четвер, 19 липня 2018 р.

На черговій сесії Буської районної ради, яка відбулась 19 липня, депутати прийняли звернення до Президента України Порошенка П.О, Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б., голови Верховної ради України Парубія А.В., Кабінету Міністрів України, щодо забезпечення належного державного контролю за використанням пестицидів в Україні та заборону пестицидів, що визнані токсичними у Європі. Відповідне звернення ініціював голова Буської районної організації УКРОП, депутат райради Ігор Мураль.

   Подаємо текст звернення:
Президентові України Порошенку П.О, Прем’єр-міністрові України Гройсману В.Б., голові Верховної ради України Парубію А.В., Кабінету Міністрів України,
Звернення
  Про забезпечення належного державного контролю за використанням пестицидів в Україні та заборону пестицидів, що визнані токсичними у Європі.
  Буська районна рада просить вирішити проблеми, які виникли на території Буського району та й у цілому по Україні, внаслідок безконтрольного використання пестицидів через що порушується право людей на чисте та безпечне для здоров’я довкілля.
  Згідно зі статтею 3 Закону України «Про пестициди і агрохімікати» основними принципами державної політики у сфері діяльності, пов'язаної з пестицидами та агрохімікатами, є: пріоритетність збереження здоров'я людини і охорони навколишнього природного середовища по відношенню до економічного ефекту від застосування пестицидів і агрохімікатів, безпечність для здоров'я людини та навколишнього природного середовища під час їх виробництва, транспортування, зберігання, випробування і застосування за умови дотримання вимог, встановлених державними стандартами, санітарними нормами, регламентами та іншими нормативними документами.
  Зазначені державні принципи працюють на користь довкіллю і українцям з точністю «до навпаки». В Україні агропідприємства використовують пестициди для боротьби зі шкідниками при вирощуванні сільськогосподарської продукції. На сьогодні в Україні зареєстровано близько 1100 дозволених до використання пестицидів й агрохімікатів. Проте, які саме пестициди використовують агропідприємства і в якій кількості, чи законно вони ввезені до країни і чи не використовуються заборонені або з вичерпаним строком придатності пестициди – жоден державний орган на сьогодні не контролює. У Держекоінспекції та Держпродспоживслужбі немає акредитованих лабораторій, які могли б контролювати вміст пестицидів у воді, ґрунтах, повітрі. Тому підприємства в Україні, знаючи про відсутність відповідальності за порушення, надмірно й безконтрольно використовують пестициди, зокрема й ті, що визнані токсичними і є заборонені в Європі – ацетохлор, імідаклоприд, атразин, клотіанідин.
  Внаслідок безконтрольного використання пестицидів з порушенням природоохоронних та санітарних норм масово гинуть бджоли, кролі, свійська птиця, дикі тварини, знищуються посіви, кущі й дерева. З симптомами хімічного отруєння мешканці звертаються до медичних закладів і з заявами – до правоохоронних органів про порушення їхніх прав.
  На превеликий жаль, на сході України довкілля і люди знищуються зброєю російського агресора, а в тилу держава дозволяє підприємствам безконтрольно використовувати токсичні хімікати, які прирівнюються до хімічної зброї, і тим самим знищує довкілля і людей.
  Пестициди – токсичні речовини, які використовуються для боротьби зі шкідниками: бур'янами, комахами, гризунами, бактеріями тощо. Пестициди забруднюють довкілля, згубно впливаючи на людей. Вони здатні поширюватися в довкіллі на тисячі кілометрів, передаватися з грудним молоком матері дитині. Пестициди виявлено у жирових тканинах пінгвінів. Для пестицидів немає жодних бар'єрів і кордонів, і проблема їхнього негативного впливу стосується кожного з нас.
  На засіданні Ради ООН з прав людини 7 березня 2017 року міжнародні експерти закликали всі країни врегулювати поводження з особливо небезпечними пестицидами, оскільки вони є причиною смерті 200 тисяч осіб у світі щорічно, викликають рак, хвороби Альцгеймера і Паркінсона, гормональні порушення, порушення розвитку й безпліддя. На засіданні також наголошено, що країни, що розвиваються, не забезпечують належного контролю за використанням пестицидів. На превеликий жаль, до таких країн зараховують і нашу країну.
  Враховуючи вищенаведене, просимо Вас внести зміни до чинного законодавства щодо забезпечення належного державного контролю за використанням пестицидів в Україні та зупинити знищення довкілля і людей, зокрема:
  1. Верховній Раді України внести зміни до Закону України «Про пестициди і агрохімікати» та до постанови Кабінету Міністрів України від 02.11.1995 року № 881 «Про затвердження порядку державного обліку наявності та використання пестицидів і агрохімікатів» в частині забезпечення постійного контролю та моніторингу за використанням пестицидів.
   2. Верховній Раді України внести зміни до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», а саме включити Держекоінспекцію України та Держпродспоживслужбу України та їхні територіальні підрозділи до переліку ЦОВВ, на які не поширюється дія цього закону у частині контролю за використанням пестицидів і агрохімікатів.
  3. Мінприроди скасувати державну реєстрацію пестицидів: ацетохлору, імідаклоприду, атразину, клотіанідину.
 4. Держпродспоживслужбі України та Держекоінспекції України акредитувати лабораторії на право проведення вимірювань пестицидів (діючих речовин), що входять до переліку дозволених в Україні.
   Про результати розгляду звернення та вжиття заходів реагування просимо повідомити Буську районну раду у строки, встановлені національним законодавством.
Ігор Мураль, депутат Буської районної ради

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ