середу, 17 січня 2018 р.

В Україні триває спалах кору – одного з найбільш заразних захворювань, відомих у світі. Головна причина спалахів — низьке охоплення щепленнями. Згідно даних Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України через ускладнення хвороби вже померли дві дорослих людини та чотири дитини. Станом на 15.01.2018 року по Львівській області зареєстровано 84 випадки кору, з них 56 випадків серед дітей до 17р., в т.ч. 1 випадок у Буському районі серед дорослого населення. 

   Кору притаманна циклічність, коли пік захворюваності повторюється через кожні 5-6 років, ризик поширення хвороби нині особливо високий. Адже останній пік, коли у Львівській області було зареєстровано 3140 випадків захворювання, припав на 2012 рік, а у Буському районі – 87 випадків, з них дітей до 17 років - 44. Для порівняння, у 2013-му в районі зафіксували 7 випадків кору, 2014 - 2015-му – 0, 2016 р. – 1, а минулого 2017-го року – 5 випадків, з них 2-є дітей до 17 років. Основною причиною зростання захворюваності на кір у вказані роки було накопичення кількості не щеплених осіб.   
   Кір – інфекційна хвороба, що вражає як дітей, так і дорослих, які не мають імунітету проти цього захворювання та одна з головних причин дитячої смертності в світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку у світі 30—40 мільйонів дітей хворіють на кір, понад 800 тисяч помирають від самої інфекції та її ускладнень. Це означає 314 смертей на день, 13 смертей щогодини. 
                                                    Як можна заразитись кором? 
   Вірус дуже швидко поширюється – він передається при розмові, кашлі, чханні чи будь-якому тісному контакті з хворим. З потоком повітря вірус може навіть поширитись у сусідні приміщення, наприклад через вікна, вентиляцію тощо. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. До кору сприйнятливі всі люди, які не хворіли цією недугою або не були щеплені від неї. 
  Як тільки у людини з’являються перші ознаки вірусу – вона вже поширює інфекцію. Інкубаційний період триває від 7 до 17 днів, а після профілактичного введення імуноглобуліну – до 21 дня. 
                                            Симптоми у дітей і дорослих 
  Перші тривожні ознаки небезпечного вірусу – людина стає млявою, у неї порушується сон, знижується апетит. Пізніше з'являється нежить та кашель, а також підвищується температура. 
   Однак, вже через кілька днів температура знижується, а от кашель та нежить не проходять, а навпаки посилюються. В цей період в людини стають чутливими очі - важко дивитись на світло, інколи доходить до запалення ока (кон'юнктивіт). Часто ці симптоми можна сплутати зі звичайною застудою чи грипом. При цьому на внутрішній стороні щік, а іноді й губ, вже з’являються дрібненькі цятки. Це вже одна із основних ознак, що в хворого таки кір. 
   Вже на 4-5 день після перших симптомів температура знову підвищується до 39-40 градусів, а на шкірі з'являється помітний висип червоних цяток. У цей момент посилюється нежить, набрякають повіки та все обличчя. 
                                                               Ускладнення 
   Цей вірус небезпечний тим, що ускладнення після хвороби можуть бути не безпечнішими за саму недугу. Інфекція понижує імунітет, і організм стає чутливим до будь-якої бактеріальної інфекції. 
  Ускладнення можуть торкнутись дихальної системи — це пневмонія, бронхіт. Також після перенесення хвороби може виникнути запалення середнього вуха, часто це трапляється у маленьких дітей. Кір наносить відбиток і на нервову систему, в деяких випадків може призвести до енцефаліту (запалення головного мозку). 
                                                     Профілактика 
   У разі контакту з хворим на кір негайно зверніться до лікаря. Якщо дитина контактувала з хворим на кір, вона має отримати вакцинацію проти кору протягом перших 72 годин. У деяких випадках також показана екстрена профілактика шляхом введення імуноглобуліну. Для дорослих: якщо ви не були вакциновані проти кору, вам також рекомендується зробити щеплення. В Україні за державні кошти здійснюється закупка вакцини лише для дітей. Дорослому українцю найпростіше отримати вакцину в приватній клініці або купити вакцину в аптеці та принести її разом з чеком до свого лікаря, який зробить укол. 
  При виявленні хворого на кір в організованих колективах необхідно забезпечити максимальну можливу ізоляцію групи (класу) від іншого колективу на 21 день, з моменту виявлення останнього хворого не приймати у колектив осіб, які не перехворіли на кір або не мають документально підтвердженого щеплення проти нього (школи або садочки не мають компетенції забороняти вести не щеплену дитину у колектив, таке рішення приймається на рівні місцевої влади). 
   Вакцина проти кору входить до складу комбінованої трикомпонентної вакцини КПК (для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи). Вакцини КПК містять живі атенуйовані (штучно ослаблені) віруси кору, паротиту і краснухи. Наразі в Україну для щеплень КПК постачають Пріорикс™/Priorix™ — препарат, вироблений компанією GlaxoSmithKline Biologicals s.a (Бельгія). Пріорикс — безпечна, ефективна та якісна вакцина, перекваліфікована ВООЗ — найавторитетнішою організацією у сфері охорони здоров’я у світі. 
   Нагадаємо, за рекомендаціями ВООЗ охоплення щепленнями має складати більше 95%, щоб забезпечити популяційний імунітет та наблизити ліквідацію хвороби. 
Буське районне лабораторне відділення 
Бродівського МРВ ДУ "ЛОЛЦ МОЗ України"

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ