пʼятницю, 1 лютого 2019 р.

В приватній садибі с. Петричі  30.01.2019р. виявлено сказ у кота, який напередодні поводив себе агресивно і наніс покус власниці. Цього ж дня тварину було знищено. Потерпілій у КНП «Буська ЦРЛ» призначено повний курс антирабічних  щеплень.

    Ситуація зі сказу серед тварин в районі загрозлива і створює постійну небезпеку його виникнення у людей.  За поточний рік до КНП «Буська ЦРЛ» з приводу укусів та нанесення травм тваринами звернулися 5 осіб, з них 1  дитина до 17 років, проти 2-х звернень за аналогічний період минулого року. За звітний 2018 рік зареєстровано 3 осередки сказу серед тварин: собаки, єнота та борсука.
  У Львівській області за 2018 рік  зареєстровано 1 летальний випадок захворювання на сказ у жінки, віком 68 років, мешканки Городоцького району.
   З епіданамнезу встановлено, що в серпні місяці минулого року хвору  покусав власний домашній собака (цуценя віком приблизно 2 міс.) за палець правої кисті. Приблизно через 2 тижні після укусу собака здох з невідомих причин. Хвора про цей випадок нікому не повідомляла, лабораторні дослідження на сказ у тварини не проводились.  За наданням медичної допомоги з приводу укусу твариною хвора не зверталася, відповідно антирабічні щеплення не отримувала.
  Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Основним резервуаром збудника сказу у дикій природі, як і раніше залишається руда лисиця (40% від усіх захворілих тварин). Продовжує залишатися значною кількість випадків сказу серед собак і котів, які найбільш наближені до людей та являють для них головну небезпеку щодо інфікування збудником сказу. Особливе занепокоєння викликає висока чисельність у населених пунктах безпритульних собак та котів.
  Інкубаційний період сказу триває зазвичай 1-3 місяці, але може коливатися від 1 тижня до більш одного року. Початковими симптомами сказу є висока температура і в багатьох випадках біль або незвичайні, незрозумілі відчуття: поколювання або печіння (парестезія) у місці рани. У міру поширення вірусу по центральній нервовій системі розвивається прогресивне, смертельне запалення головного і спинного мозку. У хворих з`являється безсоння, страх, наростають явища збудження, виражена водобоязнь. Збудження змінюється паралічами, розладом функцій серця та дихання і хворий помирає.
  Щоб запобігти захворюванню на сказ та смерті від цієї особливо небезпечної хвороби, необхідно:
1. Уникати контактів з безпритульними та дикими тваринами, постійно пояснювати дітям небезпеку таких контактів;
2. Якщо покусала або ослинила підозріла (невідома) тварина чи дика тварина, потрібно промити місце укусу струменем теплої води з милом, а потім краї рани обробити 70% розчином спирту або 5% спиртовим розчином йоду, накласти асептичну пов`язку та якомога щвидше звернутися до медичної установи для проведення антирабічного лікування  за затвердженою схемою.
3. Якщо Вас вкусила відома домашня тварина, для встановлення за нею ветеринарного спостереження, необхідно з`ясувати прізвище та адресу власника тварини.
  Пам`ятайте! Якщо людина захворіла на сказ, врятувати її вже неможливо. Єдиний спосіб порятунку – своєчасна вакцинація, яка захистить Вас від захворювання та врятує Вам життя.
Буське районне лабораторне відділення
Бродівського МРВ ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України»

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ