середа, 5 вересня 2018 р.


    Ще років 15 тому про таке захворювання в Україні ніхто не чув. Його й досі вважають рідкісним і асоціюють із суто тропічною недугою. 

  Однак останніми роками в Україні спостерігають стійку тенденцію до росту захворюваності на дирофіляріоз. У Львівській області захворюваність на дирофіляріоз почала реєструватися з 2000 року. Це пов’язано зі збільшенням кількості бродячих тварин, погіршенням санітарних умов, відносним потеплінням клімату й активізацією переносників. У підвалах будинків — постійна сирість, річки забруднені, а це ідеальне середовище для розмноження комарів. Сприяє розвитку гельмінтозу і температурний режим. Щоб комар став заразним, добова температура повітря протягом 10 днів не має опускатися нижче 26 0С. Саме висока температура сприяє розвитку личинок Dirofilaria repens (D. repens) в комарах.
        За даними аналізу епідеміологічної ситуації ДУ «Центр громадського здоров’я  МОЗ України», у 2017 році дирофіляріоз місцевого характеру виявлявся на 19 адміністративних територіях України, де було зареєстровано 79 спорадичних випадків.
        Серед жителів Львівської області у минулому році зареєстрований 1 випадок дирофіляріозу  (м. Львів) з локалізацією дирофілярій в ділянці волосистої частини голови (епіданамнезом  встановлено, що за період 2016-2017рр. хворий перебував на будівельних роботах у м.Кракові (Польща),  мали місце факти покусів комарами, що могло спричинити зараження). Один випадок зареєстрований у поточному році місцевого зараження у мешканки Сокальського району з локалізацією дирофілярії в ділянці лівої молочної залози. В обох випадках проведено хірургічне втручання, а також протирецидивне лікування.
Дирофіляріоз (dirus — жахлива, filum — нитка) – паразитарне захворювання, яке передається укусом комара від хворої собаки чи кішки. Безпосередньо від тварини людина заразитися не може, небезпеки для оточення хворий також не становить. Збудник потрапляє в організм людини зі слиною комахи. У результаті утворюється так звана мігруюча пухлина, в середині якої є гельмінт, яка супроводжується почервонінням, свербежем .Локалізується у підшкірній клітковині. Вражає будь-який орган. За добу пухлина з паразитом 10-15 сантиметрів завдовжки долає близько тридцяти сантиметрів.
   З метою профілактики зараження людей і тварин дирофіляріями необхідно:
      1. Захищати себе і домашніх тварин від комарів. Для цього використовують:
- репеленти (препарати, що відлякують комарів і мошкару) у вигляді кремів, лосьйонів, спиртових розчинів, аерозолів ;
- електрофумігатори з інсектицидними пігулками або рідинами;
- інсектицидні спіралі;
- одяг, що максимально захищає від укусів комах;
- обладнання вікон і дверей протимоскітними сітками та ін.
    2. Для домашніх тварин рекомендується використовувати різні види нашийників та інші засоби, що захищають від бліх і кліщів, які також є переносниками дирофіляріозу.
   Найважливішим напрямком профілактики дирофіляріозу у людей є профілактика зараження основного носія паразита, тобто собак.
   Слід пам’ятати, що своєчасне звернення до лікаря та лікування вбереже Вас від ускладнень.
Буське районне лабораторне відділення
Бродівського МРВ ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України»

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ