вівторок, 9 жовтня 2018 р.

Сьогодні  тисячі людей хвилюють не лише  події на сході нашої країни, а й безліч проблем, з яких складається повсякденне життя. Невдовзі розпочнеться опалювальний сезон. Цьогорічний осінньо-зимовий період, як і попередній, може підкинути додаткові «сюрпризи». Окрім погодних примх, доведеться реагувати і на нові економічні виклики, зокрема режим жорсткої економії газу. Чи готовий район до непростих умов чергового опалювального сезону? Це питання стало провідним на порядку денному розширеної наради райдержадміністрації за участю голови Буської РДА Петра Мороза, голови Буської районної ради Богдана Глови, міського голови Буська Ростислава Сліпця, сільських голів району, керівників охорони здоров’я, освіти, культури, енергетичного та дорожнього господарства.

   Засідання розпочалось з виступу військового комісара Ігора Томачука, який проінформував голів сільських рад, що 15-16 жовтня на Яворівському полігоні буде проходитиме День бійця територіальної оборони і від кожної сільської ради для участі в навчаннях потрібно 1-2 особи. Наразі 15 сільських рад заявили, що не знайшли кандидатів, а 6 сільських рад на лист від комісаріату взагалі не відповіли. 
   Голова Буської РДА Петро Мороз звертаючись до голів сільських рад нагадав, що у випадку настання часу Х на території кожного району має працювати підрозділ територіальної оборони для того, щоб забезпечити охорону об’єктів, адмінбудівель тощо.
    «Мені прикро, що сільська рада не може знайти у своєму селі 1-2 особи, які б взяли участь у навчаннях. Значить потрібно брати голів рад, вручити їм військовому форму. Що не має в селах патріотів?», - звернувся голова РДА до присутніх у залі голів сільських рад.
  За словами комісара, у дводенних навчаннях можуть взяти участь  військовозобов’язані чоловіки віком від 40 до 60 років.
   Окрім цього було піднято питання неявки призовників до дільниць. До прикладу із 300 осіб на перше засідання призовної комісії осіннього призову з’явились лише 8.  Проблема у тому, що чимало сільських рад не оповіщають призовників про виклик до військового комісаріату, але є й такі, які це роблять найкраще, зокрема Андріївська, Соколівська та Тур’янська сільські ради.
     Далі голова Буської райдержадміністації Петро Мороз проінформував, що ДРП №2 філії Бродівської ДЕД (колишній Буський райавтодор) для забезпечення належного зимового утримання доріг у період 2018-2019 років просить виділити 50 тис грн на закупівлю частин для дорожньої техніки. Обговорюючи питання, начальник ДРП №2 філії Бродівської ДЕД (колишній Буський райавтодор) Ярослав Ярема зазначив, що техніка залишається в такому стані, що й була торік.
   «Щодо запасів, то маємо достатньо солі, щоб утримувати дороги ще в цьому році. На півроку вистачить. У авангарді у нас залишається 30-40 тонн солі, 100 тонн піску, а щодо паливно-мастильних матеріалів, то ні солярки, ні бензину не маємо, десь залишилось 200 літрів солярки», - доповів Ярослав Ярема.
    Начальник відділу освіти Галина Олійник проінформувала, що загальноосвітні навчальні, дошкільні навчальні заклади пройшли перевірку щодо готовності до осінньо-зимового опалення.
    Щодо закладів охорони здоров’я головний лікар Буської ЦРЛ Євген Романюк запевнив, що вони також готові до зими, окрім Топорівської амбулаторії, куди мають ще завезти 6 тонн вугілля.
   Заступник голови Буської районної ради Роман Фурда користуючись нагодою запитав у головного лікаря, чому за рік часу після численних звернень людей у приймальному відділенні районної лікарні доводиться довго чекати на потрібну негайну допомогу, бо ургентний лікар перебуває вдома.  
   З власного прикладу зазначимо, що коли серед ночі поступила маленька дитина з високою температурою, їй доводиться чекати до ранку, коли прийде лікар і надасть їй потрібну допомогу. Прикро, що на весь район, у районній медицині не знайдеться кваліфікований персонал, який б чергував сумлінно уночі, а вдень не покидав робоче місце скоріше зазначеного часу.
     Головний лікар спробував знайти виправдання, однак голова РДА зазначив, що дійсно проблема існує з чергуванням ургеного лікаря і її потрібно негайно вирішувати.
   «Не буде людина чекати дві години на медичну допомогу у приймальному відділенні, поки машина привезе лікаря», - висловився Петро Мороз.
    За  словами керівника відділу культури та туризму Буської РДА Людмили Ціхоцької, заклади культури майже готові до опалювального сезону. Наразі центральне опалення будуть мати заклади культури: Буська музична школа, районний Народний дім, Красненська селищна бібліотека, Народний дім села Кудирявці.  Що стосується решти закладів культури, то вони перебувають на пічному опаленні дровами або вугіллям. Однак заклади культури ще мають укласти додаткові угоди щодо номінації (ліміту) постачання газу, через відсутність таких угод у закладах культури можуть виникнути проблеми щодо вчасного опалювального сезону.
    За словами начальника Буського РЕМу Миколи Адамика, у енергетичному комплексі району готові до зимового періоду.
   На завершення голова Буської районної ради Богдан Глова підняв питання нового податку на ліс, який був прийнятий 10 липня 2018 року в Україні. Прийнятий Закон призведе до здорожчання у 1,5-2 рази деревини, а отже, й до зупинки більшості деревообробних підприємств в Україні. На найближчій сесії Буської районної ради, яка має відбутись 11 жовтня, планується підтримати звернення Львівської обласної ради до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України щодо внесення змін до Податкового кодексу України в частині оподаткування лісових земель земельним податком.
/Буський медіа портал/

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ