неділю, 29 грудня 2019 р.

Якими подіями запам'ятався 2019 рік для громади Буського району? Які основні здобутки і втрати? Журналісти Буського порталу визначили хроніку найважливіших політичних, культурних, спортивних та інших події року, що минає.


СІЧЕНЬ
  • Із зростанням з 1 січня 2019 року мінімальної заробітної плати, зросли і штрафні санкції за порушення законодавства про працю. За найбільш серйозні порушення недобросовісним роботодавцям тепер доводиться розпрощатися з немаленькою сумою. Наприклад, за використання нелегальної праці, відповідно до статті 265 КЗпП, передбачена відповідальність у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного незадекларованого працівника, тепер це становитиме 125 тис 190 грн. 
  • 1-2 січня, громада Бущини відзначила 110-річчя з дня народження подвижника українсько-національно-визвольного руху Степана Бандери.
  • 3 січня, на площі Ринок у Буську, біля головної міської ялинки, пластуни передали символічний вогонь, запалений на місці народження Ісуса Христа надбужанській громаді.
  • 5 січня - на 60 році життя зупинилося серце голови ради організації ветеранів  Буського району, волонтера, підполковника запасу, ідейного натхненника військової справи, ініціатора створення у місті Центру військово-патріотичного виховання Володимира Луженцова.
  • 11 січня - громадськість зібралися біля могили останнього головнокомандувача УПА Василя Кука у смт.Красне, аби вшанувати його світлу пам’ять, помолитися за усіх українців, які віддали своє життя у боротьбі за Українську державу.
  • 13-14 січня - мешканці Бущини долучилися до всеукраїнського флешмобу із масового виконання колядки “Нова радість стала”.  У місті Буську, селищі Олесько, сільських селах Хватів, Чучмани-Гумниські, Ракобовти, Кізлів, Богданівка та інших населених пунктів  зібралися хорові колективи, працівники культури та освіти, активні громадяни, діти, які колядували разом.
  • 14 січня - як і кожного року, на площі Ринок у Буську, біля новорічної ялинки сотні бужан колядували, розгортали вертепні дійства, засівали, щедрували славили Господа, плекали давні традиції, передавали їй чисельній дітворі.
  • У січневі дні стало відомо, що невідомі особи зрізали дерева на території старого цвинтаря у селі Новий Милятин. Хто ці люди, які зрубуючи дерева пошкодили віковічні хрести, встановлювали правоохоронні органи.
  • 21-22 січня - на території Буського району до 100-річчя Соборності України було проведено чиселені флешмоби.
  • 29 січня, у Буському районі пригадати ті трагічні сторінки історії України, той подвиг молодих хлопців,  що загинули у бою під Крутами, які вірили в українську державу.
  • 31 січня, під час обходу мисливських угідь ДП «Буське лісове господарство» єгерем Соколянського лісництва Сердюком В.М. на території Грабівського лісництва в кварталі №22 по дорозі Буськ – Полонична було виявлено сліди крові, а також шкіру, ноги, голову та два ембріони червонокнижної самки лося. Таке варварство обговорювали у всій Україні.
ЛЮТИЙ
  • Впродовж 1-3 лютого школярі Бущини, працівники народних домів, бібліотекарі, громадські активісти активно долучилися до загальнообласного флешмобу "Слова незламних" в рамках відзначення 90-річчя створення Організації Українських Націоналістів.
  • Небайдужі мешканці Бущини щосуботи продовжують збиратися через соціальні мережі на толоки щодо порятунку Палацу Бадені від руйнації.
  • У селі Полоничі, де народився Владика Сокальсько-Жовківскої єпархії Михаїл Колтун, відбулось традиційне родинне свято прощання з колядою. У селі це дійство ще називають «Святом пампуха». Місцеві ґаздині пропонували спробувати та придбати багато смачних смаколиків – від пампухів до тістечків.
  • 3 лютого у французькому місті Мондевіль пройшов міжнародний легкоатлетичний турнір "MEETING D'ATHLÉTISME DE MONDEVILLE", участь у якому взяла наша землячка, а зараз мешканка Львова Орися Мочульська (Дем'янюк).
  • 5 лютого в 11 год в селі Топорів виникла пожежа в приватному житловому будинку по вулиці Мандрики, в якому проживала багатодітна сім’я. Допомогти сім'ї відгукнулись чимало людей та представники районної влади.
  • 5 лютого виповнилося 100 років з часу трагічної загибелі від вибуху бомби в Красненській авіаційній школі Української Галицької Армії. З нагоди цієї події, в Красному вшанували пам'ять загиблих летунів УГА.
  • 13 лютого, у райцентрі Буськ невідомі скоїли зухвалий розбійний напад на господиню приватного будинку. Зловмисники застосували до жінки фізичне насилля і заволоділи коштами та матеріальними цінностями.
  • 15 лютого, виповнилось 30 років з часу, коли відбулося виведення радянських військ з Демократичної Республіки Афганістан. Відтак, у Буську вшанували учасників бойових дій на території інших держав.
  • Свій 20-річний ювілей з дня відкриття відсвяткував Буський районний дитячий будинок «Добре серце», що у с.Новий Милятин. За 20 років понад 350 дітей волею долі знайшли у ньому свій рідний дім.
  • У місті Буськ виявили мертвим чоловіка, пошуки якого тривали з грудня 2018 року. Тіло 50-річного мешканця с.Купче було виявлено у річці Західний Буг (старе русло).
  • 19 лютого в приміщенні Балучинської сільської ради керівництво району привітало жительку села Хомич Ольгу Леонтіївну з присвоєнням їй Президентом України почесного звання "Мати-героїня".
  • 21 лютого, у Буському районі вшанували п'яту річницю з того часу, коли на Майдан Незалежності у Києві вийшли люди, переважно молодь, аби виразити своє невдоволення та протест проти відмови уряду Януковича  від підписання угоди про асоціацію  з Європейським Союзом.
  • 22 лютого 2019 року державною лісовою охороною ДП «Буське лісове господарство» було виявлено незаконну рубку трьох дерев породи Дуб звичайний, чим завдано збитки державі в сумі 59328,12 грн. 
БЕРЕЗЕНЬ
  • В Буському РНД відбувся районний огляд–конкурс читців та колективів з нагоди 205 річниці Т.Г.Шевченка. Такий захід вже став традиційним, адже проводиться відділом культури та туризму Буської РДА щорічно з метою популяризації поетичних творів Кобзаря, утвердження краси художнього слова, виявленню та підтримці мистецьких талантів, популяризації театрального мистецтва.
  • Правоохоронці припинили діяльність організованої злочинної групи, учасники якої налагодили роботу міні-заводу з виготовлення контрафактної продукції під брендом «Кохавинка» у Буському районі.
  • На сесії Буської районної ради депутати підтримали заяву з приводу переслідування активістів та опозиційних політиків через їхні політичні погляди. Заява викликана тим, що в Україні почастішали випадки переслідування громадських активістів, опозиційних політиків через їхні погляди та критику.
  • 9 березня, у Буську офіційно відкрили та освятили пам'ятник Тарасові Григоровичу Шевченку. На площу перед районним народним домом, де спорудили монумент Кобзарю, прийшли сотні людей: представники обласної та районної влади, громадські активісти, учасники бойових дій, міщани, діти.
  • 12 березня у Красненській ЗОШ №1 рятувальники подякували п’ятьом хлопцям, які загасили пожежу у полі. Школярі побороли вогонь за 15 хвилин.   Обласні пожежники дізнались про цих сміливих хлопців з соцмережі і були дуже здивовані їхнім вчинком.
  • Міністерство культури України тепер розпоряджатиметься Олеським, Підгорецьким та Золочівськими замками. Ці три замки та оборонну вежу у селі П'ятничани депутати Львівської облради безкоштовно передали у розпорядження держави на сесії. Раніше ці чотири унікальні архітектурні об'єкти перебували на балансі Львівської національної галереї мистецтв.
  • 16 березня, у Буську громадська організація "Всеукраїнська спілка учасників бойових дій в АТО "Побратими України" нагородили двох надбужанських волонтерок медаллю "За взаємодію".  Їх отримали – волонтерки Марія Кіндратів з Ожидова (заступник директора по господарській частині Ожидівської ЗОШ та Марія Морда з села Петричі.  Варто відзначити, що ці жінки з часів подій на Майдані допомагали мітингуючим, а згодом активно долучаються допомогою українським військовим.
  • У селищі Красне правоохоронці затримали 35-річного чоловіка, котрий погрожував перехожим гранатою біля магазину. Зазначається, що чоловік перебував у стані алкогольного сп’яніння.
  • 18 березня у конференц-залі готелю «BANKHOTEL» відбулося офіційне нагородження найвпливовіших та найуспішніших жінок Львова та області, що увійшли до національного рейтингу ТОП-100 жінок Львівщини.  Серед тих, хто увійшов у «ТОП 100 жінок Львівщини» в номінації "Державне управління" у Всеукраїнському рейтингу Успішних жінок України - заступник голови Буської РДА Тетяна Сай.
  • 22 березня з ініціативи учасника ООС (АТО), голови РО Спілки політичних в'язнів та репресованих Сергія Бондаренка у його рідному селі Заводське з'явилася алея з 80 саджанців горіха -  дерева, яке є символом достатку та довголіття, має унікальні та винятково цінні властивості.
  • Зразкова хореографічна студія "Арніка" у Всеукраїнському фестивалі-конкурсі народної хореографії "Галицькі вакації" м.Червоноград виборола 2-ге місце у 3-й віковій категорії.  У фестивалі приймало участь близько 40 колективів з Львівської, Івано-Франківської області та країни Польщі.
  • 23 березня - у м. Дубляни відбувся V Всеукраїнський фестиваль-конкурс  «Весняний первоцвіт».  Зразковий ансамбль народного танцю «Нові Зірки» Буського РНД (кер. М.Зеленська та М.Цюпка) взяли участь у конкурсі та вибороли почесне 1-ше місце у своїй віковій категорії.
  • Керівники шести фракцій (ВО "Батьківщина", ВО "Свобода", Самопоміч, УКРОП, Народний рух України, Українська республіканська партія) у Буській районні раді оприлюднили заяву, в якій висловили своє обурення маніпулятивними діями голів декількох районних рад Львівської області, які оприлюднили заяву про підтримку одного з кандидатів в Президенти України Петра Порошенка.
  • Двадцять екзотичних дерев-сакура, придбаних за кошти комунального підприємства Буської міської ради висадили біля пам'ятника Незалежності.
  • 31 березня - у Буському районі на виборах першого туру президентських виборів проголосувало 26 тисяч 171 виборців. Найбільше підтримки отримав Петро Порошенко - 7 686 голосів (29,36%), а далі Юлія Тимошенко - 5 599 голосів (21,39%); Анатолій Гриценко - 4 907 голосів (18,75%); Володимир Зеленський - 2 990 голосів (11,42%); Олег Ляшко - 1 726 голосів (6,59%); Руслан Кошулинський - 1 124 голосів (4,29%); Ігор Смешко - 879 голосів (3,35%) та інші. Явка по Буському районі склала 73,04%. За період голосування у Буському районі не зафіксовано значних правопорушень. Роботу деяких виборчих дільниць перевірили міжнародні спостерігачі від ОБСЄ.
КВІТЕНЬ
  • 6 квітня у селі Чаниж знайшли мертвим 41-річного місцевого мешканця. Чоловік їхав через поле у тракторі без кабіни. Не впорався з керуванням та в’їхав у міліоративний канал.
  • В рамках акції ГО «Добро. Дій» щодо встановлення нового рекорду України з найбільшої кількості висаджених дерев протягом світлового дня на території держлісфонду ДП «Буське лісове господарство» було висаджено 29750 дерев, із них 12000 шт. сіянців дуба звичайного. 
  • 12 квітня -  пластуни Красного відзначили День Першої Пластової Присяги. У 1912 році перші юнацькі гуртки присягнули на вірність Богу та Україні, чим дали поштовх для розвитку організації аж на понад сотню років. Цього року весь пластовий загал відзначив вже 107-у річницю від дня складання Першої Пластової Присяги, а ще – 23 річницю створення станиці Красне Пласту НСО.
  • 21 квітня - у другому туру президентських виборів України у Буському районі найбільше підтримки отримав чинний глава держави Петро Порошенко. Явка по Буському районі склала майже 60%.
ТРАВЕНЬ
  • 7 травня - військові письменники Олександр Терещенко і Леонід Матюхін, презентували свої книги в Буську.
  • 8 травня в Україні - День пам’яті і примирення. Цю дату наша держава офіційно відзначає з 2015 року, розпочавши нову традицію святкування 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті  та примирення під гаслом «1939 -  1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо». З нагоди відзначення у Буську відбулись заходи.
  • Лісничий Грабівського лісництва державного підприємства «Буське лісове господарство» Володимир Савицький став заслуженим лісівником України. Відповідне звання йому присвоїв тодішній президент України Петро Порошенко «за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм».
  • 11 травня,  відбувся Всеукраїнський фестиваль-конкурс «Яблуневий цвіт». Зразковий ансамбль народного танцю «Нові Зірки» Буського РНД (кер.М.Цюпка та М.Зеленська) взяли участь та вибороли 1 премію у своїй віковій категорії
  • 16 травня, державні районні службовці долучилися до святкування Дня вишиванки та прийшли на роботу в українському національному вбранні. Цьогоріч через дощ не відбулась урочиста хода у вишиванках по вулицях міста, однак у районному Народному домі відбувся святковий концерт.
  • 26 травня, своє 100-річчя від дня народження відзначила жителька с.Боложинів Марія Миколаївна Колещук.   Довгожительку з ювілеєм вітали посадовці району. 
ЧЕРВЕНЬ
  • 2 червня, на території стародавнього палацу Казимира Бадені у Буську, який було зведено у 1810 році, було велелюдно. Перший ретро-фестиваль “Баден Fest” влаштували, аби привернути увагу громадськості до палацу, який вкрай потребує реставрації, а також – згадати про унікальну культуру Галичини останніх декількох століть. На порятунок палацу благодійник офірував 200 доларів.
  • Буська районна рада оголосила конкурс на зайняття вакантної посади головного лікаря Буської центральної районної лікарні.
  • 9 червня - село Полоничі радо вітало учасників дев'ятого фестивалю «Душа моя величить Бога» з нагоди 208-річниці від дня народження нашого славного земляка, якого називають Будителем Галичини, народного поета, прозаїка, публіциста, автора першої книжки українською мовою «Русалка Дністрова», отця Маркіяна Шашкевича. 
  • Мешканці райцентру, що проживають у мікрорайоні поблизу Буського консервного заводу знову звернулись до представників влади, щоб вони вжили невідкладних заходів до зазначеного підприємства, що на їх думку отруює навколишнє природне середовище нестерпним смородом, який люди терплять вже не один рік. Згодом консервний завод усунув запах.
  • 14 червня, напередодні Дня батька, який відзначали вперше, у районному народному домі відбулося районне свято за участю керівників органів влади, учасників ООС (АТО), батьків та їх дітей.
  • У виборчому окрузі № 119, що включає у себе Буський, Бродівський, Радехівський та частину Кам'янка-Бузького районів зареєстровано першого кандидата у народні депутати України. Ним став самовисуванець Олександр Тіщенко. А згодом були зареєстровані самовисуванець Сергій Івах, висунутий від партії «Голос» Олег Шиба, висунутий від партії ВО "Батьківщина", міський голова Ростислав Сліпець та багато інших.
  • 24 червня на Mалому городищі в Буську pозпочала роботу археологічна експедиція Інституту археології Львівського національного університету iмені Івана Франка під керівництвом Петра Довганя.
  • У селі Купче відбулося відкриття новозбудованої сімейної молочної ферми Мар’яни та Сергія Паливоди. У відкритті сімейної ферми та перерізанні стрічки прийняв участь повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук.
ЛИПЕНЬ
  • Відомий рівненський забудовник «Реноме Євробуд» заявив, що розпочинає будівництво у Буському районі унікального для України та Європи заводу. Це буде потужне підприємство із виробництва тваринних жирів та кормових домішок для ТОВ   «Фіднова».   Рівненській компанії вдалося виграти тендер серед 32 претендентів та підписати контракт із замовником.
  • У Буську археологи натрапили на поле давньої битви. Йдеться про другу половину ХІV ст, під час польсько-угорської війни на Галичині, це місце, очевидно, було полем битви. Найцікавіші знахідки - це eлементи пізноcередньовічної амуніції, озброєння, велика колекцію арбалетних наконечників, а їх вже є більше 30 екземплярів. Також трапляється кінська збруя, шпори, стремена. Знайдено бойову сокиру, бойовий ніж yгорського типу та багато іншого матеріалу.
  • 12 липня, після капітального ремонту відкрили плавальний басейн Буської дитячо-юнацької спортивної школи. Довгоочікувана подія відбулася за участю міністра молоді та спорту України Ігоря Жданова, народних депутатів України, голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина, представників районної та обласної влади, працівників дитячої юнацької спортивної школи, громадськості міста. Але, станом на сьогодні, басейн досі не працює.
  • Напередодні парламентських виборів до Буська завітав експрезидент України Петро Порошенко з агітацією на користь партії "Солідарність". Однак цей візит не приніс бажаних результатів. За даними сайту ЦВК по опрацьовуванню протоколів з мокрою печаткою ОВК №119 від дільничних виборчих комісій Буського району (62 дільниці) на парламентських виборах лідером перегонів у загальнодержавному багатомандатному окрузі стала партія «Слуга народу». Загалом участь у виборах по Буському районі в межах загальнодержавного багатомандатного округу прийняли 20 тисяч 764 особи.
  • Три доби на 119-окрузі (Бродівський, Буський, Радехівський та частина Кам’янка-Бузького районів) в Бродах члени ОВК рахували голоси за кандидатів в Верховну Раду. Перемогу в 140 голосів здобув чинний народний депутат округу Михайло Бондар.
  • До Всесвітнього дня боротьби з гепатитами, що відзначають 28 липня, у Буському районі було проведено безкоштовне тестування швидкими тестами на виявлення гепатиту С. Варто відзначити, що охочих мешканців пройти тест було чимало. Людей цікавило, як виявити дане захворювання, яка подальша діагностика, прояви хвороби і основне, де цим захворюванням можна заразитись, як лікуватись тощо.
  • 28 липня, колоритне етно-дійство «Побужанські пирогів» відбувся у селі Побужани. Місцеві газдині найбільше прилучилися до кулінарного дійства – зліпили близько 2000 вареників (пирогів). А до вареників – український борщ, домашня випічка, розмаїті накладинці. Було і частування – і гуляння!
  • У Буську оголосили вдруге новий конкурс на заняття вакантної посади керівника районної лікарні.
СЕРПЕНЬ
  • На сесії районної ради було присвоєно почесне звання «Почесний громадянин Буського району» Сумику Маркіяну Миколайовичу, який проектував космічні комплекси, керував групую траекторних вимірювань, яка вивела на орбіту перший супутник землі, причетний до розробки ракети, яка у перше в світі пролетіла 11 000 км. Здійснив чимало винаходів. Працював разом з Корольовим, проте публічним не був. Народився в Олеську у 1934 році, помер 15 січня 2019 року.
  • 10 серпня, о 20:29 год. у с. Андріївка (Мармузовичі) трапився нещасний випадок. Місцевий мешканець 1997 року народження, під час проведення будівельних робіт за місцем свого проживання, встав на несправний електричний подовжувач та отримав ураження електричним струмом.
  • 11 серпня - четвертий рік поспіль на території музею-заповідника «Олеський замок» відбувся Міжнародний фестиваль меду та музики «Надбужанські медобори». Щороку на свято меду прибуває все більше пасічників та численні гості, а сам фестиваль стає потужним мистецьким дійством, виставкою-ярмаркою пасічного реманенту та продуктів бджільництва.
  • 12 серпня - Президент України Володимир Зеленський звільнив одразу 11 голів райдержадміністрацій у Львівській області, у тому числі, голову Буської РДА Петра Мороза.
  • На найдавнішому із збережених єврейських кладовищ Східної Європи у Буську завершували роботи із облаштування кам'яної огорожі за кошти Європейського Cоюзу, німецьких та єврейських організацій із охорони культурної спадщини.
  • 16 серпня, близько 9.30 на автодорозі Київ–Чоп на перехресті при в’їзді у місто Буськ. На місці події помер шестирічний хлопчик.
  • 25 серпня у селі Куткір відбулося урочисте відкриття оновленого музею видатної художниці-графіка, нашої землячки Софії Караффи-Корбут з нагоди 95-річчя від дня народження. 
  • 25 серпня, в рамках відзначення 28-річниці української незалежності на літній сцені Буського парку відбулась презентація 28 смачних короваїв, які приготували територіальні громади району. Яких тільки святкових хлібів тут не було! Одні господині пекли короваї із дотриманням старих традицій, наприклад, оздоблюючи їх виключно борошняними виробами. Інші ж використовують сучасні технології і продукти чи додавали до традиційного виробу авторського погляду. Короваї на фестивалі були дуже різні, прикрашені солодкими квітами, колосками, лелеками, листочками.
  • В дитячій музичній школі сталась трагедія. Поліцейські попередньо встановили, що під час ремонтних робіт на другому поверсі стався обвал частини перекриття, внаслідок чого загинув робітник 44-річний мешканець Золочівського району.
  • 28 серпня, увечері співробітник обласної прокуратури відпочиваючи в одному з кафе селища вдарив двічі офіціантку. Після розголосу прокурора було звільнено.
  • 29 серпня, в Україні відзначали День пам'яті захисників нашої держави. Відтак, у сесійній залі райради зібралися керівники органів влади району, учасники ООС (АТО), школярі, громадськість Бущини, аби вшанувати українських героїв, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність країни.
ВЕРЕСЕНЬ
  • 8 вересня, другий рік поспіль з ініціативи голови Спілки політичних в'язнів і репресованих, учасника війни на сході Сергія Бондаренка населеними пунктами району пройшов патріотичний велопробіг за маршрутом: Буськ - Гумнисько - Сторонибаби - Красне - Буськ. Цьогоріч велопробіг був присвячений 90-річчю створення ОУН.   
  • Стало відомо, що Львівська обласна держадміністрація почала напрацьовувати новий план об'єднання формування ОТГ і розглядає питання про відсутність Олеської ОТГ через її фінансову неспроможність. У селищі Олесько не згідні і заявили, що мають намір все ж таки стати центром громади...
  • Буська районна рада втретє оголосила конкурс на зайняття вакантної посади керівника Буської центральної районної лікарні.
  • На території Утішківської сільської ради, екологи виявили засмічення земель площею 600 кв.м. рештками курей.
  • Надбужанець Віктор Дідух здобув золоту медаль на Чемпіонаті Європи.
  • Представники Львівської області – бущанин Антон Дацко і Андрій Демчук у складі національної збірної здобули золото на чемпіонаті світу з фехтування на візках у Китаї.  У змаганнях взяли участь понад 200 спортсменів з 20 країн, серед яких і Україна.
  • У Буському районі поліцейські оперативно розшукали викрадену «Ладу».  До незаконного заволодіння транспортним засобом був причетний шістнадцятирічний школяр, мешканець райцентру.   
  • Завершилась епопея з конкурсом на керівника Буської районної лікарня. На третій конкурс були подані документи від трьох кандидатів, згодом один із них свої забрав. Рішенням комісії було визначено рекомендовано на посаду Володимира Замроза. 
ЖОВТЕНЬ
  • 6 жовтня, стародавній Буськ відзначив з дня першої документальної згадки у літописі «Повість минулих літ» 922 річчя. Цікава та насичена програма складалася зі спортивних змагів, які відбувалися впродовж дня, атракціонів, святкової концертної програми, конкурсу малюнків, привітань від керівництва району та міста та відомих зіркових гостей.
  • 13 жовтня, близько 100 мешканців Соколівської сільради, вкотре зібрались в актовому залі місцевої школи, щоб розглянути надання згоди на приєднання до територіальної громади Заболотцівської чи Буської ОТГ.  Вкотре, громада сказала, що хоче об'єднання із Буськом.
  • 13 жовтня, вже вдруге у селі Грабова вирував смачний етно-фестиваль «Свято Бундзика». Тут було гамірно, весело і колоритно. Усі, хто завітав на свято, із радістю куштували бундзики – давню страву з картоплі та домашнього сиру, які наші предки виготовляли, запікаючи у печі.
  • 14 жовтня - вперше, в районному центрі Буську, відбувся марш Слави українських захисників. В колоні учасників поряд йшли учасники ООС (АТО), ветерани ОУН-УПА, молодь, керівники органів влади, громадськість, представники Товариство пошуку жертв війни «Пам'ять» в одностроях Української Повстанської Армії, чота ім.К.Трильовського зі Скваряви.
  • 20 жовтня, у селі Вербляни відбулася довгоочікувана подія. Там на місці старого аварійного закладу культури відкрили новий народний дім з великим актовим залом та бібліотекою. Тут є все, що потрібно для належного функціонування осередку культури у селі та для проведення гурткової роботи.
  • 24 жовтня, депутати Буської районної ради обрали керівника комунальної установи «Буська центральна районна лікарня». Ним став колишній голова Буської райради Володимир Степанович Замроз. 
  • Того ж дня, на сесії Буської районної ради депутати підтримали заяву депутатів Львівської облради щодо недопущення капітуляції України у російсько-українській війні
ЛИСТОПАД
  • 1 листопада, біля пам'ятника президентові Західноукраїнської Народної Республіки Євгенові Петрушевичу в Буську, відбулося віче з нагоди відзначення 101-ї річниці проголошення ЗУНР.
  • Буський районний суд визнав винним, але звільнив від відбування покарання водія, що спричинив аварію, у якій загинув 6-річний хлопчик. Відповідний вирок суд прийняв наприкінці жовтня.  Йшлось про смертельну аварія трапилась 16 серпня 2019 року на трасі Київ-Чоп біля Буська.
  • У Буській райдержадміністрації - масове скорочення працівників. За інформацією, із 107 осіб залишаться працювати 69 державних службовців.
  • У селі Соколівка призупинили будівництво амбулаторії групової практики сімейної медицини, яку планували завершити до кінця цього року. Причиною стали дії недобросовісного підрядника та судові тяганини.
  • 9 листопада, в приміщенні сесійної зали Буської районної ради за участі керівництва Львівської обласної державної адміністрації та Львівської обласної ради відбулося обговорення моделі адміністративно-територіального устрою в частині Буського району. Йшлось лише про дві громади - Красненську та Буську.
  • Троє багатодітних родин Бущини отримали компютерну техніку від президента Всеукраїнської громадської організації «Асоціація - Моя родина», волонтера у зоні АТО з 2015 року Ярош Наталії. 
  • 21 листопада, у День Гідності та Свободи десятки бущан, серед яких чимало школярів, прийшли до меморіалу Героям Небесної Сотні в Буську, аби помолитися, покласти квіти та запалити свічки в пам'ять про тих українців, які віддали своє життя за європейський вибір, демократію, за гідне майбутнє для себе і своїх дітей.
  • Активісти УНСО та НВР «Правий сектор» м.Буська вшанували пам'ять загиблих на Євромайдані, відтворивши на площі Ринок тогочасні події.
  • 22 листопада, близько 19.20 на трасі «Красне-Андріївка» поблизу села Андріївка трапилася смертельне ДТП. Водій автомобіля “ВАЗ-2106” наїхав на велосипедиста, який рухався в попутному напрямку.   Внаслідок наїзду велосипедист помер в кареті швидкої допомоги на місці події.
  • Бущина разом з усім українством вшанувала пам’ять жертв голодоморів 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 років.
  • У Буську відбулись перші заняття з військової справи, які провели учасники війни на сході Ігор Генза, Олександр Мошонкін, Іван Міллер та Юрій Ільків в Центрі військово-патріотичного виховання у Буську. Заняття були відновлені після більш як піврічної паузи.
  • 29 листопада, Красненська міська лікарня отримала автомобіль для амбулаторії первинної  медичної допомоги. Автомобіль марки “Рено Дастер” на бензині, оснащений фронтальними і передніми боковими подушками безпеки водія та пасажира, антиблокувальною системою гальм, кондиціонером, бортовим комп’ютером, оздоблена керма екологічним матеріалом. Вартість автомобіля коштує 457 тисяч гривень.
ГРУДЕНЬ
  • 1 грудня, з нагоди відзначення Всесвітнього дня людей з інвалідністю, який є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до людей з обмеженими фізичними можливостями, у актовій залі Буської дитячої музичної школи, відбувся традиційний щорічний мистецький фестиваль «Повір у себе», організатором якого стала Асоціація інвалідів Бущини на чолі з своїм багаторічним керівником Софією Климус.
  • Працівниками Управлінь стратегічних розслідувань та внутрішньої безпеки у Львівській області Нацполіції і слідчого управління поліції Львівщини вдалось викрити злочинну організацію, яка розповсюджувала наркотики по всій країні, а також – за кордоном.  Центр організації був саме у Львівській області, у селі Топорів.
  • 12 грудня, оновлений Буський сервісний центр Пенсійного фонду України відкрив свої двері для жителів Бущини. Для зручності відвідувачів у сервісному центрі є зала очікування з місцями для сидіння, стіл для оформлення документів, роздаткові матеріали, інформаційні стенди з питань пенсійного забезпечення та монітор, на якому транслюються ролики на пенсійну тематику. Зала обслуговування обладнана новими меблями, сучасною технікою та робочим місцем для відвідувачів з доступом до веб-сервісів Фонду, а модульні робочі місця забезпечують зручне спілкування працівників з громадянами.
  • В рамках акції «Допоможи Святому Миколаю! Подаруй дитині свято!» у Буську традиційно відкрили благодійну Резиденцію Святого Миколая. За словами одного із організаторів акції Назара Михайлюка, акція «Допоможи Святому Миколаю! Подаруй дитині свято!» приурочена допомогти батькам деяких дітей, які не мають можливості навіть задовольнити базові потреби своїх дітей, придбати для них подарунки. Цьогорічна акція також мала за мету зібрати кошти для 4-річної дівчинки з села Андріївка (Мармузовичі), яка потребує фінансової допомоги для лікування.
  • Вкотре працівники галузі культури Бущини наліпили вареники воїнам на передову.
  • 18 грудня Президент України підписав розпорядження про призначення голови Буської РДА Олега Коваля.
  • 19 грудня, на 37 сесії Буської райради було затверджено районний бюджет району на 2020 рік.
  • Буська центральна районна лікарня отримала сучасний рентгенологічне обладнання корейського виробництва ЕcoView 9 Plus, на яке допомогли зібрати кошти 11 сільських рад району.
  • 24 грудня, громаді Бущини було представлено нового голову Буської РДА Олега Коваля. До призначення він був головою Заводської сільської ради, його обрали на цю посаду у 2015 році після місцевих виборів. До сільради пройшов як самовисуванець. Був членом ВО “Батьківщина”.
  • 24 грудня, у Буську біля новорічної ялинки на площі Ринок відбулась урочиста передача пластунами Станиці Красне НСОУ Вифлеємського вогню мешканцям районного центру Буська та усім гостям міста.
  • Стало відомо, що зал очікування в Красненському залізничному вокзалі закриватимуть у нічний час з 00 до 03.45 години.

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ