пʼятниця, 7 червня 2019 р.


З початку 2019 року у Львівській області зареєстровано 1691 випадок кишкових інфекційних захворювань (інт. пок. 67,33). Питома вага захворілих на ГКІ серед дітей 0-17 років складає 72,4%. 

 Ситуація із захворюваності на гострі кишкові інфекції в Буському районі характеризується, як нестійкою.
   Впродовж 5-ти місяців 2019 року зареєстровано 19 випадків ГКІ (інт.пок.41,0) та 2 випадки сальмонельозу з яких 1 дитина до 17 років  проти 25 випадків (інт.пок. 53,7) за аналогічний період минулого року, спостерігається зниження рівня захворюваність на 1,3 %.  Питома вага захворілих дітей до 17 років складає 57,9 %, з найвищим показником у віковій групі 1-4 роки і становить 72,7 %.
   Захворюваність на вірусний гепатит «А» за аналогічний період 2019 року зареєстровано 1 випадок серед дорослого населення, інтенсивний показник становить 2,1.        
   З настанням літа зростає небезпека щодо захворюваності на кишкові інфекції. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.
        Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
  Щоб уникнути інфікування необхідно знати наступне:
Підтримуйте чистоту в приміщеннях
 • Ретельно мийте руки з милом, перед прийомами та приготуванням їжі, після туалету, проїзду у громадському транспорті, після прогулянок.
 • Мийте гарячою водою всі поверхні і кухонні приладдя, що використовуються для приготування їжі.
Мийте посуд гарячою водою з додаванням миючих засобів.
Мийте овочі та фрукти гарячою водою.
 • Захищайте кухню та продукти від комах, гризунів і інших тварин.
  Відокремлюйте сире і приготоване.
 • Відокремлюйте сире м'ясо, птицю та морські продукти від інших харчових продуктів.
 • Для обробки сирих продуктів користуйтесь окремими кухонними приладами і приладдям, такими як ножі і обробочні дошки.
 • Зберігайте продукти у закритому посуді для запобігання контакту між сирими і готовими продуктами. Добре просмажуйте або відварюйте продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця, морепродукти.
 • При готуванні м'яса або птиці, їх соки повинні бути прозорими, а не рожевими.
Ретельно підігрівайте приготовані продукти, оскільки теплова обробка продуктів при температурі не нижче 70° C може зробити їх значно безпечнішими  для вживання.
Харчові продукти, на які необхідно звертати особливу увагу, включають м'ясний фарш, м'ясні рулети, великі шматки м'яса і цілісні тушки птиці.
 • Не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більш ніж на дві години.
 •Відразу охолоджуйте  всі приготовані та швидкопсувні харчові продукти (бажано нижче 5° C).
 • Тримайте приготовані страви гарячими (вище 60° C) аж до сервіровки столу.
 • Не зберігайте їжу довго, навіть у холодильнику.
 • Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.
 • Вживайте продукти, піддані обробці з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко.
 • Обробляйте  фрукти,  овочі, зелень кип’ятком,  ретельно мийте під проточною водою. Якщо немає умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук.
 • Не вживайте продукти із закінченим терміном придатності.
   Під час відпочинку на природі, подорожуючи не споживайте швидкопсувні продукти: молочні, м’ясні, салати заправлені сметаною або майонезом, кремові вироби.
   Вживайте кип’ячену воду, не вживайте воду з джерел, струмків, відкритих водойм.    Під час купання не заковтуйте воду.
   У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (підвищення температури, блювота, пронос, біль у животі) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я!
    Знати — значить вміти попередити!
             Анатолій Грабар, 
завідувач Буського районного лабораторного відділення

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ