четвер, 14 січня 2016 р.

Сьогодні, 14 січня надбужанці святкували Старий Новий рік біля міської ялинки у Буську. Сюди з’їхалися вертепи з навколишніх сіл, аби показати дійство народження Ісуса Христа. Ми знаємо, що одна з найкращих оздоб Різдва – вертепні дійства. Незважаючи на занепад старих традицій, вертепи залишаються улюбленими формами мистецького вираження різдвяної радості. Це театр, у якому тимчасово акторами стають всі охочі. Це дійство, яке відображає дитячу щирість та зрілу віру.

Жіночий вокальний ансамбль "Журавка" (с.Журатин)
  Вертепні сценки, які хоча й міняються з часом, у своїй суті передають містерію Різдва. Міняються літературні та сценічні форми, однак не міняється основна вістка, про яку розповідають Ангели, Пастухи, Царі.     
  Розпочався мистецький захід з коляди творчого колективу Буського будинку дитячої та юнацької творчості (керівник Оксана Рутецька). Біля новорічної ялинки про народження Божого дитятка розповідали учасники вертепів з Красненського Народного дому (керівник Ярослав та Марія Глова), Ракобовтівського Народного дому (керівник Ірина Приставська) та Утішківського Народного дому (керівник Ганна Спільник). 
Вертеп з Красненського Народного дому
   Виступи вертепів, яких представляла ведуча Любов Огороднік, дійсно були цікаві, адже показували як сільські люди вміють берегти і цінувати традиції і звичаї. Кожен колектив мав свій сценарій постановки вертепного дійства, свої костюми, у багатьох випадках пошиті своїми руками.
  Новорічно-різдвяні пісні подарували жіночий вокальний ансамбль «Журавка» із Журатина (керівник Анна Нарольська) та дитячий ансамбль «Квіти надії» (керівник Маряна Грушицька).
   Привітали усіх бущан зі новорічно-різдвяними святами голова Буської райради Богдан Глова, міський голова Ростислав Сліпець, голова Буської РДА Петро Мороз та почесний громадянин Буського району Антон Дацко.
  Варто відзначити, що організаторами свята виступили Буська міська рада та відділ культури та туризму Буської РДА. Для учасників вертепного дійства і малечі Буська міська рада підготувала солодощі. У морозний день бущан і гостей міста зігрівали гарячим чаєм з медом (медом забезпечив місцевий пасічник Олег Ільків) та запашними домашніми пампухами, які приніс редактор районного часопису «Воля народу» Микола Іванців.
     На закінчення свята  вся малеча, яка зібралася того дня, заколядувала. Загалом вражень багато і всі вони позитивні, бо принесли людям і добрий настрій, і відчуття справді величного свята. 
Текст і фото Романа МАТВІЮКА
/Буський медіа портал/


1 коментар:

  1. Дякуємо Буському порталу за повну інформацію про мистецький захід.

    ВідповістиВидалити

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ