З початку 2019 року у Львівській області зареєстровано 1691 випадок кишкових інфекційних захворювань (інт. пок. 67,33). Питома вага захворілих на ГКІ серед дітей 0-17 років складає 72,4%.
Ситуація
із захворюваності на гострі кишкові інфекції в Буському
районі характеризується, як нестійкою.
Впродовж
5-ти місяців 2019 року зареєстровано 19 випадків ГКІ (інт.пок.41,0) та 2
випадки сальмонельозу з яких 1 дитина до 17 років проти 25 випадків
(інт.пок. 53,7) за аналогічний період минулого року, спостерігається зниження
рівня захворюваність на 1,3 %. Питома вага захворілих дітей до 17 років
складає 57,9 %, з найвищим показником у віковій групі 1-4 роки і становить 72,7
%.
Захворюваність
на вірусний гепатит «А» за аналогічний період 2019 року зареєстровано 1 випадок
серед дорослого населення, інтенсивний показник становить
2,1.
З
настанням літа зростає небезпека щодо захворюваності на кишкові інфекції.
Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які
викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники
потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими
продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.
Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне
недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та
термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових
продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
Щоб
уникнути інфікування необхідно знати наступне:
Підтримуйте
чистоту в приміщеннях
• Ретельно мийте руки з милом, перед прийомами та приготуванням їжі, після туалету, проїзду у громадському транспорті, після прогулянок.
• Мийте гарячою водою всі поверхні і кухонні приладдя, що використовуються для приготування їжі.
• Ретельно мийте руки з милом, перед прийомами та приготуванням їжі, після туалету, проїзду у громадському транспорті, після прогулянок.
• Мийте гарячою водою всі поверхні і кухонні приладдя, що використовуються для приготування їжі.
Мийте
посуд гарячою водою з додаванням миючих засобів.
Мийте
овочі та фрукти гарячою водою.
• Захищайте кухню та продукти від комах, гризунів і інших тварин.
Відокремлюйте сире і приготоване.
• Відокремлюйте сире м'ясо, птицю та морські продукти від інших харчових продуктів.
• Для обробки сирих продуктів користуйтесь окремими кухонними приладами і приладдям, такими як ножі і обробочні дошки.
• Зберігайте продукти у закритому посуді для запобігання контакту між сирими і готовими продуктами. Добре просмажуйте або відварюйте продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця, морепродукти.
• При готуванні м'яса або птиці, їх соки повинні бути прозорими, а не рожевими.
• Захищайте кухню та продукти від комах, гризунів і інших тварин.
Відокремлюйте сире і приготоване.
• Відокремлюйте сире м'ясо, птицю та морські продукти від інших харчових продуктів.
• Для обробки сирих продуктів користуйтесь окремими кухонними приладами і приладдям, такими як ножі і обробочні дошки.
• Зберігайте продукти у закритому посуді для запобігання контакту між сирими і готовими продуктами. Добре просмажуйте або відварюйте продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця, морепродукти.
• При готуванні м'яса або птиці, їх соки повинні бути прозорими, а не рожевими.
Ретельно
підігрівайте приготовані продукти, оскільки теплова обробка продуктів при
температурі не нижче 70° C може зробити їх значно безпечнішими для
вживання.
Харчові
продукти, на які необхідно звертати особливу увагу, включають м'ясний фарш,
м'ясні рулети, великі шматки м'яса і цілісні тушки птиці.
• Не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більш ніж на дві години.
•Відразу охолоджуйте всі приготовані та швидкопсувні харчові продукти (бажано нижче 5° C).
• Тримайте приготовані страви гарячими (вище 60° C) аж до сервіровки столу.
• Не зберігайте їжу довго, навіть у холодильнику.
• Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.
• Вживайте продукти, піддані обробці з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко.
• Обробляйте фрукти, овочі, зелень кип’ятком, ретельно мийте під проточною водою. Якщо немає умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук.
• Не вживайте продукти із закінченим терміном придатності.
• Не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більш ніж на дві години.
•Відразу охолоджуйте всі приготовані та швидкопсувні харчові продукти (бажано нижче 5° C).
• Тримайте приготовані страви гарячими (вище 60° C) аж до сервіровки столу.
• Не зберігайте їжу довго, навіть у холодильнику.
• Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.
• Вживайте продукти, піддані обробці з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко.
• Обробляйте фрукти, овочі, зелень кип’ятком, ретельно мийте під проточною водою. Якщо немає умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук.
• Не вживайте продукти із закінченим терміном придатності.
Під
час відпочинку на природі, подорожуючи не споживайте швидкопсувні продукти:
молочні, м’ясні, салати заправлені сметаною або майонезом, кремові вироби.
Вживайте
кип’ячену воду, не вживайте воду з джерел, струмків, відкритих
водойм. Під час купання не заковтуйте воду.
У
разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (підвищення температури, блювота,
пронос, біль у животі) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної
установи. Самолікування небезпечне для здоров'я!
Знати
— значить вміти попередити!
Анатолій Грабар,
завідувач Буського районного лабораторного відділення
0 коментарі:
Дописати коментар