середу, 27 березня 2019 р.


З початку 2019 року у Буському районі зареєстровано 10 випадків ТБ (9 легень, 1 – туб.менінгіт) захворювання на туберкульоз серед  дорослого населення (1 пацієнт помер), а за минулий 2018 рік  - 33 випадки, з яких   діти до 17 років – 1.  Загалом торік від туберкульозу померло 5 осіб.

   Найчастіше захворіти на недугу можуть особи зі слабким імунітетом, з ендокринними порушеннями, особи з ураженням легеневої системи (пневмонії, бронхіти), діти (особливо раннього віку) та люди похилого віку. Стрес та виснаження дієтами, а також шкідливі звички руйнують імунну систему, що може призвести до захворювання!
  Туберкульо́з, який раніше називали сухоти – поширене та нерідко смертельне інфекційне захворювання Найчастіше уражає легені, також може розвиватися патологічний процес на шкірі, в лімфатичних вузлах, кістках, нирках, кишечнику та інших органах і тканинах. Його спричинюють різноманітні види мікобактерій, частіше за все Mycobacterium tuberculosis – в 92% випадків, в інших випадках – М. bovis (вид, який викликає туберкульоз у людини та у великої рогатої худоби).
  Існує кілька шляхів передачі інфекції. Повітряно-крапельний – найпоширеніший шлях зараження. Хворий туберкульозом виділяє мікобактерії в навколишнє середовище при кашлі, диханні та розмові. Контактний шлях зараження можливий, якщо у людини є пошкодження на шкірі. Через ранки мікобактерія може проникнути в організм людини. Через травний тракт можна заразитися при вживанні в їжу заражених продуктів тваринного походження. Внутрішньоутробний шлях зараження - передача інфекції від матері дитині.
Один хворий на туберкульоз може інфікувати в середньому 10–15 здорових осіб, а якщо він знаходитиметься в організованому колективі чи в громадському транспорті, то значно більше.
   Основні симптоми захворювання:
 - кашель понад 2 тижні;
 - підвищена температура тіла понад 7 днів;
-  утруднене дихання;
- біль у грудях;
- поганий апетит, постійна слабкість;
- безпричинна втрата ваги;
-  підвищена пітливість, особливо вночі;
- кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі) 
Хто може захворіти на туберкульоз?
  На туберкульоз може захворіти кожен, проте деякі мають більший ризик виникнення захворювання, а саме:
- особи, які знаходяться у постійному контакті з хворим на туберкульоз;
- ВІЛ-інфіковані і хворі на СНІД;
- особи, які страждають на алкоголізм, палять, вживають наркотики;
- особи з послабленим імунітетом внаслідок неправильного харчування, поганих умов життя або хронічних хвороб (цукровий діабет);
- діти, оскільки їх імунна система не сформована;
- літні люди через послаблення їх імунної системи. 

Що робити, якщо ви помітили схожі симптоми у себе чи своїх близьких?
Відповідь єдина – якомога швидше зверніться до лікаря! Не затягуйте час і не займайтеся самолікуванням. Чим раніше було розпочате лікування, тим більше шансів на його успіх.
   Що буде, якщо не лікуватися?
  У певних випадках хворі без лікування помирають впродовж одного-двох років. В інших випадках туберкульоз переходить у хронічну або резистентну форму. Без лікування хворий на хронічний туберкульоз впродовж багатьох років виділяє МБТ та заражає оточуючих. Загострення туберкульозу проходить з високою температурою та болісним кашлем з кровохарканням. Якість життя таких осіб стрімко погіршується.
   Для попередження цього захворювання важливе значення має : 
- вакцинопрофілактика дітей на 60-90 % захищає від важких форм туберкульозу. Якщо в окремих випадках в щеплених виникає туберкульоз, то він ,як правило, протікає у легкій формі і не дає важких ускладень.
- рентгенологічне дослідження органів грудної клітки проводять усім дорослим і дітям з 15 років, що дозволяє  діагностувати не ускладнені форми туберкульозу та дає чітке уявлення яка легеня і як уражена.
- туберкулінодіагностика дітей до 18 років. Наприклад - у дитини позитивна реакція Манту і спеціалісти встановили «віраж» туберкулінової проби, це свідчить про зараження організму туберкульозною паличкою. Щоб не дати збуднику розмножуватися в організмі і попередити розвиток хвороби дитині призначають профілактичне лікування спеціальними препаратами.
 - хіміопрофілактика, метою якої є попередження переходу інфекції в захворювання.
    Чим раніше хворий звернеться до лікаря, тим ймовірно:
-   туберкульоз буде вилікуваний;
-   не треба буде проводити хірургічного лікування;
-   менше здорових осіб він заразить;
-   тривалість лікування буде 6-8 місяців;
-   смертність 0-0,5%.
    І на закінчення слід зазначити, що обов`язок кожної людини уважно слідкувати за своїм здоров'ям, постійно укріплювати і загартовувати свій організм, додержуватися термінів щеплень проти туберкульозу та попередження захворювання для себе та членів сім»ї, в робочому колективі своєчасно проходити профілактичні огляди, чим вносити посильний вклад в справу боротьби з туберкульозом. Вчасно звертатися до лікаря і ніколи не займатися самолікуванням.
  Не залишайтесь байдужими до проблеми туберкульозу – робіть все, щоб зупинити туберкульоз сьогодні!
Буське районне лабораторне відділення Бродівського МРВ

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ