пʼятницю, 7 грудня 2018 р.


У середу, 5 грудня, 29-та сесія Буської райради проходила досить активно, конструктивно та емоційно. Явка депутатів цієї сесії загалом непогана – 27 з 34, попри те, що поки одного депутата ще не введено в склад депутатського корпусу. Очевидно це станеться після засідання районної виборчої комісії та буде оголошено на наступній сесії. Про те, які важливі рішення вдалось розглянути та прийняти на благо громади району, - далі у матеріалі.

  На початку засідання головуючий Богдан Глова повідомив про відповіді, які надійшли на попередні звернення. Зокрема підписав відповідь районній раді голова Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності А.Кожем’якін, на звернення щодо спрощення видачі дозволів на проїзд великогабаритної техніки. Мова йде про труднощі, які виникли у фермерів з проїздом сільськогосподарської техніки та зволіканням з видачею дозволів державними структурами. Комітет скерував звернення Міністру внутрішніх справ України А. Б. Авакову. По цьому ж питанні відповів перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України, який окрім цитування законів зазначив, що вже при Київському ЦНАПі такі заявки заповнюються в електронному кабінеті. Пролунала пропозиція поширити таку форму на всю Україну. По цьому ж питанні надіслав свою відповідь і в.о. Міністра інфраструктури України В. Довгань, який повідомив районну раду, що Укравтодор готує технічне завдання на розроблення інтерактивної карти автомобільних доріг загального користування. І що введення в дію зазначеної карти дасть можливість перевізникам подавати електронні звернення щодо отримання придатного маршруту, а також оплачувати послуги через веб-сайт карти, що сприятиме значному скороченню строків надання такої послуги. Та, як зауважив Бгдан Глова, усі активно працюють над тим питанням, а по факту – віз і нині там.
   Відповіли голова постійної комісії Львівської облради з питань освіти і науки Володимир Вантух та заступник Міністра освіти і науки Павло Хобзей щодо вивчення предмета «Основи християнської етики». Зокрема в профільному Міністерстві зазначили, що вивчення Основ християнської етики та інших предметів духовно-морального спрямування у закладах загальної середньої освіти можливе лише за умови письмової згоди батьків усіх учнів класу та за наявності підготовленого вчителя. А підготовка таких вчителів відбувається в Українському католицькому університеті, Національному університеті «Острозька академія», в інститутах післядипломної педагогічної освіти.  
    Щодо оподаткування лісів, заступник Глави Адміністрації Президента України С. Марченко повідомив, що скерував звернення районної ради на розгляд Кабінету Міністрів України, на що заступник Міністра екології та природних ресурсів України повідомив районну раду, що підтримує необхідність вдосконалення існуючих податкових та інших фінансово-економічних механізмів з метою стимулювання та підтримки охорони, відтворення та сталого використанні лісів, і з цього питання уже напрацьовані нові нормативні документи з врахуванням пропозицій органів місцевого самоврядування.  
   Після довготривалого звіту про роботу голови районної ради, який позитивно оцінили усі присутні депутати (опубліковано попередньо), в наступному питанні розгляду змін до бюджету підтвердили субвенцію по державному соцеконому включно із співфінансуванням з районного бюджету, а саме:
   - 590 000 грн. на реконструкцію вуличного освітлення в селах Старий Милятин та Ріпнів;
   - 764 600 грн. на реконструкцію Народного дому в селі Чаниж;
   - 289 000 грн. на капітальний ремонт будівлі дитячого будинку «Добре серце»;
   - 347 000 грн. на заміну віконних та дверних конструкцій Буської гімназії;
   - 399 840 грн. на заміну віконних та дверних блоків Олеської школи;
   - 764 601 грн. на реконструкцію системи опалення Яблунівської школи.
  Також підтвердили державну субвенцію на субсидії та пільги в сумі 21 мільйон грн.
  На придбання інсуліну для діабетиків виділили 75 тис. грн., та 53 тис. грн. скерували на медикаменти. 
   Також, з районного бюджету на співфінансування об’єктів по соціально-економічному розвитку виділено 52 600 грн., на апаратуру для підсилення FM-мовлення для Буського радіо - 232 300 грн., для Буського Терцентру - 12 000 грн., на встановлення вікон у спортзалі Красненської опорної школи №1 – 70 000 грн., для придбання програми з оповіщення НАБАТ згідно прийнятої районної Програми технічного і фінансового  забезпечення, удосконалення та розвитку системи централізованого оповіщення – 10 000 грн., на галузь медицини додатково 304 500 грн., плюс співфінансування на будівництво амбулаторії в с. Соколівка – 297 500 грн., на харчування та подарунки до свята Миколая для дітей дитячого будинку «Добре серце» додатково 56 000 грн., на проведення операцій важкохворим, зокрема з діагнозом онкологія 48 000 грн.
  Чимало коштів на різні галузі району додали і місцеві ради, що було підтверджено на цій сесії. Окрім цього, депутати прийняли Програму надання пільг з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на приміських та міжміських маршрутах у Буському районі Львівської області на 2019 рік. Голова райради наголосив, держава відмовилась фінансувати проїзд всіх пільгових категорій з державного бюджету, не дивлячись на те, що ці пільгові категорії затвердила сама Верховна Рада України. І тепер сподівання лише на районний бюджет. Можливо ще область щось допоможе. Згідно новоприйнятої районної програми виділяється перевізникам компенсація за те, щоб пільгові категорії громадян їздили по пільгах цілий рік незалежно від кількості поїздок. Компенсовуються кошти за 3674 пільговиків таких категорій:
- особи, які отримали інвалідність внаслідок війни;
- учасники бойових дій;
- особи, які постраждали внаслідок ЧАЕС;
- члени сімей, загиблих військовослужбовців;
- особи з інвалідністю І та ІІ груп;
- діти віком від шести років з багатодітних сімей;
- діти з інвалідністью від шести років;
- реабілітовані особи, які отримали інвалідність внаслідок репресій або є пенсіонерами  (ст.6);
- ветерани військової служби, ветерани органів внутрішніх справ, ветерани Національної поліції, ветерани податкової міліції, ветерани державної пожежної охорони, ветерани Державної кримінально-виконавчої служби, ветерани служби цивільного захисту, ветерани Держспецзв’язку.
  Також депутати внесли зміни до Програми технічного і фінансового  забезпечення, удосконалення та розвитку системи централізованого оповіщення і зв’язку Буського району на 2018/2019 роки, затвердили Програму підтримки Буської районної державної лікарні ветеринарної медицини на 2019 рік., затвердили Положення про порядок встановлення, обліку та демонтажу пам’ятних знаків, пам’ятників, меморіальних об’єктів та анотаційних дошок на території Буського району, Положення про проведення конкурсу на посади педагогічних працівників комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Буської районної ради, дали згоду на передачу приміщення школи під народний дім села Полоничі. Тепер в селі Полоничі, де не було Народного дому, але є активна громада, буде приміщення для галузі культури.
   Затвердили і нормативні оцінки земельних ділянок за межами населеного пункту на територіях Побужанської, Яблунівської та Новомилятинської місцевих рад.
   Депутати Буської районної ради прийняли звернення до Кабінету Міністрів України з проханням повернути регулювання тарифів на пасажирські перевезення виконавчими органами влади, яке у них забрав Кабмін постановою №240, виключивши з постанови №1548 пункт про те, що обласні органи державної виконавчої влади, а також Київська та Севастопольська міськдержадміністрації мають право встановлювати і регулювати тарифи на перевезення пасажирів і багажу автобусами, які працюють у звичайному режимі руху, в приміському та міжміському, внутрішньо обласному сполученні. Після цього рішення Кабміну перевізники самі собі встановлюють ціни на перевезення. Депутати наголосили, що таким чином органи місцевої влади були позбавлені впливу на встановлення перевізниками тарифів на пасажирські перевезення, що унеможливило здійснення належного реагування на скарги громадян щодо підвищення цін на проїзд на автобусних маршрутах загального користування та ефективно вирішувати дані питання. В кулуарах обговорювали, що за які такі гарні очі Кабмін таке зробив перевізникам. Цим обурився навіть Антимонопольний комітет України.
   Звернулись депутати і до обласного очільника АПЦ(МП) з вимогою не служити Москві і Путіну, а Україні, та відповідно підтримати надання Україні Томосу. Депутати наголосили, що категоричний виступ ієрархів УПЦ(МП) проти надання Томосу та створення Помісної Церкви свідчить про те, що вони відірвані від народу, від його болю і страждань. Такі ієрархи керуються не прагненням об’єднати вірних Православної Церкви України, а цілком іншим – деструктивними вказівками з Москви. Усім свідомо мислячим людям варто задуматись: якщо Верховною Радою України офіційно визнано Росію країною-агресором, то робити щось на догоду Москві – це злочин проти власної держави, проти рідного народу. А Церква – як найвища духовна інституція в суспільстві – неодмінно має бути з народом, тому зазначена позиція  окремих ієрархів має антиукраїнський характер і здійснюється всупереч волі українських вірних.
   Також було зазначено, що Кремль використовує українське православ’я, як один із інструментів гібридної війни. Уже зараз лунають тривожні експертні оцінки, що нагнітання Росією вказаної ситуації є черговим етапом військової експансії проти нашої держави, метою чого є здійснити штучний розкол України – у цей раз за релігійною ознакою, а також відволікти увагу світової спільноти від російської збройної агресії.

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ