пʼятницю, 13 вересня 2019 р.


Ліс - це загально народне надбання, а лісівник – професіонал, уповноважений народом України зберегти і примножити лісові скарби. Саме тому професія працівника лісу в усі часи була почесною і шанованою в народі. Переконаний, що більшість лісівників порядні, віддані лісові справі люди, які в своїй роботі керуються високими моральними принципами честі та совісті.

  Саме такими є лісівники Бущини, які як і всі лісівники Львівщини, до свого професійного свята – Дня працівника лісу – підійшли із вагомими трудовими здобутками. Основним завданням лісівників є вирощування молодих, високопродуктивних в майбутньому, лісових насаджень. Над виконанням цього відповідального, здебільшого досить трудомісткого завдання працюють всі – від робітника до директора підприємства. За 8 місяців 2019 року нами створено 113 га. лісових культур в державному лісовому фонді, що становить 120 % до плану та проведено сприяння природньому відновленню лісу на площі понад 74 га. В біжучому році заготовлено від всіх рубок 32,7 тис. куб. м. деревини. Перероблено на власних потужностях 9,4 тис. куб. м. деревини. Обсяг реалізації продукції з початку року склав 41,1 млн. грн., або 86,3 % до відповідного періоду 2018р., у зв’язку із забороною експорту і як наслідок перенасиченням внутрішнього ринку лісопродукцією та зниженням цін.
  Багато років підприємство не отримує фінансування з державного бюджету, ведення господарської діяльності проводиться за рахунок власних коштів. Визначальним показником, який характеризує ступінь соціального захисту працівників є рівень заробітної плати. Середньомісячна заробітна плата за вісім місяців поточного року зросла порівняно з відповідним періодом минулого року, і становить близько 10121 тис. грн. Продуктивність праці на одного працюючого склала 265,2 тис. грн., або 89,1 % до відповідного періоду минулого року.
  Починаючи з січня 2019 року було введено податок на лісові землі додатково до рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів , також зросли ставки рентної плати на 50% порівняно з минулим роком, тим самим збільшилося податкове навантаження на фінансовий стан підприємства. Незважаючи на це податки та обов'язкові платежі сплачуються вчасно, недоїмок чи прострочених заборгованостей підприємство не має. ДП «Буський лісгосп» є одним з найбільших платників податків в районі, за 8-місяців 2019 року сплачено податків усіх рівнів в сумі 10,5 млн. грн., єдиного соціального внеску –2,8 млн. грн. В тому числі до місцевого бюджету сплачено рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів 670 тис. грн. земельного податку 326 тис. грн., ПДФО 2 455 тис грн. Разом до місцевого бюджету сплачено 2 451 тис. грн.
  ​В перед день свята, хочеться поговорити з читачами про проблеми ведення лісового господарства на підприємстві. В останні роки по всій території України, і на Бузеччині зокрема, спостерігається масове всихання більшості лісотвірних порід – ялини, ясена, дуба, граба, вільхи, берези, але найбільше занепокоєння викликає стан соснових насаджень, де пошкодження стовбуровими шкідниками в основному короїдами, набуває катастрофічних масштабів.
  А так як соснові насадження домінують в структурі держлісфонду (більше 49% від загальної площі), нажаль, це біологічне лихо завдає значної лісівничої та економічної шкоди. Працюючи в комплексі, шкідники та хвороби вже спричинили загибель сосняків на великих площах держлісфонду підприємства. Так в 2015 році площа уражених насаджень становила 232 га., в 2017 році – 792 га., а в 2019 році «біологічною пожежею» уже охоплено 880 га. лісів Бущини. Якщо раніше хворіли переважно пристигаючі ліси, віком понад 50р., то зараз однаково швидко всихає 80 – літній ліс і лісові культури 15 -25 років.
​ Пусковим механізмом всихання є геофізичні фактори, які призводять до ослаблення не окремих дерев а деревостанів в цілому. Проведені у багатьох країнах Європи дослідження динаміки показників клімату виявились невтішними, і для України також. Передбачається подальше зростання температури; протилежний тренд очікується щодо опадів: загальна їх кількість зменшиться як у середньому за рік, так і у вегетаційний період зокрема. Таким чином, негативний вплив кліматичних чинників на лісові насадження буде тривати. Це приведе до подальшого їх послаблення, поширення короїда, а отже всихання лісових деревостанів неминуче. Для підвищення стійкості таких лісових насаджень найоптимальніший вихід – їх поступове переформування, тобто переведення з одноярусного одновікового лісу в різновіковий змішаний із значною участю листяних порід, в якому названі та й інші ризики в кілька разів зменшуються. Зрозуміло що переформування неможливо здійснити за декілька років, це набагато триваліший процес. Він вимагає від фахівців галузі поступових дій, зваженого і продуманого – з великими часовими інтервалами – втручання в лісовий біоценоз.
  Однак зараз на сучасному етапі першочерговим завданням є вчасно зреагувати на перші ознаки захворювання, провести своєчасно в повному обсязі санітарні заходи, зупинити всихання на окремо взятих лісових ділянках, зберегти унікальні соснові насадження. Вчасно забраний хворий деревостан попередить подальше поширення шкідників та хвороб, а посаджений ліс в майбутньому буде більш стійким до нових кліматичних змін. Ще дуже важливо – підвищення обізнаності населення щодо цієї проблеми, бо усі повинні розуміти чому ліс рубають, що лісівники не можуть в інший спосіб зупинити наступ шкідників та масове всихання лісових насаджень, Людям слід пояснювати, яким чином будуть створені життєздатні лісові культури замість пошкоджених короїдами всохлих насаджень. Хочеться уникнути непорозумінь незаслужених і не завжди виправданих критичних звинувачень на адресу працівників галузі щодо цієї проблеми в засобах масової інформації, в звичайних вуличних розмовах….
  На завершення прийміть щиросердечні вітання з професійним святом і найкращі побажання добра, щастя та злагоди. Бажаю Вам і вашим родинам міцного здоров'я оптимізму. Натхнення на подальшу плідну працю і віри в краще майбутнє в ім’я процвітання нашої країни
Микола Яворський, директор ДП «Буське лісове господарство»

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ