четвер, 9 лютого 2017 р.

Щоб купити собі для вжитку продовольчі товари, покупці можуть часто побачити, як продавці з лотків, не маючи відповідної торгової площі та відповідного обладнання, продають м’ясну, рибну продукцію, овочі, фрукти, кулінарні та інші товари біля ніг покупців, заважаючи пішоходам на тротуарі, здійснюючи несанкціонований продаж цих товарів просто неба. 

  Деякі товари знаходяться в тарі прямо на землі та ще й не закриті відповідною прозорою плівкою. Неприваблива ситуація спостерігається і в деяких продовольчих магазинах, закладах громадського харчування нашого району, де на вітрині прямо перед покупцем лежать відкриті продовольчі товари.
  Коли покупець купив ті чи інші продукти, напівфабрикати, в магазині чи на ринку, де є відповідне обладнання та умови для зберігання, він згідно чинного законодавства захищений відповідними структурами. Але на даний час згідно чинного законодавства, яке зазнало деяких змін (рахую не на користь споживача) щодо профілактики, Держспоживслужба в Буському районі не може проводити планові перевірки, а тільки по зверненнях від громадян як споживачів.
   Щоб якнайменше було порушень зі сторони продавців, на даний час ініціатива повинна йти зі сторони небайдужих громадян. Якщо бачите порушення Правил продажу товарів і ваші права як покупця порушені, то при письмовому зверненні від вас буде реакція відповідних служб, які захищають права споживачів.
   Запам’ятайте! Стихійну вуличну торгівлю ніхто не контролює, якість і свіжість продуктів не перевіряють, а самі торговці працюють з грубими порушеннями санітарно-гігієнічних правил (порушується температурний режим реалізації перевезення, зберігання, тощо). Весь бруд і вихлопні гази залишаються на цих продуктах. Є ймовірність, що покупець, придбавши такий продукт прямо на вулиці, зекономивши на покупці декілька копійок чи гривень, з’ївши його, може безневинно постраждати, захворівши на цю чи іншу інфекційну хворобу, яка може в подальшому прогресувати в організмі. Ще можна побачити, як іноді пробігають собаки, які також можуть бути перенощиками тих чи інших хворіб.
 Окрім цього, від покупця, який хворіє на інфекційне чи респіраторне захворювання, повітр’яно-крапельним шляхом може попасти слина на харчові продукти, а особливо на ті, які не потребують термічної обробки і готові до вживання. Інший купив, а потім думає: «А від чого я захворів»?
  На жаль, у місті Буську на тротуарі біля ринку та на площі для стоянки автомобілів біля автостанції процвітає стихійна торгівля. Дехто різними шляхами «узаконивши» її з цього має неабиякий зиск, отримуючи значні кошти і побороти поки що неможливо. Та районна поліція поки що бездіяльна, хоча до її компетенції входить торгівля в невстановлених місцях.
   Про цю ситуацію я як начальник відділу у справах захисту прав споживачів неодноразово нагадував керівництву міста, району, області. В газеті «Воля народу» на цю тематику були опубліковані статті, де наводилися відповідні факти, проводилися консультації. Але, поки що міська влада на це не реагує і більше шести років не може облаштувати відповідного ринку.
   Хочу зазначити: покупець, який себе поважає, вболіває за своє здоров’я та хоча трохи обізнаний про свої права, ніколи не купить в такого торговця продовольчі товари, які продаються прямо на тротуарі, де немає ніяких санітарних умов для продажу, порушуються правила перевезення непроданого товару, зберігання. Як правило такі торговці не дотримуються Правил роздрібної торгівлі, Постанов щодо зайняття торговельною діяльністю.
   Тож, шановні покупці, щоб навести лад з такими «продавцями», які порушують ваші права як споживача — у ваших руках. А щоб захистити свої права, прошу звертатися з відповідними зверненнями (заявами) в відділ у справах захисту прав споживачів районної ради, у відділення Буської поліції, де тоді разом ліквідуємо стихійну торгівлю в місті, а автомобілісти, водії автобусів зможуть безпечно проїжджати на відрізку дороги біля ринку, а люди матимуть безпечний прохід тротуаром.
Василь КАШУБА, начальник відділу
у справах захисту прав споживачів
Буської районної ради, депутат
районної ради

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ