понеділок, 23 травня 2016 р.

 Медведка (вовчок звичайний, капустянка) – Gryllotalpa gryllotalpa L.  В Україні поширена повсюди. Комаха завдовжки 35-50 мм, з оксамитово-коричневим зверху забарвленням завдяки густим коротким волосинкам, що вкривають тіло; надкрила короткі, шкірясті, крила розвинені, прозорі, з густою сіткою жилок, літає вночі. Перед­ні ноги копальні, розширені з зубцями. Яйце жовте, нагадує просяне зерно з коричнювато-зеленкуватим відтінком, відкла­даються купками на глибину 10-20 см у влаштовану земляну камеру (печерки) до 300 і біль­ше штук. Личинки схожі на дорослих, тільки менших розмірів і не мають крил.

  Пошкоджує підземні части­ни різних рослин, у тому числі овочевих (капусту, томати, перець…). Пошкодженні рослини легко витягуються з ґрунту. У коренеплодах овочевих культур і буль­бах картоплі вовчок звичайний виїдає великі порожнини, пошкоджує та­кож насіння, перегризає і розриває коріння. Шкідник мешкає, як пра­вило, на легких, добре удобрених або торф'янистих ґрунтах, полюбляє вологі місця, зустрічається на культурах, які потребують поливу, особливо овочі, а також біля річок чи озер. Зимують личинки і дорослі комахи часто на глибині до 1 м у ґрунті або перегної. Живуть у довгих норах (50-100 см) - горизонтальних ходах, розміщених під поверхнею ґрунту. Навесні при прогріванні ґрунту до 8,5-10°С комахи переміщуються у верхні його шари. У лісостеповій зоні України у другій-третій декадах травня починається відкладання яєць, яке триває протягом усього літа. Ембріональний розвиток 10-15 днів і більше. Масовий вихід личинок відбувається у червні-липні. Личинки близько двох-трьох тижнів залишаються в гнізді, а потім риють окремі ходи в пошуках їжі. Генерація одно-дворічна.
    Захисні заходи. У кінці вересня викопують ями завглибшки до 0,5 м, знизу і по краях обкладають плівкою та заповнюють перегноєм (бажано кінським) з соломою (на 100 квадратних метрів території риють не менше як дві ями). Шкідник збирається в ямах, пізно восени або взимку їх розкопують, гній розкидають і комахи гинуть від холоду. Вовчка можна виловлювати у посудини вкопані на 1-2 см нижче рівня ґрунту (скляні 1,5-літрові банки, наповнені на 2/3 водою), потім зверху над банкою грунт накриваємо дошкою, фанерою. Можна таким же способом використовувати банки змазані з внутрішньої сторони медом (кожного дня приманки оглядають і знищують шкідників які туди потрапили). На початку вегетації міжряддя треба інтенсивно розпу­шувати, викопані яйця і личинки при цьому гинуть.
   Налийте у скляну пляшку 100 гр пива, горлечко зав’яжіть  марлею і закопайте приманку під кутом 45 градусів в землю так, щоб горлишко опинилось на глибині 4-5 см. З часом медведка почує запах пива, прориє нірку і забереться в пляшку. Але назад вже вилізти не зможе. Раз у декілька тижнів, дану приманку рекомендується викопувати і змінювати пиво.
    При закладанні парників перегній і ґрунт треба просівати і виявлених шкідників знищувати. Для запобігання проникненню вовчка в парники вздовж коробів викопують загороджувальні канавки на глибину до 25 см, ґрунт у них посипають нафталіном або піском, який змочують гасом.
   Влітку у парниках знищують бур'яни і рослинні рештки, якими живиться шкідник, дотримують чистоти. Восени для руйнування гнізд і ходів вовчка біля парників проводять глибоку оранку або глибоке перекопування ґрунту між котлованами.
  На присадибних ділянках на початку травня розкладають принади із свіжого гною, туди залазить шкідник для відкладання яєць, а вже через три-чотири тижні купки гною оглядають, вовчка і яйця знищують. Ділянку, заселену медведкою, влітку можна поливати настоєм лушпиння цибулі з розрахунку 400 г лушпиння та відходів цибулі, залитих 10 л теплої води, який настоюють 4-5 днів. Потім, перед використанням, настій розбавляють водою (1:5) і роблять полив рослин після дощу 2-3 рази через 5-7 днів; при відсутності дощу ділянку поливають водою. Використовують також настій із курячого посліду з розрахунку 2 кг на 10 л води. Після ретельного перемішування і розбавлення водою (1:5) поливається сухий ґрунт, і взагалі не живе шкідник у ґрунтах, удобрених курячим послідом.
  Відлякують вовчка висіяні між овочевими культурами чорнобривці, а також розставлені на відстані 1,5 м зелені вільхові гілки, які час від часу замінюються свіжими. Також згубним для вовчка є розчин прального порошку, мила, який заливається в нірки, а також гине шкідник від поїдання принад із порошку яйцевої шкарлупи, змоченої соняшниковою олією, яка заробляється в ґрунт. Рослини не пошкоджуються, якщо перед посадкою в лунку вкинути зубок часнику. Восени можна використовувати суміш води з гасом (100 г на 10 л води), заливають в кожну нірку по 30 г суміші.
   На полях (ділянках), відведених під овочеві культури і заселені медведкою (капустянкою), допускається в попередній рік висівати оброблене перед сівбою зерно кукурудзи та пшениці. Для цього використовують такі препарати: гаучо, з.п. (28 кг препарату на 1 т. насіння), космос 250 т.к.с. (4 л/т), круізер 350 FS, т.к.с. (6-9 л/т), семафор 20 SТ, т.к.с. (2-2,5 л/т) - обробка насіння суспензіями препарату (10 л води на 1 т насіння).
   На присадибних ділянках дозволено для використання такі препарати: престиж 290 FS, т.к.с. (100 мл на 10 л води). Для цього корені розсади капусти, томатів, баклажанів, перцю, бульби картоплі перед садінням у відкритий ґрунт змочують у суспензії препарату при експозиції 6-8 годин.
   Для захисту капусти від медведки викорис­товують медведтокс-У, гр. (діазинон, 300 г на 1 сотку - 100 м2), внесенням в борозни завглибшки 3-4 см по периметру або між грядками, з наступним загортанням землею і поливом водою з роз­рахунку 10 л/м2 після садіння розсади. Для захисту картоплі використовують громобій, г з нормою 2-3 г/м2, з аналогічним способом заробки.
   Для захисту картоплі, капусти, цибулі, декоративних квітів застосовують грізлі, г. при витраті 20 г на 1 м2.  внесення проводять на початку вегетації.
   При використанні медведтокс-У, гр., громобій, г., грізлі, г., потрібно пам’ятати про період очікування (час від внесення препарату до збирання культури) для картоплі він становить 20 днів, а для капусти і цибулі – 30 днів.
   Із ентомофагів, що обмежують чисельність медведки (капустянки), є лара анафемська (Lагга аnatema Rossi) із родини сфеціди, ряду перетинчастокрилих. Монофаг. Її личинка - ектопаразит вовчків. Оса, знайшовши в підземному ході вовчка, витягує його на поверхню, паралізує, жалячи у нервові ганглії грудних сегментів. Потім самка відкладає яйця біля основи передньої ноги. Згодом вовчок оживає (через 5-6 хв) і заповзає в нірку. Виплоджена з яйця личинка оси розвивається на ньому як зовнішній паразит. Через деякий час вовчок гине, причому одночасно з перед­останньою линькою личинки паразита. Зимує паразит в стадії личинки в коконі у нірці біля живителя, який загинув. Розвивається одне покоління на рік. Із природних ворогів вовчка звичайного є також птахи і гризуни.
 Володимир Баландюк, головний спеціаліст відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ