пʼятниця, 8 червня 2018 р.


Вчора, 7 червня, у селі Новосілки відбулись урочисті заходи з нагоди 175-х роковин з дня смерті натхненника національного пробудження Галичини, автора першої книжки українською мовою «Русалка Дністрова», нашого земляка, отця Маркіяна Шашкевича.

  З нагоди пам’ятної дати, вранці вчорашнього дня у місцевому храмі відбулось Богослужіння та поминальна панахида. До місця поховання о.Маркіяна завітали покласти корзину квітів та запалити лампадки заступник голови Буської РДА Тетяна Сай та начальник відділу культури та туризму Буської РДА Людмила Ціхоцька. Надалі громадськість, учні школи поклали квіти до місця першопоховання та пам’ятника отцю Маркіяну.
   Нагадаємо, у Новосілках, отець Маркіян Шашкевич жив, займався громадською та священичою діяльністю, тут він помер 7 червня 1843 року та був похований. У 1893 році тлінні останки Маркіяна Шашкевича з ініціативи «Просвіти» та за масової участі населення Галичини було перенесено до Львова на Личаківський цвинтар..
  Заходи із вшанування о.Маркіяна також пройдуть у Новосілках в середині червня фестивалем духовної пісні «Душа моя величить Богом». Варто відзначити, що 10 листопада 2011 року у Новосілках було відкрито музей-садибу Маркіяна Шашкевича.

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ