суботу, 28 травня 2016 р.

Щовесни, як свідчить медична статистика, понад 3 тисячі українців отруюються тепличною городиною.  

  Згідно даних санепідслужби Буського району у 2015 році  відсоток захворілих на кишкові інфекції через вживання  овочів та фруктів   становила – 37 %., у  першому кварталі  поточного року -  36,4%.
      Нарешті минула зима! У цей час так хочеться змінити харчовий раціон, включити до нього  побільше салатів, весняних овочів!     Але варто пам’ятати, що всі ці овочі вирощені в теплицях у штучних умовах, з обов’язковим додаванням значної кількості  органічних та мінеральних добрив. В умовах зими та ранньої весни, коли рослини в теплицях відчувають нестачу сонячного опромінення, щедра підгодівля їх добривами (а саме нітратами) забезпечує належний фотосинтез. Завдяки нітратам тепличні овочі набувають  привабливого вигляду – великого розміру, яскравого кольору, хрумкості та соковитості.  Але ця краса має зворотний бік – якщо разом з тепличними овочами в наш організм потрапляє велика кількість нітратів, це може завдати значної шкоди здоров’ю.
     Всесвітня організація охорони здоров`я (ВООЗ) вважає допустимою добовою дозою 3,7 мг нітратів на 1 кг маси тіла, анітритів – 0,2 мг на 1 кг ваги  Максимальні рівні нітратів  затверджені “Регламентом максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах” (наказ МОЗ України №368 від 13.05.2013 р.)
У різних овочах різний вміст нітратів:
   Мало (10-150 мг/кг): помідори, солодкий перець (паприка), часник, картопля, ріпчаста цибуля, пізня (зимова) морква. Практично немає нітратів у фруктах та ягодах (крім найбільших “ягід” – кавуна та дині).
   Досить багато (150-700 мг/кг): огірки, пізня білокачанна капуста, зелена цибуля з грядок, кабачки, гарбузи, рання морква.
    Багато (700-1500 мг/кг): рання білокачанна, цвітна капуста, ранні столові буряки, капуста броколі, редиска у відкритому грунті, зелена парникова цибуля.
Найбільше (1500-4000 мг/кг): зелений салат, пекінська капуста, шпинат, кріп, парникова редиска, листя молодих буряків, петрушки, селера.
    Як захистити себе від нітратів?
1. Вміст нітратів у овочах закритого ґрунту у 1,5-2 рази більше, ніж у відкритому.
2. Краще споживати сезонні овочі.
3. Якщо є підозра, що куплені овочі “багаті на нітрати”, зберігати їх потрібно протягом короткого часу, бажано у прохолодному темному місті чи холодильнику.
4. Перед вживанням овочів з підвищеним вмістом нітратів можна випити аскорбінову кислоту чи фруктовий сік, а також додати у продукти аскорбінову кислоту (декілька сот міліграм кислоти на кілограм продуктів).
5. Вимочуйте овочі в 1-відсотковому розчині аскорбінової кислоти або ж у 1%-му розчині столової солі та аскорбінової кислоти протягом доби. Але, варто зазначити, що при вимочуванні з овочів разом із нітратами переходять у воду також і вітаміни.
6. Салати необхідно готувати безпосередньо перед вживанням та з’їдати відразу.
7. Перед споживанням, не бажано довго витримувати очищені, подрібнені, протерті плоди та овочі. Не використовуйте механічно пошкоджені плоди.
Як правильно готувати овочі?
    Купивши овочі, ви зробили лише половину справи. Треба ще вміти правильно їх вживати. Не можна, наприклад, їсти корінь, шкіру, поверхневі шари овочів та фруктів, де накопичується найбільша кількість нітратів. До списку, чого не можна належать: стебла петрушки, капусти, кропу, селери (нітратів там на 50-60% більше ніж в листі), шкірка огірків, динь, баклажанів, кабачків, “кінцівки” огірків, буряка, редьки.
   Позбутися нітратів повністю неможливо, а ось зменшити їх кількість - реально. Важливо знати, що під час зберігання і приготування їжі, вміст нітратів в овочах може змінюватися. Під час варіння, бланшування, консервування, засолення, очищення, рівень нітратів в овочах значно знижується.
   Якщо довго, протягом 2 годин, вимочувати листові овочі, з них вимиваються 15-20% нітратів. Щоб знизити на 25-30% вміст нітратів у коренеплодах та капусті, достатньо протягом години потримати їх у воді, попередньо нарізавши на невеликі шматочки.
   Якщо варити картоплю, то вона втрачає до 80% нітратів, морква, капуста, бруква - до 70%, столовий буряк - до 40%. Салати, плодово-овочеві соки, готові до вживання овочі бажано їсти відразу після приготування. Нетривале зберігання навіть у холодильнику сприяє розмноженню мікрофлори, яка перетворює нітрати у нітрити. Також не можна зберігати пошкоджені та забруднені овочі при кімнатній температурі.
   Сподіваємось, що наші поради допоможуть вам насолодитися смаком ранніх овочів без шкоди для здоров’я.
Буське районне лабораторне
відділення ДСЕС України

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ