понеділок, 2 квітня 2018 р.

Фермерське господарство «Перевесло», що у Буському районі, стало жертвою помилки комп’ютерної програми, яку використовують податківці. І у цілому Головному управлінні Державної фіскальної служби у Львівській області не виявилось чиновника, який би зміг цю очевидну помилку виправити. Навпаки, фермер може втратити право на 21 тис. грн дотації на корів. Більше того, його змушують сплати штраф і ще раз ПДВ, інформує «Галінфо».

   Отже, за словами Богдана Катерини, що є керівним сімейного фермерського господарства «Перевесло» (село Старий Милятин, Буський район, Львівської області), до 1 квітня він мав би подати документи  до Міністерства аграрної політики на одержання  дотації за утримання корів –  750 грн на одну голову.
   «Станом на 1 січня в мене було 28 корів, тобто, я мав би  отримати 21 тис. грн. Для цього слід  було подати в Міністерство 5 документів. Серед них – довідку, що у мене нема боргу перед бюджетом. Таку довідку податкова мені дати не може, тому що ПДВ, яке є платив торік, було зараховано не на той рахунок – через збій їхньої програми. От і вийшло, що фактично я маю переплату ПДВ – 25 300 грн, але, за даними податкової, у мене борг з цього податку – 20 300 грн», – розповів Богдан Катерина.
   За його словами, помилку було виявлено ще у вересні торік.  У розмові з фермером місцеві податків визнали, що стався збій програми, але замість того, щоб виправити помилку, вони склали акт і наклали на нього штраф – 1 400 грн.    Далі Богдан Катерина написав скаргу в Головне управління Державної фіскальної служби у Львівській області. Як йому пояснили, робота програми – це компетенція обласного управління, яке, до речі, і видає довідку про відсутність боргу. Однак скаргу « спустили»  вниз: вона потрапила до рук того самого місцевого інспектора, який все розуміє, але нічого змінити не може.
   Фермер написав апеляційну скаргу до ДФС України. Відповідь ще не надійшла.
   Богдан Катерина звернувся за допомогою до голови Буської державної районної адміністрації. Той у його присутності телефонував до керівника районної податкової.  Призначено зустріч, але фермер переконаний, що то все марно.
   «Хтось у Львові має дати команду і все. Але податківці  бояться визнати свою помилку, бояться свого начальства у Львові і хочуть, щоб я сплатив штраф. До слова, у таку халепу потрапило це одне господарство», – зазначив Богдан Катерина.
   Додамо, що Богдан Катерина вже тривалий час реалізує свою молочну продукції у Львові на гуртовому ринку «Шувар». До його столика завжди довжелезна черга – через високу якість його молока, сиру, сметани та оптимальні ціни. Якось голова Львівської ОДА Олег Синютка, будучи на ринку, розпитував у фермера як йому ведеться. Однак це все ніщо проти податкової бюрократії.
   У ДФС Львівщини прокоментували цей випадок:
«30 березня начальником ГУ ДФС у Львівській області Ігорем Кондро був запрошений Богдан Катерина, керівник сімейного фермерського господарства «Перевесло» (село Старий Милятин, Буський район, Львівської області). На зустрічі платнику податків було детально роз’яснено порядок одержання довідки про відсутність заборгованості зі сплати податків і зборів.
Сторони досягнули порозуміння щодо необхідності вчинення дій платником податків відповідно до норм Податкового кодексу України, наслідком яких будуть правові підстави для надання довідки про відсутність заборгованості.
Одночасно повідомляємо, що у 2018 році ГУ ДФС у Львівській області надало 16 коментарів для ЗМІ, для отримання письмових коментарів просимо звертатись на e-mail: lv.presscenter@sfs.gov.ua»

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ