неділю, 24 січня 2016 р.

У п’ятницю, 22 січня Бузеччина відсвяткувала чергову історичну дату нашої держави – День Соборності України. У приміщенні Буської музичної школи відбулася святкова урочиста академія, на якій були присутні працівники районної державної адміністрації, районної та міської рад, установ, організацій міста та громадськість району.

  З вітальним словом до громади звернувся голова Буської районної ради Богдан Глова. У своєму виступі з нагоди свята, він детально окреслив історію подій цього часу. Зокрема торкнувся підготовчого процесу перед проведенням самої злуки ЗУНР та УНР, ставлення до цієї події населення. Розповів про урочисту передачу грамоти про об’єднання ЗУНР з Великою Східною Україною. Проте акцентував виступаючий і на проблемах, зокрема нападах ворогів на молоду українську державу, як зі сторони заходу, так і сходу. Саме через це був пришвидшений процес об’єднання. Окреслив передумови попереднього існування двох українських формацій, як ЗУНР так і УНР. До прикладу одразу після утворення ЗУНР в результаті повстання 1 листопада 1918 року, на західні землі одразу розпочалася інтервенція польських та румунських військ. 21 листопада 1918 року поляки займають Львів, а вже 2 січня 1919 року уряд ЗУНРу відступає до Тернополя. Що ж стосується УНР, то після приходу до влади більшовиків 25 жовтня 1917 року, одразу розпочався наступ на східну Україну і вже в грудні більшовики беруть Харків. Саме під тиском наступу більшовиків проголошуються третій та четвертий універсали про створення Української Народної Республіки та Української незалежної держави. Перші ж універсали були ніякі, бо були сподівання на переговори з Тимчасовим урядом у Москві. Та утворення молодої української держави не було вигідне ані Європі, яка скоріше підтримала Польщу та в результаті анексію нею західноукраїнських земель, ані Московським урядам, незалежно від політичних забарвлень.     
  Не було однієї стратегії і в середині тогочасної української влади, що вилилось у конфлікт між Євгеном Петрушевичем та Симоном Петлюрою. Тому проіснувало молоде українське об’єднання менше року. Останнє спільне засідання керівництва ЗУНР та УНР (директорії) відбулося 12 листопада 1919 року, після чого уряд ЗУНР емігрував на захід.
  З цих історичних подій потрібно переймати усе найкраще і не повторювати уже зроблених помилок, - зазначив Богдан Глова.  
   До слова також був запрошений народний депутат України Михайло Бондар, який привітав надбужанську громаду зі святом та подякував.
  Під час заходу було покладено квіти до пам’ятника першому Президентові ЗУНР Євгену Петрушевичу, пам’ятника Незалежності України та до Меморіалу Героям Небесної Сотні. Цю почесну місію учасники зібрання доручили представникам молодого покоління, нашим мужнім захисникам, які повернулися зі зони АТО та громадськістю району.
   Згодом відбувся святковий концерт, який підготували кращі творчі колективи народних домів та Буської музичної школи. Зокрема, виступили Зразковий ансамбль народного танцю «Нові зірки» (кер.М.Зеленська), чоловічий вокальний ансамбль «Патріон» (НД с.Старий Милятин, кер.Микола Сирота), ансамбль Буської ДМШ (кер.Я.Килимник), Народний ансамбль пісні та музики «Андріївські музики» (НД с.Андріївка, кер.Христина Ясниська), камерний оркестр Буської ДМШ (кер.О.Керкало), Зразкова хореографічна студія «Арніка» (кер. А.Діяк), Народний ансамбль пісні та музики «Перевесло» (НД с.Олесько, кер. Є.Гнатюк) та Народний хоровий колектив працівників культури Буського РНД (кер. Марія Іванів).
   Пісню «Спи Ісусе, спи» виконали сімейний дует у складі Стефанії та Софії Панкевич, а пісню «Приміріться сини» заспівав Богдан Тимчук. Ведучими святкового дійства були методист Буського РДН Любов Огороднік та Євген Ярема.
   Варто відзначити, що все це вдалося організувати і провести відділу культури та туризму Буської РДА.
  Завершився захід спільним виконанням пісні «Боже, великий, єдиний».

1 коментар:

  1. Глова, Фурда, Мороз, Боднар - яка ідилія! Ще вчора Глова, Фурда і Боднар ратували за висловлення недовіри Морозу на сесії районної ради, а сьогодні це міцна і дружня команда. Де ваші принципи, панове революціонери? Чи ви забули, за що боролись люди на Майдані?

    ВідповістиВидалити

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ