четвер, 31 травня 2018 р.

Сьогодні із ініціативи фракції ВО «Свобода» депутати Буської районної ради звернулися до Львівської ОДА щодо недопущення оптимізації закладів охорони здоров’я та скорочення працівників медицини у Буському районі. Відповідне звернення під час сесії зачитав голова фракції ВО «Свобода» у Буській районній раді Богдан Гринишин. 

Подаємо текст звернення:
    «Звернення до Львівської обласної державної адміністрації щодо недопущення оптимізації закладів охорони здоров’я та скорочення працівників медицини у Буському районі
   11 квітня 2018 року департамент охорони здоров’я Львівської ОДА звернувся до головних лікарів лікарень міст обласного значення, центральних районних та міських лікарень з вимогою надати дорожню карту з оптимізації закладів охорони здоров’я, погоджену з головою районної держадміністрації та районної ради. До так званих пропозицій департаменту був доданий примірний формат ліжкової мережі центральних районних лікарень та центральних міських лікарень обласного значення.
  Згідно із завданнями облдержадміністрації щодо оптимізації, скерованими в райони та міста обласного значення, планується скоротити 3071 ліжкомісце. Зокрема, без ліжкомісць стаціонару залишаться 27 лікарень, 21 лікарня (переважно міські) буде перепрофільована в амбулаторії, 2 лікарні зазнають реорганізації, 1 лікарня (Стрийська міська лікарня) буде закрита. Такі ініціативи Львівської ОДА потягнуть за собою скорочення працівників медицини. При цьому ретельно приховується інформація щодо ситуації з первинної ланкою медицини – амбулаторіями та фельдшерсько-акушерськими пунктами. Хоча ми володіємо інформацією, що такі заклади будуть масові закриті по районах.
  Ми, депутати Буської районної ради, розцінюємо це як неприхований тиск на керівництво районів та головних лікарів закладів, оскільки департамент охорони здоров’я Львівської ОДА зобов’язує місцеві органи привести свої витрати у відповідність до виділених бюджетних асигнувань, що є абсолютним правовим нігілізмом та маніпуляцією. При цьому оптимізацію департамент прикриває нібито благородною метою – «забезпечення виплати зарплати працівникам галузі, оплатою коштів за спожиті енергоносії, ефективне та цільове використання бюджетних коштів у закладах охорони здоров’я». Хоча виплатою зарплати не можна виправдати антиконституційні заходи із закриття закладів та скорочення працівників медицини.
   Нагадаємо високопосадовцям Львівської ОДА, що згідно зі статтею 49 Конституції України існуюча мережа закладів охорони здоров’я не може бути скорочена. Також відповідно до статті 22 Закону України «Про місцеві державні адміністраці» місцева державна адміністрація зобов’язана вжити заходів для збереження мережі закладів охорони здоров’я.
   Вважаємо, що такі псевдореформи не лише погіршать обслуговування пацієнтів, але й позбавляють громади будь-якої перспективи.
    Беручи до уваги вищенаведене, ми, депутати Буської районної ради, вимагаємо припинити антиконституційну та злочинну оптимізацію закладів охорони здоров’я,  а також скорочення працівників медицини. В іншому випадку передбачаємо, що суспільне напруження у районі буде різко зростати».

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ