понеділок, 29 жовтня 2018 р.

Днями під головуванням голови райдержадміністрації Петра Мороза за участю голови Буської районної ради Богдана Глови, відбулося позачергове засідання районної комісії з питань ТЕБ та НС, на якому розглянули три питання: про розгляд звернення жителів смт.Красне, щодо виробничої діяльності підприємств ПАТ «Красненський КХП» та ПП «Західний Буг», які пов’язані з викидами в атмосферне повітря продуктів сушки зернових культур; про розгляд скарг щодо забруднення атмосферного повітря внаслідок виробничої діяльності ТзОВ «Аспект» на території Соколівської сільської ради та; про проведення заходів по профілактиці сибірки на території Буського району. Про все це детальніше, - далі у матеріалі.

«Красненський КХП» та «Західний Буг» зобов’язані припинити викиди в повітря, - рішення комісії

  Вже декілька років мешканці селище Красне неодноразово скаржаться на діяльність приватних підприємств ПАТ «Красненський КХП» та ПП «Західний Буг», які без відповідних дозволів викидають у повітря відходи продуктів сушки зернових культур. Апогеєм невдоволення стало те, що люди навіть не можуть вийти на вулиці, посушити білизну, чи поставити на подвір’ї автомобіль, бо за лічені хвилини все вкривається жовтим лушпинням від сушки зернових культур підприємств. Люди скаржаться на якість води і самопочуття. Тому знову кинулись за допомогою до районної влади. 
   16 жовтня 2018 року на ім’я голови Буської РДА П.Мороза поступило звернення мешканців вулиці Залізнична, які проживають біля Красненського комбінату хлібопродуктів (вул.Залізнична, 18). Вони поскаржились, що кукурудзяний порох літає в повітрі, всі вікна та підвіконники також вкриті цим порохом.
    «Неможливо залишити на вулиці дитячі візочки (а про те, щоб дитина спала на такому «свіжому» повітрі, ми вже і не говоримо), вивісити попрану білизну, провітрити килими, квартиру. Всі наші квітники та городи, автомобілі покриті кукурудзяними пластівцями. Недалеко від комбінату розташований дитячий садок, ринок», - йдеться у зверненні людей.
   Мешканці неодноразово звертались з 2014 року в усній формі до працівників комбінату з проханням, щоб завод встановив фільтри. Відповідь, кажуть, була приголомшлива: «Ми оплатили за екологію, а встановити якісь очищувачі дуже дорого»
   Своє звернення мешканці також адресували голові Буської районної ради Б.Глові, голові Красненської селищної ради М.Чучману, прокурору Буського відділу Радехівської місцевої прокуратури та начальнику Державної екологічної інспекції у Львівській області. 
  І, якщо голова Крансенської селищної ради М.Чучман проігнорував звернення людей, то голова Буської районної ради Богдан Глові, в той самий день звернення, відразу з листом звернувся до державної екологічної інспекції та районного управління Держпродспоживслужби у Львівській області з проханням  належно відреагувати на звернення громадян.
   Після звернення, яке було 16 жовтня, щодо виробничої діяльності підприємства "Красненський КХП" , 18 жовтня у Буську РДА поступило ще одне звернення щодо усунення наслідків виробництва вже елеватора ПП «Західний Буг» (вул.Довженка,1), що негативно впливає на екологію, добробут, здоров’я мешканців району цукровиків у смт.Красне.
   За дорученням голови РДА П.Мороза відразу була створена робоча група для вивчення цих двох питань. Разом з відповідними спеціалістами на територіях  приватних будинків біля комбінату хлібопродуктів були проведені заміри повітря і зафіксовано, що вся територія вкрита лушпинням від сушки зернових культур, про що складені відповідні акти.
    Як зазначив керівник апарату Буської РДА Євген Кичурчак, відповідно до вимог закону «Про охорону атмосферного повітря», місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування зобов’язані вживати необхідні заходи для запобігання шкідливого впливу атмосферного повітря на здоров'я людей та навколишнє природне середовище. Відтак було проінформовано директора підприємства, щоб надав відповідні документи на дозвіл і джерел викидів, але станом на п'ятницю (26 жовтня) інформація не була надана.
   Присутні люди кажуть, це добре, що люди мають роботу, щось виробляється, але потрібно ще й подумати про здоров’я людей, які працюють на цьому комбінаті, проживають біля нього, про навколишнє середовище. І мова не йде про закриття підприємств, а лише за припинення викидів у повітря. 
   За словами представника ПАТ «Красненський КХП», їхнє підприємство працює на сучасному італійському обладнанні, тому викиди не повинні бути за межами виробничої території. У свою чергу навіть запросив кожного охочого прийти і побачити, що все лушпиння зберігається лише на складі. А також попросив вибачення в людей через це, що можливо, то були певні проблеми в системі виробництва і нагадав, що селище Красне розташоване в центрі трьох елеваторів. Однак люди з цього лише посміялись і запевнили, що саме з комбінату хлібопродуктів вітер несе найближче лушпиння до їхніх будинків та квартир.
   «Ви нам пропонуєте виселитись з даного району?», - запитали представника хлібокомбінату обурені мешканці багатоквартирного будинку на вулиці Залізничній.
   Щодо діяльності ПП "Західний Буг", то новий керівник структурного підрозділу Юрій Ощипко запевнив керівництво району та членів комісії що передасть всю інформації своєму керівництву і вони нададуть при потребі всі відповідні документи для вивчення щодо викидів за межами території виробництва їхнього підприємства.
   Натомість начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) земельних ресурсів та надр екологічної інспекції у Львівській області Анатолій Мандій проінформував присутніх, що інспекція проводила позапланову перевірку у липні цього року на ПП «Західний Буг» щодо наявності дозволів і дотримання вимог щодо діяльності викидів і встановила, що дозволи відсутні. Так само без дозволів і «Красненський КХП», а можливо вже у стадії виготовлення, але згідно законодавства, діяльність підприємств, які не мають відповідних дозволів, не мала б проводиться. Тому за результатами липневої перевірки щодо ПП «Західний Буг» було скеровано матеріали до суду, санкції передбачають штраф у розмірі від 17 до 34 тисяч гривень, а після повторного такого порушення можливе звернення до суду – про припинення діяльності. Також 23 жовтня екологічна інспекція направила звернення у держрегуляторну службу про дозвіл на проведення позапланової перевірки «Красненський КХП» та «ПП «Західний Буг».
  Обговоривши всі питання, члени комісії прийняли відповідне рішення, яким зобов’язали дані підприємства ПП «Західний Буг» та «Красненський КХП» припинити викиди в повітря.

У селі Соколівка місцеві скаржаться на неприємний запах від підприємства, яке сушить брагу

   Також члени комісії розглянули ще одне звернення, яке на цей раз поступило на «гарячу лінію», куди звернулась від імені людей, мешканка села Соколівка Новаліцька Андріана. 
  За словами заявниці, на село йде дим від місцевого підприємства, яке сушить брагу, що поступає із спиртзаводу, а це створює дуже концентрований, неприємний сморід, яким змушені дихати мешканці села, у тому числі, маленькі діти. Мова йде про Сторонибабський спиртзавод. 
   Як пояснив голова Буської РДА Петро Мороз, для загальної обізнаності на території Соколівської сільської ради діє підприємство ТзОВ «Аспект», яке займається сушкою відходів промисловості і переводить їх у сухі корми. Хоча чим насправді підприємство займається, невідомо.
  Голова сільської ради Мирослава Леськів підтвердила, що люди неодноразово будучи на сході села, в присутності голови РДА скаржились на дане підприємство. Була організована зустріч з власником приміщення, аби вирішити проблему. Люди запропонували підприємству поставити витяжки і продовжити трубу. І хоча сушити стали рідше і у нічний час, але вищевказані вимоги не були виконані. На ранок запах люди досі відчувають.
   Начальник Буського районного управління Держпродспроживслужби у Львівській області Ігор Белей, заявив, що підприємство порушило ст.50 «Про ветеринарну медицину», тому запропонував комісію зобов’язати припинити діяльність підприємства, поки не будуть представлені дозволи на викиди.
  Присутній представник підприємства Сергій Височанський запевнив членів комісії, що постараються якнайшвидше усунути відповідні проблеми до норм екології, адже підприємство, на якому оформлені шість працівників, створене для мінімізації негативних наслідків, які спричиняє Сторонибабський спиртзавод.

Обережно – сибірка!

  Також на засіданні начальником Буського районного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Ігором Белеєм було проінформовано про заходи по профілактиці сибірки на території Буського району. 
  Нагадаємо, за останній місяць на Одещині зафіксували два спалахи сибірки. Останній раз у Буському районі випадок захворювання на сибірку був зафіксований у 1966 році. На даний момент з метою  недопущення спалаху в районі створено ряд заходів, у тому числі, взято під суворий контроль колишні скотомогильники.
  Сибірка – це особливо небезпечна інфекційна хвороба сільськогосподарських і диких тварин усіх видів, що також вражає людину і має великий процент смертельних наслідків. Сибірка вважається вкрай небезпечним захворюванням, яке прирівнюють до біологічної зброї. В 2001 році в США почали зростати панічні настрої через листи, заражені сибіркою. В результаті були випадки захворювання людей. Заражаються тварини головним чином при контакті з ґрунтом при поїданні кормів, забруднених збудником, або з водою через слизові оболонки ротової порожнини і шлунково-кишкового тракту. У разі виявлення тварини, хворої на сибірку, необхідна термінова ізоляція та організація лікування. У разі загибелі тварини встановлюють причину смерті, а труп спалюють разом зі шкірою.
  Найчастіше джерелом сибірки є ґрунт в місцях де колись траплялись випадки захворювання, тому що хворі на сибірку тварини під час періоду хвороби, виділяють збудник у зовнішнє середовище з сечею, фекаліями, молоком, кров'янистими виділеннями та бацила сибірки дуже добре зберігається в оточуючому середовище тривалий період – від десятиріч до декількох сторіч.
   Ділянки території, на яких були випадки захворювання тварин на сибірку, беруться  на суворий облік, незалежно від часу захворювання проте цей облік складає лише останні 50-70 років. У сільгосппідприємствах та приватних господарствах, розташованих на цих територіях, всі тварини повинні регулярно піддаватися профілактичним щепленням.
Роман МАТВІЮК
/Буський медіа портал/

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ