неділю, 19 серпня 2018 р.


У суботу, 18 серпня, поблизу с.Задвір’я відбулись урочисті заходи з нагоди 98-ї річниці битви між польськими солдатами та більшовицькою кавалерією Семена Будьонного. Про це інформують у Буській райдержадміністрації.

   У вже далекому 1920 році батальйон капітана Зайончковського, що складався з 350 солдатів, упродовж доби стримував загони 6-ї кавалерійської дивізії кінної армії Будьонного. Сили більшовиків удесятеро переважали поляків. Під час важких боїв, зачасту врукопашну, загинули 318 польських воїнів. 12 потрапили в полон. Лише десятьом удалося врятуватися.
   Але цей бій допоміг стримати похід армії Будьонного на Львів, війська якого, отримавши неймовірний опір, повернули на північ. І хтозна, якби не геройська смерть майже всього польського батальйону, чи не цокотіли б уже у 20-му році копита більшовицької кінноти по львівській бруківці.
   З огляду на значимість та вплив на перебіг польсько-російської війни 1920-го року, в польській військовій історіографії бій під Задвір’ям називають «польськими термопілами».
   У пам’ять про загиблих солдатів та офіцерів поблизу залізничної колі, де відбувалися бої, було насипано великий курган-могилу. Поруч у братських могилах поховано й захисників Задвір’я. З 318 оборонців було впізнано лише 106 воїнів.
   Близько 700 осіб узяло участь у цьогорічних урочистостях з нагоди 98-ї річниці битви під Задвір’ям. Серед них: міністр Уряду Польщі - глава Управління у справах комбатантів і репресованих осіб Ян Юзеф Каспшик, Надзвичайний і Повноважний Посол Польщі в Україні Ян Пекло, інші посадові посадові особи та представники духовенства польської та української сторін.
   Від Буського району участь в урочистостях і покладанні квітів взяли: заступник голови Буської РДА Тетяна Сай, начальник відділу культури і туризму РДА Людмила Ціхоцька, Задвір'янський сільський голова Павло Юрдига. Також захід відвідало чимало місцевих жителів.
  Організатори заходу подякували Буській РДА і Задвір'янській сільській раді за всебічну допомогу в організації урочистостей.

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ