За
даними епідеміологічного моніторингу інфекційної захворюваності за поточний рік
у Львівській області захворюваність на ентеровірусні інфекції залишається на
рівні минулорічних показників, зареєстровано 68 випадків проти 70 за
аналогічний період минулого року. У Буському районі зареєстровано 1 випадок
ентеровірусної інфекції серед дитячого населення проти 0 випадків за минулий
період 2016 року. Випадки ентеровірусної інфекції вірусологічно не
підтверджені, діагноз встановлено клінічно.
Згідно моніторингового плану досліджень
водойм та стічних вод на ентеровіруси, вт.ч. полівіруси з квітня по грудень
2017 року Буським районним лабораторним
відділенням відібрано та доставлено у вірусологічну лабораторію ДУ «ЛОЛЦ МОЗ
України» 6 проб стічної води (до очистки)
з Буського ПВКГ та інфекційного відділення
Буської ЦРЛ, результати дослідження негативні.
Джерелом інфекції являються хворі і
вірусоносії. Основний механізм передачі – фекально-оральний, проте не
виключений і повітряно-краплинний. Інкубаційний період до 5 днів. Найчастіше
хворіють діти та молоді особи. Основні симптоми захворювання – катаральні явища
(закладеність носа з серозними виділеннями, кашель, гіперемія (почервоніння)
слизових оболонок), біль в животі, пронос, підвищення температури тіла, біль у
м’язах. Після перенесеного захворювання можуть реєструватися ускладнення у
вигляді пневмонії, отиту.
Ентеровіруси
характеризуються стійкістю до різних факторів навколишнього середовища,
наприклад, при температурі 0°С у стічних водах вони зберігають свою
інфекційність протягом місяця, у харчових продуктах (молоці, сметані, маслі)
при температурі 56°С - до 30 хв. Віруси швидко гинуть під час кип’ятіння,
впливу УФ-випромінюваня, дезінфікуючих хлорвмісних засобів.
Як
можна інфікуватися?
- при вживанні недоброякісної питної води;
- під час купання у стоячих чи забруднених
водоймах;
- при вживанні забруднених харчових
продуктів;
- під час спілкування з хворим та
вірусоносієм.
Які
заходи профілактики?
- під час відпочинку на природі, використовувати тільки бутильовану воду;
- купатися у визначених для цього місцях;
- піддавати термічній обробці харчові
продукти;
- вживати добре вимиті фрукти та овочі;
- дотримуватися правил особистої гігієни.
Не
займайтеся самолікуванням, оскільки це може нашкодити Вашому здоров’ю.
Пам’ятайте,
Ваше здоров’я у Ваших руках!
Буське
районне лабораторне відділення
Бродівського
МРВ ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України»
0 коментарі:
Дописати коментар