суботу, 1 грудня 2018 р.


1 грудня Організація Об’єднаних Націй відзначає Всесвітній  День боротьби зі СНІДом. Всесвітній день боротьби зі СНІДом став одним з найбільш визнаних міжнародних днів здоров’я і важливою можливістю для підвищення рівня обізнаності про це захворювання та його профілактику.

  Україна віднесена ВООЗ до групи країн з концентрованою епідемією ВІЛ/СНІДу. Особливістю епідемії ВІЛ-інфекції на даному етапі є зростання випадків туберкульозу (ТБ) серед вперше зареєстрованих ВІЛ-позитивних осіб та високий рівень смертності серед пацієнтів з ко-інфекцією ТБ/ВІЛ.
 За оціночними даними, в Україні близько 243 тисяч українців мають ВІЛ-позитивний статус. Розвиток епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Львівській області має ті ж закономірності, що й в цілому в Україні.
Так, за 9 місяців 2018 р. взято під медичне спостереження 365 осіб з вперше встановленим діагнозом ВІЛ-інфекції. А також зареєстровано 196  випадків СНІДу, з яких 149-ти особам одночасно було встановлено діагнози ВІЛ-інфекції та СНІДу.
Вперше за увесь час епідемії відсоток взяття під медичний нагляд осіб з позитивним результатом підтверджувального тестування склав 100%.
На 01.10.2018 року в області під медичним спостереженням перебувало 3703 ВІЛ-позитивних (поширеність захворювання на ВІЛ-інфекцію складає 147,5 випадків на 100 тис. населення, що в 2,3 рази нижче, ніж середньоукраїнський показник –340,14 станом на 01.07.2018 р.), в тому числі 1269 осіб (50,5 випадки на 100 тисяч населення) -  хворі на СНІД.
Буське районне лабораторне відділення нагадує, що ВІЛ передається трьома чітко визначеними шляхами:
статевий шлях передачі при стосунках  без засобів захисту або з засобами захисту низької якості;
внаслідок вживання ін’єкційних наркотичних речовин при використанні одних і тих же  шприців і голок;
від матері до дитини під час вагітності, при народженні дитини  або грудному вигодовуванні.
  З  метою запобігання  інфікування ВІЛ радимо:
- не вживати наркотичні речовини, особливо ін”єкційним шляхом;
- не вступати в незахищені належним чином  статеві стосунки з випадковими партнерами;
- обстежуватись на ВІЛ чоловікам та жінкам перед створенням сім’ї;
- звертатись  для проведення профілактичного лікування вагітним ВІЛ-інфікованим та дітям, народженим від таких матерів.
Тести - єдина можливість виявити чи заражена ВІЛ людина чи ні. Цей тест допомагає виявити ВІЛ за декілька років до того як з’являються  ознаки  СНІДу. В Україні створені центри анонімної та безкоштовної консультації, де є можливість пройти тест.  У Буському районі  тестування  можна пройти в кабінеті інфекційних захворювань при КНП  «Буська ЦРЛ».
         Знання про наявність хвороби дає можливість своєчасно почати адекватне лікування та попередити її розвиток і прогресування. Якщо ВІЛ-позитивна людина отримує спеціальні ліки, – антиретровірусну терапію (АРТ) – вона не становить загрози для суспільства (лікування як профілактика). За науковими даними ризик передачі ВІЛ знижується на 96% при призначенні АРТ на ранніх стадіях (незалежно від кількості CD4-Т-лімфоцитів). Така людина може жити повноцінним життям і мати здорових дітей. ВООЗ рекомендує зменшити проміжок часу між тестуванням та лікуванням до 30 днів. Дослідження показали, що впродовж року ВІЛ-позитивний пацієнт, який не отримує потрібні ліки, інфікує в середньому ще дві людини.
         Розширення доступу до лікування закладено в основу завдань, поставлених до 2020 року, метою яких є покласти край епідемії СНІДу до 2030 року: у 90% людей, які живуть з ВІЛ, має бути підтверджений ВІЛ-позитивний статус; з них 90% повинні отримувати АРТ; 90% людей, що приймають АРТ, мають мати невизначене вірусне навантаження.
         Насправді спілкування з людьми, що живуть з ВІЛ / СНІД, не відрізняється від звичайного спілкування з іншими: головне, бути самим собою.
               Будьте обережні і пам’ятайте, Ваше здоров’я – у  Ваших руках!
Буське районне лабораторне відділення
Бродівського МРВ  ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України»

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ