четвер, 16 червня 2016 р.

Все частіше засоби масової інформації повідомляють нам про харчові отруєння, які стаються в побуті, сімейних святах в організованих колективах. Гостра кишкова інфекція, сальмонельоз, ботулізм, отруєння грибами – ось основний перелік проблем та бід, які  стаються у дорослих та дітей.

     Тільки у Львівській області за короткий  час сталося 3 спалахи харчового отруєння: м.Борислав – групове харчове отруєння, внаслідок вживання курей-гриль з місцевого супермаркету (потерпіло 12 людей з них 3 дітей); м.Новояворівськ – харчове отруєння, потерпіло 31 особа з них 11 дітей, які перебували на весіллі в ресторані "Соната"; Жовківський район  сім'я з 7 чоловік (2 дорослих та 5 дітей) отруїлося майонезом домашнього приготування до складу якого входили сирі яйця.   
       За 5 місяців 2016 року по Буському району рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції знизилась в 1,4 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року  (36 випадків з інтенсивним показником 77,5 проти 49 випадків з інтенсивним показником 105,4). В сумі гострих кишкових інфекцій гастроентероколіти встановленої етіології складають 83,3%, гастроентероколіти невстановленої етіології – 16,6%.   Питома вага захворілих на гострі кишкові інфекції дітей до 17 років становить 64,7% (22 випадки). Найвища захворюваність спостерігається у віковій групі 1-4 роки – 54,5% (12 випадків).
       Перебіг епідпроцесу з групи кишкових інфекцій у районі характеризується поодинокою захворюваністю, відсутністю спалахів і групових вогнищ, в т.ч. в організованих колективах.
       В літній період виникає найбільша небезпека захворювання на гострі кишкові інфекційні хвороби та харчові отруєння.  Причиною такої ситуації, здебільшого, є вживання неякісних та небезпечних харчових продуктів.  Небезпечними харчовими продуктами вважаються такі, що мають видимі ознаки псування (колір, запах, консистенція і т. д.), з вичерпаним терміном зберігання, без відповідного маркування та документів.
      Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели та інші), умовно-патогенні мікроби (стафілококи, протей), віруси (ротавіруси, ентеровіруси і т.д.), гельмінти (лямблії, амеби).  
     Гострі кишкові інфекції виникають внаслідок вживання заражених продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування. При цьому наявність збудників та процес їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості продукту.
    Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції  стають готові  страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби,  які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.
    Джерелом інфекції при всіх цих захворюваннях є хвора людина та носій інфекції. Збудники кишкових інфекцій живуть і розмножуються в кишківнику хворого і виділяються у зовнішнє середовище з випорожненнями і сечею. Характерною загальною рисою цих інфекцій є наявність бактеріоносійства, тобто здатність збудника жити і розмножуватись в кишківнику людини, не викликаючи ознак захворювання. Бактеріоносії мають велике значення в розповсюдженні інфекційних хвороб, оскільки вони здатні виділяти збудника у великій кількості, при цьому виявити їх можливо лише при бактеріологічному обстеженні.  
     Харчові отруєння – це захворювання людини, що передаються переважно через їжу. Основною причиною їх виникнення є вживання в їжу продуктів, що володіють шкідливою дією, чи в результаті розвитку в них шкідливих мікроорганізмів, чи внаслідок вмісту різних токсичних речовин.
     При гострих кишкових інфекційних захворюваннях та харчових отруєннях ефективність профілактичних заходів залежить від рівня гігієнічних знань населення та дотримання ряду гігієнічних правил:
  1.Не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо  їх недоброякісності та  недотримання  термінів  споживання;  не вживати «самоквасу», приготовленого з сирого молока. Зберігати продукти харчування тільки у  спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін; 
2. Зберігати  їжу захищеною від комах, гризунів та інших  тварин. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх у щільно закритих банках (контейнерах);
3. Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.  Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі,  споживач має право вимагати у продавця документи, що  підтверджують якість та безпеку продукції; 
4. Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.  При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо)  виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском; 
5. Не готувати продукти із «запасом»; приготовлені страви  бажано вживати відразу, а у разі повторного  споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку; зберігання виготовленої страви без холоду не  повинно перевищувати 2-х годин. Не зберігайте їжу та продукти довго, навіть у холодильнику;
6. Не брати в дорогу продукти, що швидко псуються  (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або  інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
7. При готуванні багатокомпонентних страв дотримуватись вимог щодо технології обробки  кожного компоненту(паштети, м'ясні салати тощо); при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно  добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом; 
8. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття  посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі водойми тощо); 
9. Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;  при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки,   туризм тощо) для миття посуду і рук вода  має бути профільтрована і проварена; для пиття та  приготування їжі необхідно мати з собою запас питної  води;
 10. Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди  мити руки з милом; дотримуватись правил особистої гігієни, ретельно мити руки милом після користування громадським транспортом, після відвідування туалету;
 11. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої  гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
 12. Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. При купанні у водоймах і басейнах не слід допускати попадання води в рот.
Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання гострої кишкової інфекції і зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких!
Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми гострої кишкової інфекції (ГКІ), чи харчового отруєння необхідно негайно звернутися за медичною допомогою!                  Будьте дбайливі до свого здоров'я!

Буське районне лабораторне відділення
Бродівського МРВ ЛД ДУ "ЛОЛЦ ДСЕС України"

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ