вівторок, 1 грудня 2015 р.

1 грудня Організація Об’єднаних Націй відзначає Всесвітній  День боротьби зі СНІДом. Всесвітній день боротьби зі СНІДом став одним з найбільш визнаних міжнародних днів здоров'я і важливою можливістю для підвищення рівня обізнаності про це захворювання та його профілактику.

      У Буському районі за даними лікаря-інфекціоніста ЦРЛ Вороновської Н.Р. на обліку знаходяться 8 осіб  (17,2 на 100 тис. населення) ВІЛ-інфікованих із них 4 (8,6 на 100 тис. населення) в стадії СНІД. В педіатрів на обліку знаходиться 1 дитина в стадії СНІД, народжена від ВІЛ-інфікованої матері.
  Розвиток епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу у Львівській області має ті ж закономірності, що й в цілому по Україні. За офіційними даними рівень поширеності ВІЛ-інфекції у Львівській області станом на 01.07.2015 року складає 111,6 випадки на 100 тис. населення, як і в попередні роки,  і є набагато нижчим, ніж середній по країні – 322,4 випадки.
      Буське районне лабораторне відділення нагадує, що ВІЛ передається трьома чітко визначеними шляхами:
  - статевий шлях передачі при стосунках  без засобів захисту або з засобами захисту низької якості;
 - внаслідок вживання ін’єкційних наркотичних речовин при використанні одних і тих же  шприців і голок;
   - від матері до дитини під час вагітності, при народженні дитини  або грудному вигодовуванні.
         З  метою запобігання  інфікування ВІЛ радимо:
  - не вживати наркотичні речовини, особливо ін”єкційним шляхом;
 - не вступати в незахищені належним чином  статеві стосунки з випадковими партнерами;
 - обстежуватись на ВІЛ чоловікам та жінкам перед створенням сім’ї ;
 - звертатись для проведення профілактичного лікування вагітним ВІЛ-інфікованим та дітям, народженим від таких матерів.
    Тести - єдина можливість виявити чи заражена ВІЛ людина чи ні. Цей тест допомагає виявити ВІЛ за декілька років до того як  з’являються  ознаки  СНІДу. В Україні створені центри анонімної та безкоштовної консультації, де є можливість пройти тест. У Буському районі  тестування  можна пройти в кабінеті інфекційних захворювань при Буській ЦРЛ.
         Знання про наявність хвороби дає можливість своєчасно почати адекватне лікування та попередити її розвиток і прогресування. Ефективність лікування полягає в тому, що зменшується кількість вірусу в крові. Таким чином, можна жити з вірусом і жити звичайним життям. Проте, важливо не забувати про заходи безпеки, про які вже йшла мова. Люди з вірусом імунодефіциту у крові можуть почувати себе здоровими  багато місяців і навіть років, так звана стадія безсимптомного носійства вірусу. Це залежить від  імунної системи організму, тому, якщо особа потрапила  в  ризикову  ситуацію необхідно обстежитись  на ВІЛ-інфекцію.
          ВІЛ може торкнутися кожного, тому важливо надавати ВІЛ-інфікованим психологічну підтримку. ВІЛ-позитивна людина має право: вести особисте життя, мати друзів, одержувати інформацію і освіту. Людина має право жити!
Буське районне лабораторне відділення
Бродівського міжрайонного відділу
лабораторних досліджень ДУ «ЛОЛЦ Д СЕС України» 

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ