четвер, 7 лютого 2019 р.

90 років тому – наприкінці січня на початку лютого 1929 року – у Відні зібралось кількадесят українських діячів, які після поразки національно-визвольної боротьби залишили Україну. Наслідком їхньої зустрічі стало створення Організації українських націоналістів (ОУН) – політичної сили, яка відіграла дуже помітну роль в українській історії середини ХХ століття.

    На Львівщині 2019 рік проголошено роком Степана Бандери та Організації українських націоналістів, впродовж лютого тривають різноманітні заходи національно – патріотичної тематики, присвячені славним сторінкам боротьби українських націоналістів за соборну та незалежну державу. 
   Сьогодні в Буській ЦРБ ім.І.Котляревського з участю істориків, голови Буської районної ради Богдана Глови і головного спеціаліста відділу освіти Буської РДА Михайла Шимківа, а також бібліотекарів Бущини та працівників культури відбулася історична година «Зродились ми великої години», присвячена 90 – літтю створення ОУН. 
   Вся історія України – це історія визвольних змагань нації за державність, однак особливе місце посідає історія боротьби під проводом ОУН, жоден інший етап боротьби народу за державність не був таким чисельним, організованим і натхненим, як період діяльності Організації українських націоналістів. Михайло Шимків виступив з грунтовною лекцією про становлення та дільність ОУН, його доповнили історик за освітою Богдан Глова, директор Буської ЦБС Оксана Стецик та начальник відділу культури і туризму Буської РДА Людмила Ціхоцька, акцентувавши увагу на іменах тих відомих земляків, які брали активну участь у національно – визвольних змаганнях – останній Головнокомандувач УПА Василь Кук та діяч ОУН та УВО, сотник Сидір Чучман. Завершилося дійство виконанням Гімну українських націоналістів.

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ