пʼятниця, 12 серпня 2016 р.

Початки українського книгодрукування сягають далекого ХVІ століття і  видання. 12 серпня минає 435  років з часу виходу в світ Острозької Біблії – першого повного видання  книг Святого Письма старослов’янською мовою. З цієї нагоди у Буській книгозбірні імені Івана Котляревського було розгорнуто книжково-ілюстративну виставку «Острозькій Біблії – 435 років». 

    Під  час презентації виставки заступник директора Буської ЦБС Галина Гораль розповіла про виникнення книгодрукування на українських теренах та велику заслугу  у цьому Івана Федоровича. Видання Острозької Біблії було здійснено при сприянні князя Костянтина Острозького і підготовлене гуртком учених при Острозькій школі. 
   Біблія надрукована Іваном Федоровичем на папері з філігранями Буської папірні містить 628 аркушів. При оформленні видання були широко використані елементи декоративного оформлення – заставки, кінцівки, ініціали, численні композиції з виливних прикрас. Острозька Біблія була надрукована у безпрецедентно великій кількості, як на свій час, приблизно від 1500 до 2000 примірників. На сьогодні відомо більше 250 збережених примірників цієї реліквії, котрі знаходяться як у книгозбірнях  України, так і в наукових центрах інших країн. 
   Начальник відділу культури та туризму Буської РДА  Людмила Ціхоцька зробила цікавий екскурс в історію виникнення Буської папірні, адже цьогоріч минає 435 років з часу її заснування.  
  У День міста Буська відбудеться відкриття пам’ятного знака на  місці колишньої папірні. Ми гордимося тим, що на буському  папері Іван Федорович друкував безцінні книжкові скарби.
  Галина Гораль, 
заступник директора Буської ЦБС

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ