суботу, 1 квітня 2017 р.

У Самборі, завдяки коштам Європейського Союзу через Програму CoM-DeP вдалось втілювати проект реконструкції міської системи вуличного освітлення.

   Вже частину системи зовнішнього освітлення модернізовано шляхом встановлення енергоефективних LED-світильників, які служитимуть 10 років.
   Загалом роботи ведуться на 23 вулицях та одній площі. Вже прокладено 16,1 км самоутримного ізольованого проводу (62 % від запроектованої довжини 25,74 км); Встановлено 458 світильників потужністю 30 Вт*год або 59 % від запроектованої кількості нових світильників (777 шт. Залишилось змонтувати 3 шафи управління (з 10 шт.) та диспетчерський пункт.
  За нинішнього тарифу на електроенергію для вуличного освітлення розрахункова економія бюджетних коштів становитиме близько 1 млн. грн на рік. Ці кошти можуть направлятися для подальшої заміни світильників та нарощування економії енергії в місті.
   З цікавих технічних нюансів проекту: 
- світильники потужністю 100 Вт*год оснащені функцією димірування з чотирма рівнями і працюватимуть по заданому графіку зменшенням споживання електричної енергії вночі;
- заміна 25.74 км електричної мережі на лінію із самоутримним ізольованим проводом;
- обладнання для освітлення 4 пішохідних переходів із застосуванням сонячної енергії;
- заміна 10 щитів живлення вуличного освітлення на шафи управління вуличним освітленням;
- впровадження системи моніторингу та управління технологічними об'єктами міського освітлення;
- виконання декоративного підсвічування 7 об′єктів архітектури міста.
   В результаті реалізації проекту буде замінено 27.8 % загальної мережі вуличного освітлення та 50 % освітлювальних приладів.
   На реалізацію цих завдань місто отримало грантової (безповоротної) допомоги від Європейського Союзу на загальну суму майже 15 млн.грн. Проте повна вартість проекту включає також 20% співфінансування з Державного фонду регіонального розвитку, перевищуючи таким чином суму в 18 млн.грн. То ж на сьогодні це – один з найбільш масштабних проектів по реконструкції вуличного освітлення в Україні.
Фото Роман МАТВІЮК

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ