому буде більш детально розкрито зміни, та затвердження нового Державного стандарту початкової освіти.
   З 2018/2019 навчального року по-новому вчитимуться всі першокласники України. 
  Так, до прикладу згідно програми «Нова українська школа» Буська ЗОШ №2 вже отримала ігрові набори «Lego» для майбутніх першокласників. А ще школа отримала два ноутбука, принтер, два глобуса, мікроскопи, лупи, канцелярське обладнання тощо.
  Зайшовши у кабінет директора помічаю на стіні український тризуб, який зроблений із відстріляних гільз. Його подарували випускники цієї школи із зони АТО. Буська школа №2 базова по військово-патріотичному вихованню в районі і лише за чотири роки у ній було троє випускників, які поступили у вищі навчальні заклади, щоб здобути навички і знання кадрових офіцерів.
   На завершення нашої зустрічі, питаю директора про звинувачення, які пишуть у соцмережі, що, мовляв, освітянин Богдан Басараба, за часи свого директорства, вже має будинок із європейським виглядом, євроремонтом та кованими воротами. Зі спокійним виразом на змарнілому лиці 57-річний чоловік відповідає:
  - Прикро те, що мене деякі батьки зробили злодієм, що я ніби краду/вимагаю від своїх техпрацівників гроші. Те, що вони понаписували всілякого бруду на мене у соцмережі, це прояв неповаги і невихованості.  Погляньте у мою декларацію: живу як проста людина, яка має на це законне право. 
   Коментар голови Буської РДА Петра Мороза:
 - У Буській школі №2 створилась так звана ініціативна група під назвою «Баба Яга проти». Тільки не фахівці можуть робити висновок, що заклад готовий, чи не готовий. Заклад до 1 вересня буде готовий. Скажіть, як може коментувати вчителька молодших класів, чи прибиральниця другої школи про якість виконання будівельних робіт? Ну як? Для цього є кваліфікований та ліцензований підрядник, технічний нагляд. Не може коментувати людина того, в чому вона не розбирається.
  В даному випадку, керівник відділу освіти і директор школи робить все можливе в тих умовах, що опинились. А ініціативна група «Баба Яга проти» бачить у всьому крадіжки, корупцію...
   Тут зібрались люди, які хочуть після себе залишити слід, а не наслідити. А сліди видно, як приклад, відремонтована Буська ЗОШ №1, яка має зараз красивий вигляд, у районній лікарні поміняно вікна і опалення, у гімназії провели роботи. Де тут видно корупцію? 
   Це був хороший намір дати відродитись Буській школі №2. Я мав розмову із батьками цієї школи лише один раз і я відразу зрозумів їх некомпетентність. Якщо вони взагалі проти всього, то мені нема про що говорити із такими людьми. Я працюю із людьми, які хочуть щось змінити, а не заважають. Скажу, що ця так звана ініціативна група багато в чому завадила, до прикладу, можна було не робити тих робіт, на які вони вказували, як-от, по стелі: ми поміняли стару стелю, де була згнила одна лише балочка, яку можна було замінити, чи реставрувати і вчепити підвісну стелю, то будівельники змушені були знімати все добре дерево, і поміняти на те дерево, на якому ще вчора сидів жайворонок і співав. Ми нічого доброго не зробили, ми просто витратили державні кошти на вимогу тих самих представників ініціативної групи. Тобто в справу втрутились ті люди, які взагалі не мають поняття в будівництві.
   Щодо всіляких звинувачень, що фірма, яка проводила ремонт у школі є наближеною до мене, то скажу, що якщо б ця фірма дійсно мала б до мене якесь відношення, я б тоді її з першого разу привів на будівництво і вона б працювала із серпня, а не з листопада місяця. Сталась така ситуація, що на ту суму коштів не було відважних, які б бралися і робили, а тільки по прямій угоді (після двох тендерів, які прогоріли) з’явились фірма, яка почала робити ремонт наприкінці осені. І він би вже давно завершився, якби не втручання некваліфікованих людей!
Роман МАТВІЮК, фото автора
/Буський медіа портал/

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ