суботу, 27 липня 2019 р.


До Всесвітнього дня боротьби з гепатитами, що відзначають 28 липня, у Буському районі було проведено безкоштовне тестування швидкими тестами на виявлення гепатиту С. Варто відзначити, що охочих мешканців пройти тест було чимало. Людей цікавило, як виявити дане захворювання, яка подальша діагностика, прояви хвороби і основне, де цим захворюванням можна заразитись, як лікуватись, до кого звертатись, якими препаратами лікуватись тощо.

 «Загалом протестувалось 125 осіб – це більше, ніж ми розраховували, - каже одна із організаторів акції, лікар-фтизіатр протитуберкульозного кабінету поліклініки Буської центральної районної лікарні Ірина Цюрко. - Усім, хто потребує подальшого дообстеження мали можливість отримали 30% знижки на відповідні лабораторні обстеження. Усім було надано відповіді і рекомендації. Ми змогли охопити саме ту групу людей, які не часто відвідують медичні заклади з різних особистих причин (постійна зайнятість на роботі, не бажання стояти до лікаря в черзі, віддаленість населеного пункту, відсутність необхідності відвідати медичний заклад тощо). А так людям було дуже зручно і комфортно, більшість підтримували нашу ініціативу і мають бажання ще тестуватись, що ми в подальшому і плануємо».
   Під час проведення безкоштовного тестування людям були роздані інформаційні листівки, щоб кожен міг більш докладно отримати інформацію. Були охочі, які розповіли про своє захворювання, про як вони лікувались. Для багатьох людей –  це було великим поштовхом не задумуватись і йти обов'язково тестуватись.
   Користуючись нагодою, Ірина Цюрко щиро дякує ГО «Іскра надії», їхньому представнику Олегу Мартиняку за надану таку можливість. Заступниці голови Буської РДА Тетяні Сай, що завжди підтримує їх, своєму керівнику Євгену Романюку і працівникам лабораторії, які допомагали. А також Ярославу Сисуну за надане приміщення на місцевому ринку. Та усім, хто провів колосальну інформаційну роботу, щоб мешканці були проінформовані – Буськ онлайн, Буський медіа-портал, Буське радіомовлення, газета «Воля народу».
   Наразі в організаторів даної акції вже чимало нових планів та ідей. Згідно з рішенням Координаційної ради по боротьбі з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом, наркоманією і іншими соціально небезпечними захворюванням (голова ради Тетяна Сай) розпочато роботу з неурядовими організаціями, які надаватимуть всебічну підтримку для подібних кампаній по охороні здоров’я у Буському районі.

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ